“We zijn 26 jaar en hypotheekvrij, met een beetje hulp”  

Vanessa en Leroy (26) werken allebei vier dagen in de week. Twee jaar geleden kochten ze een appartement. Door de jubelton van Leroys ouders en een strak spaarplan zijn ze sinds kort hypotheekvrij. Zo kon Vanessa haar stressvolle baan opzeggen. 

“Het voelt altijd een beetje gek om het over die jubelton te hebben. Natuurlijk hebben we ‘zomaar’ een ton gekregen. Aan de andere kant maken we ook bewuste keuzes met ons geld. Dat heeft ons ook veel opgeleverd.” 

Ondanks die jubelton is binnen twee jaar hypotheekvrij zijn héél snel. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gebokst?
“Leroy en ik wilden twee jaar geleden gaan samenwonen. Huren bleek al snel zonde van het geld. Toen er een mooi koopappartement van € 145.000 op ons pad kwam, lieten mijn schoonouders weten dat ze ons wel een ton wilden schenken. Daar schrok ik best een beetje van. Mijn ouders hadden vroeger nooit geld over. We hadden het net breed genoeg voor een vakantie op de camping in eigen land. De rest van het hypotheekbedrag mochten we ook bij hen lenen. Leroy en ik hadden allebei een spaarpotje, waardoor we zelf ook meteen € 10.000 afgetikt hebben. De overige € 35.000 hebben we in twee jaar volledig afgelost.”

Moest elk dubbeltje daarvoor omgedraaid? 
“Dat viel mee hoor. Ik ben nooit een big spender geweest. We hebben geen auto. Ik hou wel van een bespaar-uitdaging hier en daar. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een half jaar lang geen kleding gekocht. Inmiddels loop ik alleen nog tweedehands zaken binnen. (Be)sparen gaat voor ons hand in hand met beter zorgen voor het milieu. We eten al een tijd geen vlees meer. Ook op de boodschappen hebben we flink bespaard. Toen we al die kosten gingen bijhouden, schrok ik wel. We gaven zo € 600 uit met z’n tweetjes. Dat hebben we intussen kunnen halveren. Met simpele tips als weekboodschappen doen, een keer per week een bezoek aan de markt, groenten uit het seizoen en de aanbiedingen scherp bijhouden.”

Heb je dan ook nog tijd om te genieten, of was het alleen maar aflossen en nog eens aflossen? 
“Oh, nee hoor! Genieten deden en doen we zeker. Alleen geven we niet snel veel geld uit. Zo zijn we allebei niet dol op dineren in een restaurant. We gaan liever ergens koffie drinken en taart eten. Eens per maand proberen we een andere stad te bezoeken. Dan pakken we een museum en struinen we lekker door de winkelstraten.”  

Over koffie gesproken: daar heb je inmiddels ook je werk van gemaakt. Kwam dat mede door die jubelton?
“Ik dacht al langer aan stoppen bij mijn oude werkgever. En ja – die ton en corona gaven wel een extra zetje in de rug. Werken in een koffietentje leek me altijd al leuk. Ik wilde graag barista worden. Mensen spreken en blij maken. Vijf dagen in de week achter de computer was niks voor mij. Door de schenking van Leroys ouders ben ik gaan nadenken over de toekomst. Ga ik nog 30 jaar iets doen wat ik niet leuk vind? Ik kwam tot de conclusie dat het antwoord uit drie letters bestond. Intussen werk ik twee dagen per week bij een koffietent – naast mijn werk bij een jongerenorganisatie. Dat bevalt heel goed.”

Jullie doneren elke maand € 280 aan goede doelen. Waarom vind je dat zo belangrijk?
“Er zijn zoveel mensen die het minder hebben. Het voelt goed om daar iets voor te doen. We geven een deel van dat bedrag aan de kerk, maar hebben meerdere stichtingen waarvan we vinden dat zij goede dingen voor de wereld doen. Stichting Bootvluchtelingen bijvoorbeeld, Het Vergeten Kind en het Wereld Natuur Fonds. We hebben het goed en we kunnen alles makkelijk betalen. Waarom zouden we het niet doen?”

Wat zijn jullie toekomstplannen nu jullie hypotheekvrij zijn?
“We zijn nog een beetje aan het kijken hoe en wat. Willen we gaan beleggen? Een nieuw huis? De toekomst is ook onzeker omdat Leroy pas over drie jaar zijn PhD afrondt. Daarna kan hij verder de wetenschap in, en dat kan ook in het buitenland. We zien het niet zitten om voor die tijd nog een keer te verhuizen, dus we wachten het allemaal af. Uiteindelijk willen we graag verhuizen naar een eengezinswoning, maar het hoeft niet groot te zijn. We hebben liever lage maandlasten en meer vrijheid. Momenteel genieten we lekker. We zien wel wat er op ons pad komt de komende jaren. Hypotheekvrij zijn en de financiële rust die we daardoor hebben, maakt me in elk geval heel gelukkig.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop