“Mijn vriend wil dat ik een bad in ons nieuwe huis zelf betaal”

Emma (27) koopt een halfjaar niets nieuws. Ze spaart namelijk hard voor een koophuis met haar vriend Jesse.

Vertel, hoe staan jullie er financieel voor?

“We zijn bewust bezig met onze financiën en het sparen gaat ook lekker. Ik doe op dit moment The No Buy Challenge. Een halfjaar lang koop ik niets nieuws. Dat heb ik al een keer eerder gedaan, maar dan een wat kortere periode. Je kunt flink geld besparen door even op de rem te gaan staan. We willen graag een huis kopen en daar sparen we nu voor. Helaas is de woningmarkt in de stad momenteel zo verziekt dat het vrijwel kansloos is om daar ons droomplekje te vinden. We zullen dus concessies moeten doen.”

Concessies in locatie bedoel je?

“Ja, we kijken nu buiten de stad. We kunnen maximaal €380.000 lenen en om in de stad op dit moment iets naar onze zin te vinden is niet haalbaar.”

En hoe gaat The No Buy Challenge je af?

“Nou, de eerste week was het best lastig. Ik vond het confronterend te merken dat ik steeds met de gedachte speelde even wat te bestellen. Het was echt een gewoonte geworden spullen online te bestellen. En toen mocht het opeens niet meer. Maar die gedachte ebde in de tweede week al weg en nu ben ik er eigenlijk helemaal niet meer mee bezig. En ik weet waar ik het voor doe. We hebben in de keuken een spaarboom opgehangen. Elke keer als we €1000 gespaard hebben voor ons toekomstige huis kleuren we een blaadje. Het visueel maken van een spaardoel helpt ons gemotiveerd te blijven.” 

Jullie sparen samen en je spaart ook nog alleen. Wat doe je met je eigen spaargeld?

“Ik wil heel graag een bad in ons nieuwe huis. Dat lijkt me heerlijk. Jesse vindt een bad maar niets. Nu hebben we de deal dat ik mijn bad krijg als ik hem zelf betaal, haha.”

Jesse heeft een studieschuld. Wil je die aflossen voordat jullie een hypotheek aangaan?

“Een studieschuld telt zeker mee bij het aanvragen van een hypotheek, maar vanaf dit jaar minder zwaar. Dat is dus wel gunstig. Het is overigens niet zijn eerste studieschuld. Jesse heeft eerst een hbo-opleiding gedaan, maar de schuld die hij toen had opgebouwd, heeft hij afgelost toen hij een baan had. Twee jaar geleden ging hij weer studeren, daar is de huidige schuld van. Nu hij weer werkt, lost hij die de komende jaren weer gewoon af.”

[mailerlite_form form_id=9]

Red je het altijd met het boodschappenbudget?

“Ik ga sinds corona één keer per week naar de supermarkt. Daarvoor ging ik vaker en gaf ik meer geld uit. Ik kocht dan toch wat makkelijker extra dingen tussendoor. We eten weinig vlees en geven niets om A-merken, op chips en ginger beer na. In coronatijd gaven we wel wat meer geld uit aan wat luxere boodschappen omdat de horeca dicht zat. En we bestelden regelmatig wat bij lokale tentjes waar we graag komen.”

Doe je weleens een miskoop?

“O ja, zeker. Laatst heb ik mijn hele kledingkast opgeruimd en eindigde met drie tassen vol kleding die ik nooit draag. Een deel breng ik naar de kringloop en een deel verkoop ik via Vinted.”

Stel: je krijgt €1.000 om in een dag uit te geven. Wat ga je doen?

“Wow, €1.000 is veel geld zeg. Ik denk dat ik de jongeren van mijn werk mee neem naar een pretpark. Dat hebben ze wel verdiend na deze gekke tijd. En daarna ga ik lekker uiteten met Jesse.”

Maakt geld gelukkig?

“Lastig. Het omgekeerde is denk ik wel waar. Geen geld kan ongelukkig maken. Kijk naar de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Vreselijk lijkt me dat. Geld kan wel bijdragen aan geluk omdat je met geld dingen kunt doen waar je gelukkig van wordt. Maar de kern van geluk zit natuurlijk niet in geld.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!