“Door corona raakte ik mijn baan kwijt en moest het met €500 minder doen”

Inge (30) raakte haar baan kwijt en moest tijdelijk rondkomen van een WW-uitkering. Doordat ze het met minder moest doen, besloot ze met potjes te gaan werken.

Baan kwijt, en hup, je hebt je financiën onder de loep genomen?

“Vorig jaar april raakte ik door corona mijn baan kwijt. Ik kwam in de WW terecht en moest het opeens met €500 per maand minder doen. Dat was wel een uitdaging, want ik was eraan gewend mijn geld vrij roekeloos uit te geven. Aan het einde van de maand bleef er maar bar weinig over. Ik had wel wat gespaard, maar ik wilde niet al mijn spaargeld erdoorheen jagen. Omdat de uitkering alleen mijn vaste lasten dekte en ik toch ook wel graag wat leuke dingen wilde blijven doen, bracht ik mijn uitgaven eens in kaart.”

Wat viel je op?

“Dat ik vooral veel geld uitgaf aan random spullen. Dan weer kocht ik een boek, dan weer een nieuwe kandelaar of andere prullaria voor in huis. Toen ik al die kosten bij elkaar optelde schrok ik. Ongemerkt ging er veel geld naar dingen die ik helemaal niet nodig had. En omdat ik het met minder moest doen, besloot ik in ieder geval met deze uitgaven te stoppen. Ik ging budgetteren en maakte verschillende spaarpotjes.”

Kon je dan wel sparen toen je in de WW zat?

“Nee, sparen lukte in die tijd niet. Ik moest zelfs iedere maand wat geld van mijn spaarrekening halen. Een lening aan mezelf, zo noemde ik het. Want ik wilde af en toe wel gezellig een wijntje kunnen drinken met mijn vrienden. Na drie maanden vond ik weer een nieuwe baan. Ik betaalde de lening aan mezelf terug en ging mijn spaarpotjes vullen. Doordat ik nu inzicht heb ik mijn uitgaven en ik €500 meer verdien dan in mijn vorige baan gaat dat eigenlijk best lekker.”

Waar spaar je voor?

“Ik heb verschillende spaardoelen. Zo spaar ik op de korte termijn voor een racefiets en een bezoek aan de kapper en voor de lange termijn voor een koophuis. Ik huur nu een studio van 30m2 midden in de stad met een grote tuin. Eigenlijk wil ik iets soortgelijks maar dan meer woonoppervlakte. Misschien niet realistisch, maar ik wil op dit moment geen concessies doen. Dan wacht ik liever wat langer. Ik wil over drie jaar €15.000 gespaard hebben. En dan wil ik mijn studieschuld ook grotendeels afgelost hebben. Doordat ik nu met spaarpotjes werk zie ik stap voor stap mijn doel dichterbij komen. Dat werkt motiverend.”

[mailerlite_form form_id=9]

Zijn er dingen waaraan je nooit geld zou uitgeven? 

“Aan een eigen auto. Niet dat ik er geen zou willen, maar ik gebruik hem te weinig. Dan is het zonde van het geld. Als ik nu een auto nodig heb, dan huur ik hem. Ideaal.”

Je belegt ook. Doe je dat zelf of beheerd?

“Ja, beleggen vind ik wel leuk. Ik beleg deels beheerd en deels zelf. Ik wed op meerdere paarden zodat ik weinig risico loop. Sinds kort beleg ik ook een beetje groen. Een klein bedrag stop ik in een fonds dat investeert in een plantage in Paraguay. Geen idee of het me wat gaat opleveren, maar ik lever toch een bijdrage aan een groenere wereld.”

Je verstuurt maandelijks €250 aan tikkies. Vertel eens?

“Ik deel mijn tv- en internetaansluiting en Netflix-abonnement met anderen. En ik heb met een groep vriendinnen de afspraak om elkaar met de verjaardag geen cadeautjes meer te geven, maar maandelijks een bedrag te sparen voor een gezamenlijk tripje. In plaats van het zoveelste armbandje maken we dus nu fijne herinneringen samen. Ik ben de penningmeester van de club en stuur iedereen iedere maand een tikkie. Ook verkoop ik regelmatig spullen op Marktplaats of Vinted. Dat tikt best lekker aan. Al dit geld zet ik op mijn spaarrekening.”

Zijn er nog posten waarop je wilt of kunt bezuinigen?

“Gemiddeld geef ik €250 per maand uit aan kleding en winkelen. Daar wil ik nog wel wat meer op bezuinigen. Ik shop vooral online en dat doe ik met de creditcard van de Bijenkorf. Daarbij houd ik mijn budget wel goed in de gaten. Het kopen met een creditcard is niet veel anders dan betalen via Afterpay. En met de creditcard spaar ik voor gratis cadeaus.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!