“Ik betaal mee aan het aflossen van zijn studieschuld. dat vind ik geen probleem”

Saar (30) weet niet precies wat ze iedere maand uitgeeft aan variabele kostenposten. Maar omdat ze geen big spenders zijn vindt ze dat niet erg. Ze redden het altijd prima en er blijft zelfs geld over voor het goede doel.

“Wij komen altijd rond, sparen lekker en kunnen leuke dingen doen. Ook kunnen we allebei parttime werken, hoe fijn is dat! We hebben veel vrije tijd en zo hoeven we onze sociale activiteiten niet alleen tot het weekend te beperken.”

Wie is ‘hoofd financiën’ bij jullie?

“We doen het echt samen. Onze salarissen komen op één rekening binnen en iedere maand maken we geld over naar potjes voor de vaste lasten. Ook voor lasten die we één keer per jaar moeten betalen, zoals verzekeringen en abonnementen zetten we iedere maand een bedrag apart. Alles wat daarna overblijft is voor de variabele lasten. Die kosten verschillen nogal per maand en eerlijk gezegd let ik daar niet zo op. Zo gestructureerd als onze vaste lasten zijn, zo ongestructureerd zijn de variabele.”

Nooit discussie over uitgaven dus?

“We zijn allebei geen big spenders en hebben een vergelijkbaar uitgavenpatroon. Als Rick een weekend weggaat met vrienden vind ik dat prima. Ik heb dan niet het gevoel dat ik ook weg moet. En als ik een keer €200 aan kleding uitgeef hoeft Rick dat niet ook meteen. We gunnen elkaar onze uitgaven. Ik betaal ook mee aan het aflossen van zijn studieschuld en dat vind ik geen enkel probleem.”

Had die studieschuld invloed op de hypotheek die jullie konden krijgen?

“We hebben ons huis tweeëneenhalf jaar geleden gekocht voor €218.000. Door deze schuld konden we €30.000 minder lenen. Dat is veel geld, zeker in het segment waar wij zochten. Het zoeken naar een leuke woning was daardoor wel lastiger, maar we hebben een heel fijn huis kunnen kopen en onze hypotheeklasten zijn niet zo hoog. We hebben wel besloten om nu ieder jaar €5.000 extra op de hypotheek af te lossen zodat de maandlasten nog verder dalen. Over 20 jaar hebben we dan een ton extra afgelost.”

Jullie zorgverzekering is hoog. Flink aanvullend verzekerd?

“We zitten in een IVF-traject en maken dus best wat medische kosten. En iedere maand leggen we nog €65 apart voor het eigen risico.”

Koop je graag kleding?

“Ik loop wat achter de feiten aan, maar heb sinds kort het online shoppen ontdekt. Ik merk dat veel items online toch echt goedkoper zijn. Wel koop ik daardoor makkelijker. Zo had ik laatst drie dezelfde broeken besteld in verschillende kleuren en besloot ze te houden. In de winkel zou ik nooit drie broeken gekocht hebben! Ik probeer wel zo bewust mogelijk online te kopen. Het is zo makkelijk om veel te bestellen en dan weer terug te sturen, maar je weet gewoon niet wat ze met die kleding doen. Vaak wordt geretourneerde kleding vernietigd. Dat vind ik echt zonde.”

Jullie hebben €12.000 spaargeld. Hebben jullie hier een doel voor?

“We sparen op dit moment voor elektrische fietsen. We wonen net buiten de stad en de meeste van onze vrienden wonen juist in de stad. Dan is een elektrische fiets wel heel fijn. Ook sparen we dus voor het extra aflossen op de hypotheek. En we willen op termijn nog een stuk grond kopen achter ons huis. Hiervoor kunnen we de hypotheek ophogen, maar het is natuurlijk nog beter als we het zelf kunnen bekostigen.”

Jullie geven €130 aan goede doelen. Vertel eens?

“Een groot deel van dit geld doneren we aan de kerk. Daarnaast hebben we nog een sponsorkindje in Peru. Hem sturen we met zijn verjaardag en met kerst nog wat extra geld. Als er een ramp gebeurt, zoals de aardbeving in Haïti in augustus, geven we ook altijd geld.”

Aan leuke dingen doen geven jullie €100 per maand uit. Wat doen jullie zoal?

“Vroeger gaven we graag geld uit in de horeca. Door corona hebben we dat wat afgeleerd. Veel van onze vrienden hebben kinderen waardoor we nu vaker thuis afspreken. Gezellig borrelen of BBQ-en in de tuin bijvoorbeeld. Wel hebben we afgesproken dat we vaker activiteiten willen gaan ondernemen, zoals een dagje kanoën. Dat soort uitjes vind ik ook belangrijk.”

Doe jij wel eens een miskoop?

“Heel weinig. Ik ben best zuinig en doe nooit impulsaankopen. Ik kan rustig door de Action lopen en met niets weer naar buiten gaan. We houden allebei niet van prullaria.”

Voel je je rijk?

“Ik heb een fijn leven met veel mogelijkheden. In die zin voel ik me rijk. Financieel gezien ben ik in vergelijking met veel anderen ook rijk. Het is niet zo dat we alles maar kunnen hoor en voor die elektrische fietsen moeten we ook echt sparen, maar we hebben geen financiële zorgen en dat is ook rijkdom.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek