“Ik verhuisde van Rotterdam naar Brabant en betaal nog maar de helft”

Geranne (36) wilde goedkoper wonen en verhuisde van de Randstad naar een dorpje in Brabant. Sindsdien zien haar financiën er een stuk beter uit.

“Mijn hypotheeklasten zijn laag. Dat was twee jaar geleden wel anders. Toen had ik een koophuis midden in Rotterdam en betaalde ik voor mijn hypotheek meer dan €1.000 per maand. Ik vond het zonde om zoveel geld aan woonlasten te betalen en wilde graag goedkoper wonen. Dus verkocht ik het huis met wat winst en ben op zoek gegaan naar iets anders. Ik wilde maximaal €550 aan hypotheeklasten hebben.”

Waar belandde je toen?

“Ik vond een leuke twee-onder-een-kap in een dorpje in Brabant voor €178.000. Onlangs heb ik mijn hypotheek iets verhoogd voor een verbouwing. Ik heb een open haard en nieuwe dakramen op zolder laten plaatsen en de badkamer is opgeknapt. Mijn hypotheeklasten zijn met een paar tientjes per maand gestegen, maar nog steeds betaal ik weinig. En door die lage lasten heb ik meer financiële ruimte voor andere dingen. Goedkoper wonen loont.”

Welke dingen kun je nu wel doen?

“Ik ga graag uit eten en op vakantie. En ik ben gaan motorrijden. Dat wilde ik al heel lang. Geld uitgeven aan leuke dingen doe ik graag. Maar ik ben ook gaan sparen. Dat deed ik voorheen nooit. Ik had mijn financiën lange tijd niet op orde. Mijn kast lag vol met ongeopende rekeningen en ik stond standaard €2.000 rood. Ik was echt van de impulsaankopen en maakte me nooit druk over geld.”

Wat was je grootste impulsaankoop?

“Ik kocht zoveel waar ik niet over nadacht, dat ik dat echt niet meer weet. Erg hè? Ik gaf bijvoorbeeld heel veel geld uit aan kleding. Zag ik een paar sneakers die ik leuk vond? Dan kocht ik ze meteen. Ik vroeg me nooit af of ik iets wel nodig had.”


Doe je dat nu anders?

“Jazeker. Sinds een paar jaar werk ik met potjes en bepaal ik vooraf waar ik mijn geld aan uitgeef. Ik heb nu een kledingbudget van €100. Als ik een paar sneakers zie, dan denk ik er eerst goed over na. Ik heb mezelf bij het vullen van de potjes wel wat extra ruimte gegeven. Er blijft iedere maand namelijk nog €385 over. Dat geld kan ik gebruiken voor een uitgave die ik niet van tevoren heb gepland, zoals een keer extra uit eten. En geef ik het niet uit? Dan gaat het aan het einde van de maand naar mijn spaarrekening.”

Heb je een doel voor het geld op je spaarrekening?

“Ik heb nooit spaargeld gehad, dus dat ik nu ruim €13.000 heb vind ik een mega prestatie. Ik spaar niet voor iets specifieks, maar ik denk dat ik binnenkort een deel ga gebruiken voor het aflossen van mijn studieschuld. De helft heb ik al afbetaald en wil er eigenlijk wel vanaf. Ik heb geld moeten lenen omdat mijn ouders mij financieel niet konden steunen, maar ik had niet het maximale hoeven lenen, hoor. Het was gewoon zo aantrekkelijk om te lenen tegen 0% rente. Het voelt fijn om een buffer te hebben. Daardoor kon ik ook kiezen voor het hoogste eigen risico bij de zorgverzekering. Mocht ik onverhoopt echt hoge medische kosten hebben, dan kan ik die prima betalen. En dat hoge eigen risico scheelt echt flink in de maandlasten.”

Je hebt een budget van €250 voor boodschappen. Red je dat makkelijk in je eentje?

“Dat gaat prima. Ik kook altijd voor twee personen. Eén portie eet ik op en één portie gaat de vriezer in. Alleen als mijn vriend Tjeerd bij mij is ga ik over het budget heen. Tjeerd woont in Oostenrijk en hij komt om de paar weken naar Nederland. Wanneer hij er is, halen we toch meer lekkere dingen. Maar dat is dan ook prima. Het is overigens niet zo dat als hij in Nederland is, ik alle boodschappen betaal. De ene keer betaal ik en de andere keer trekt hij zijn portemonnee. Zo doen we dat ook als ik in Oostenrijk ben.”

Ga je vaak naar Oostenrijk?

“Ik probeer om de twee à drie maanden zijn kant op te gaan. Soms ga ik met de auto, soms met de trein en af en toe kan ik met iemand meerijden. De reis betaal ik van het vakantiebudget. Daarnaast gaan we één keer per jaar samen kamperen en op wintersport. Dat betaal ik dan weer van mijn vakantiegeld.”

Wat fijn dat je het financieel op orde hebt nu. Hoe kijk je terug op de tijd dat dat niet zo was?

“In die tijd lag mijn kast vol met ongeopende rekeningen. Nu vind ik dat een heel gek idee, omdat het zo goed gaat. Ik sprak er destijds ook met niemand over. Blijkbaar schaamde ik me er diep van binnen voor. Nu het goed gaat, vind ik het leuk om dat ook te laten zien. Je kunt het echt zelf op de rit krijgen. Goedkoper wonen was daarin voor mij de eerste stap.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’