“Ik leverde €800 salaris in voor mijn droombaan”

Janiek (41) maakte vorig jaar een carrièreswitch waardoor haar inkomen flink kelderde. En er moet nog een schuld afgelost worden. Sparen zit er even niet in, maar dat vindt ze niet erg. Liever geniet ze nu.

“Tot vorig jaar werkte ik als marketeer. Ik wilde graag het onderwijs in en heb een carrièreswitch gemaakt. In overleg met mijn werkgever heb ik toen mijn ontslag ingediend zodat ik een aanvulling kreeg van het UWV. Als onderwijsassistent verdien ik een stuk minder en het is fijn dat ik wat compensatie krijg. Zo kan ik rustig wennen aan mijn nieuwe salaris en kon ik van dat geld mijn opleiding gedeeltelijk bekostigen. De toelage stopt wel na anderhalf jaar.”

Hoeveel ben je minder gaan verdienen? En moest je flink bezuinigen?

“Er komt nu rond de €800 minder binnen en we gingen inderdaad wat bezuinigen. Zo gaan we nu maar één keer per jaar op vakantie terwijl we eerder een paar keer per jaar weggingen. En we hebben de auto weggedaan. Daar ben ik echt zo blij mee. Pim kocht namelijk twintig jaar geleden een nieuwe auto en sloot daar toen een lening voor af. Die had hij nog steeds niet afbetaald. Toen wij drie jaar geleden ons huis kochten bleek er nog een schuld van €10.000 te zijn. Daar was ik best boos over want die schuld had natuurlijk invloed op de hoogte van hypotheek die we konden krijgen. We hebben de auto meteen verkocht en lossen nu iedere maand €500 af. Nog een paar maanden en dan kunnen we dat bedrag gaan sparen. Nu sparen we vrijwel niets. Alleen als er iets overblijft gaat dat naar de spaarrekening, want ik wil een buffer van rond de €3.000 hebben. Maar dan heb ik het wel over kleine bedragen hoor.”

Voel je je minder rijk nu?

“Er komt minder geld binnen, maar ik ben veel gelukkiger. In mijn vorige baan had ik altijd stress. Ik werkte fulltime en liep continu achter de feiten aan. Nu ik 22 uur werk, ben ik veel relaxter.” 

En mis je de auto?

“Pim werkt vanuit huis en ik heb geen rijbewijs. We doen alles op de fiets. Er komt in de toekomst vast wel weer een auto, maar pas als we genoeg spaargeld hebben. Ik hou er niet van om geld te lenen. We sparen ook iedere maand voor de kinderen, zodat zij straks kunnen studeren zonder dat ze hoeven te lenen. Dat vind ik belangrijk.”

Zijn er posten waarop je zou kunnen bezuinigen zodat je wel kan sparen?

“Er zijn natuurlijk posten die best hoog zijn. Zoals onze boodschappen. Ik heb respect voor mensen die sparen voor later, maar dat is niet aan ons besteed. Wij willen nu genieten. Stel dat het morgen afgelopen is. Ik heb het om me heen al een paar keer meegemaakt dat jonge mensen overlijden. In het weekend halen we een lekker taartje, een goede fles wijn en gaan langs de kaasboer. Ik heb overigens wel geprobeerd om het boodschappenbudget te verlagen, maar het lukt gewoon niet. Dat heeft ook te maken met het feit dat Brechtje glutenintoleratie heeft en ik voor haar dure producten in een speciale winkel koop.”

Jullie telefoonabonnement is best hoog. Kan dat niet omlaag?

“Die kosten zouden inderdaad ook omlaag kunnen, maar Pim vindt het fijn de nieuwste telefoon te hebben. Mij interesseert het niet. Ik heb een oud toestel waar ik al jaren mee doe. En tot vorig jaar had ik zelfs een prepaid-abonnement.”

Er gaan €70 per maand naar huisdieren. Wat loopt er allemaal rond bij jullie?

“Er lopen hier twee katten en twee kittens rond. Er gaat veel kattengrit doorheen. En één kat heeft blaasgruis. Daar koop ik speciale voeding voor. Al met al tikt dat best aan.”

Heb je overwogen de hulp in de huishouding te skippen nu je minder werkt?

“Onze hulp kwam voorheen iedere week. Nu komt ze om de week. Natuurlijk zou ik alles in huis zelf kunnen doen, maar ik vind het heerlijk dat ze er is. Zo houd ik meer tijd over. Tijd die ik graag besteed aan leuke dingen doen met mijn kinderen. Ieder weekend doen we wel iets leuk. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de bioscoop of gezellig ergens lunchen. Daar geef ik mijn geld en ook mijn tijd graag aan uit.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’