“Ik verkwanselde al mijn geld aan onzinnige dingen”

Leontien (36) was goed in het verkwanselen van haar centen. Ze beterde haar leven, ging budgetteren en houd flink geld over.

Daar ga je dan, met de billen bloot.

“Toen ik me een tijdje geleden opgaf voor deze rubriek was ik niet zo tevreden over mijn financiën. Ik was goed in het verkwanselen van mijn geld. Alles wat ik verdiende, gaf ik uit. Vooral aan onzinnige dingen. Nu heb ik mijn leven gebeterd. Een paar maanden geleden ben ik serieus gaan budgetteren. Ik heb verschillende potjes die ik vul zodra mijn salaris wordt gestort. Ik reserveer nog wel iedere maand €10 voor ‘onzin’, maar het grappige is dat ik dat geld helemaal niet meer uitgeef. Doordat ik zo bewust met mijn geld omgaat hou ik zelfs een reserveringspotje voor ‘van alles en nog wat’ over. Bijvoorbeeld voor klussen in huis.”

Aan wat voor soort onzinnige dingen gaf je geld uit?

“Daar wil ik eigenlijk niet meer over nadenken. Maar bol.com had een goede klant aan mij. En in het verleden heb ik echt veel geld betaald aan incassokosten. Kreeg ik een boete voor te hard rijden? Dan liet ik die te lang liggen. Zo zonde.”

Je hebt €325.000 aan beleggingen. Kun je daar wat over vertellen?

“Toen mijn vader in 2016 overleed kreeg ik een flinke erfenis. Dat geld wilde ik verstandig gebruiken. Een deel heb ik in mijn koophuis gestopt. En een deel beleg ik. Iedere maand beleg ik standaard €1.250. Ik heb een spaarbuffer van €10.000, dus ik hoef nu geen geld naar die rekening te sluizen. Of ik me rijk voel? Ik voel me vooral vrij. Als mijn werk me morgen niet meer bevalt, dan stop ik. Ik heb nog geen specifiek doel voor dit geld. Misschien wil ik ooit eerder stoppen met werken of een eigen bedrijf starten. En ik wil Lucie natuurlijk helpen als ze gaat studeren.”

En je hypotheek of studieschuld aflossen met dat geld?

“Over het aflossen van de hypotheek heb ik wel nagedacht, maar mijn adviseur adviseerde me dat niet te doen. Als ik nu een groot deel zou aflossen, dan kan ik niet meer profiteren van de renteaftrek. En ik kan de lasten prima dragen. Mijn studieschuld wil ik eind van het jaar aflossen. Omdat ik mijn studie niet heb afgemaakt, wordt de schuld niet kwijtgescholden. Ik studeer nu overigens wel weer. Mijn werkgever betaalt en ik mag één dag in de week aan mijn studie besteden.”

Studeer je om meer te gaan verdienen in de toekomst?

“Ik doe het vooral, omdat ik het heel graag wil. Het niet afmaken van de universiteit jaren geleden voelde niet goed. Ik verwacht wel dat ik in de toekomst promotie kan maken en meer ga verdienen. Maar formeel heb ik dat nog niet met mijn werkgever besproken.”

Waar geef je nu minder geld uit dan voorheen?

“Aan kleding bijvoorbeeld geef ik minder uit. Eerder kocht ik alles wat een leuk kleurtje had. Ik was een fervent online shopper. Nu heb ik al een tijd geen kleding gekocht. Ik heb gewoon niets nodig. En als ik iets heel graag wil, dan zet ik het op mijn wishlist. Zoals een mooie kamerjas. Als die na een maand nog op mijn wensenlijstje staat en er zit genoeg geld in het kledingpotje, dan koop ik hem. Zo doe ik dat nu bij alle items.”

Je geeft €60 per maand uit aan leuke dingen. Wat doe je zoal?

“Lucie en ik hebben een museumjaarkaart. Daar maken we graag gebruik van. Gezellig een dagje naar het Rijksmuseum en dan een hapje eten bijvoorbeeld, voordat corona uitbrak dan. Die €60 is een inschatting. Ik werk nog niet zo lang met de potjes, maar denk dat ik het wel ga redden met dat bedrag. We gaan overigens ook graag op vakantie. In de meivakantie meestal met het vliegtuig. Dan boek ik via een mevrouw die een reisbureautje heeft. Dat klikken naar de beste aanbiedingen vind ik maar ingewikkeld. In de zomer gaan we lekker kamperen.”

Praat je makkelijk over geld?

“Over mijn salaris ben ik heel open. Wat betreft het vermogen ligt het wat ingewikkelder. Ik heb financiële vrijheid die niet iedereen heeft natuurlijk. En ik heb niet zo de behoefte om ermee te koop te lopen. Soms zeggen mensen weleens dat ik het zo knap doe als alleenstaande moeder. Je zou eens moeten weten, denk ik dan.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop