“Ik hoef niet mee te betalen aan het biertje dat Frank met zijn vrienden drinkt”

Julia en Frank geven zichzelf iedere maand €300 zakgeld. Zo hoeven ze geen verantwoording aan elkaar af te leggen. Kijk mee in haar kasboekje.

Hoe regelen jullie je financiën?

“Frank en ik houden onze financiën gedeeltelijk gescheiden. We werken met zakgeld. Allebei houden we €300 van ons salaris zelf. De rest gaat naar de gezamenlijke rekening. Daar betalen we de vaste lasten, boodschappen en andere gezamenlijke dingen zoals een uitje en kleding voor de kinderen van. Ik vind het prettig dat ik geen verantwoording hoef af te leggen als ik een paar dure laarzen wil kopen of dat Frank mee betaalt aan een weekendje weg met een vriendin. En andersom hoef ik niet mee te betalen aan het biertje dat Frank met zijn vrienden drinkt.”

Ben je tevreden met je salaris?

“Ja hoor, maar ik zou graag wat meer willen sparen. Ik zou meer kunnen werken, maar kies er bewust voor om veel thuis te zijn met de kinderen. Dan maar wat minder geld op de bank. En omdat ik maar weinig uren maak hebben we geen kosten voor kinderopvang. Als ik werk komen de oma’s oppassen.” 

Jij hebt een lekkere spaarrekening, Frank een studieschuld. Ben jij de spaarder in huis?

“Ik ben altijd wel een spaarder geweest en goede lessen van mijn ouders meegekregen. Als kind bracht ik de muntjes die in mijn spaarpot zaten al naar de bank. Wat ik vind van de studieschuld van Frank? Ach, ik snap goed dat je als student geld leent. Hij heeft er alleen wel heel royaal van geleefd waardoor de schuld ook op €20.000 had kunnen blijven hangen.”

Had die schuld invloed op het hypotheekbedrag dat jullie konden lenen? 

“Er is helemaal niet naar gevraagd. Gelukkig maar, want een hypotheek krijgen was sowieso niet heel eenvoudig. We kochten ons huis eind 2019 voor €245.000. Frank was net begonnen met werken en had een jaarcontract. Op zijn werk deden ze niet aan intentieverklaringen dus 95% van de hypotheekverstrekkers viel af. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar we konden minder lenen dan de vraagprijs. Toen heb ik €13.000 van mijn spaargeld ingelegd. Zo’n bedrag van mijn rekening halen, was wel even slikken, maar het was voor een goed doel. Wel gaan we binnenkort bij de notaris vastleggen dat ik eigen geld heb ingelegd. Je weet maar nooit wat de toekomst brengt.”

Red je het met het boodschappenbudget? 

“We maken altijd een weekmenu. Dat doen we heel bewust zodat we zo min mogelijk eten hoeven weg te gooien. Vroeger ging ik vaak naar de markt, maar dat gaat nu met twee kleine kinderen minder makkelijk. En we hebben niet veel kosten aan luiers, want we gebruiken grotendeels wasbare luiers.”

Koop je ook veel tweedehands?

“Kleding voor de kinderen koop ik bijna altijd tweedehands. Voor mezelf koop ik niet veel. Ik hoef niet zo nodig de trends te volgen en als ik tijd heb vind ik het leuk om zelf kleding te maken. Dat is overigens niet per definitie goedkoop, mooie stoffen zijn ook duur. Van de meubels hier in huis is denk ik 80% tweedehands. De salontafel is van de buren en de eettafel hebben we op Marktplaats gevonden. Ik heb een hekel aan spullen kopen en winkelen. Wat we wel nieuw hebben gekocht toen we hier gingen wonen is de bank en ons matras.”

Sparen jullie voor iets specifieks?

“We willen graag een dakkapel en de tuin kindvriendelijk maken. En we hopen straks €10.000 à €15.000 extra af te lossen. En blijft er nog wat over? Dan wil ik wat gaan beleggen. Dat vind ik eigenlijk best eng, maar mijn schoonvader vindt het leuk. Ik laat hem dan voor me beleggen. Ik vertrouw hem volledig.”

[mailerlite_form form_id=10]

Heb je weleens een grote miskoop gedaan?

“Onze grootste miskoop was een tweedehands retro koelkast voor €500. Nieuw kost zo’n apparaat rond de €1500. Toen we hem gingen halen stonden de verkopers al op straat te wachten. De koelkast was in cellofaan ingepast, zogenaamd om ‘m te beschermen. Toen we thuiskwamen, bleek de koelkast vanbinnen onder de schimmel en roest te zitten. Toen hebben we toch maar een nieuwe gekocht. Dat was wel even flink balen.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’