“Ik ben pas 24 en spaarde al een halve ton bij elkaar”

Chantal is pas 24 jaar oud en heeft al een dikke spaarrekening. Dat lukte doordat ze kritisch is op haar uitgaven. Aan sommige dingen geeft ze makkelijker geld uit, aan anderen helemaal niet. Kijk je mee in haar kasboekje?

“Ik ben 24 en heb al een halve ton gespaard. Ik werk nu vier jaar en boek iedere maand een vast bedrag over naar de spaarrekening. Nu is dat €900, maar als ik weer een salarisverhoging krijg, gaat het spaarbedrag omhoog. Tijdens mijn studie woonde ik nog thuis en ik had altijd bijbaantjes. Ik hoefde geen kostgeld te betalen, dus ik begon al vroeg met sparen. Ooit hoop ik een huis te kopen. Op dit moment is dat in mijn eentje geen optie, maar over een paar jaar lukt het misschien wel. En ik woon nu spotgoedkoop. De noodzaak om te verhuizen is er niet.”

Je huur is inderdaad erg laag. Waar woon je?

“Ik woon samen met twee anderen in een appartement. We hebben een gezamenlijke badkamer, keuken en woonkamer. Het is heel gezellig om met anderen te wonen. En het scheelt in kosten. Zo delen we de televisieaansluiting en het Videoland-abonnement. Ik woon midden in de stad boven een café. Van de eigenaar mag ik zijn Wifi gebruiken. Aan internet betaal ik dus niets.”

Ah, lekker midden in de stad. Is de verleiding om te shoppen groot?

“Ik ga inderdaad wel makkelijk even naar de winkel. Dan loop ik de Hema of de Action in en kom altijd wel met iets thuis. Ik hou van shoppen. Kleding kopen vind ik ook leuk. Gemiddeld geef ik daar €100 per maand aan uit. Ik ga niet voor dure items, maar voor veel voor weinig. Een paar laarzen van mijn volledige maandbudget zal ik bijvoorbeeld nooit kopen.”

Geef je makkelijk geld uit aan jezelf?

“Dat valt verder best mee. Ik koop wel graag kleding, maar aan make-up bijvoorbeeld geef ik bijna niets uit. Wel laat ik mijn haar regelmatig knippen en ik laat om de paar maanden highlights zetten. Dat kost al snel €100.”

Heb je wel eens over beleggen nagedacht nu je zoveel spaargeld hebt?

“Ik vind beleggen geen goed idee omdat ik er niets vanaf weet. Maar nu we het er over hebben moet ik misschien toch eens op internet gaan kijken en er wat over gaan lezen. Omdat je bij een bepaald spaarbedrag negatieve rente moet betalen is beleggen misschien wel een optie. Maar zover ben ik nog niet.”

Werk je met potjes?

“Sinds 2016 hou ik mijn financiën bij in Excel. Ik weet precies waar ik mijn geld aan uitgeef. Dat vind ik fijn, want zo heb ik overzicht. Voor boodschappen heb ik mezelf een budget van €110 per maand gegeven en ik daar ga ik niet overheen. Ik heb een Airfryer en koop veel diepvriesproducten. En ik speur altijd naar aanbiedingen. Ik vind het zonde om veel geld uit te geven aan boodschappen. Duur vlees bijvoorbeeld koop ik niet. Maar aan de andere kant bestel ik heel gemakkelijk vijf drankjes in de kroeg zit. Tja, je moet keuzes maken hè?”

Praat je met leeftijdsgenoten over financiën?

“Dat doe ik eigenlijk nooit. Ik vind het niet nodig dat mijn vrienden precies weten wat ik verdien en hoeveel ik op mijn spaarrekening heb staan. Ik ben dan toch bang dat ze denken dat ik wel een extra rondje kan betalen, haha. Er zijn maar weinig vriendinnen die hun financiën bijhouden. Ze bestellen maar van alles online en hebben geen idee wat ze nu werkelijk uitgeven. Dat vind ik wel zonde.”

Je werkt nu een paar jaar. Weet je nog wat je kocht van je eerste salaris?

“Een elektrische fiets. Ik woonde toen nog thuis en ging met die fiets naar mijn werk. Inmiddels kan ik lopend naar mijn werk en heb ik een scooter. Die fiets gebruik ik eigenlijk niet meer. Of ik hem niet wil verkopen? Nee, stel dat mijn scooter het begeeft, dan heb ik in ieder geval die fiets nog.”

Je gaat waarschijnlijk de komende jaren steeds wat meer verdienen. Welke posten gaan dan omhoog?

“Ik denk toch de post kleding en leuke dingen doen. Daar ga ik meer geld aan uitgeven als ik meer ga verdienen. Ik vind het heerlijk om lekker met vrienden uiteten te gaan en af en toe een dansfeestje vind ik ook leuk. Maar ik ga ook meer aan goede doelen geven. Nu geef ik geld aan de kerk. Ik vind het belangrijk om goede doelen te steunen want ik heb het financieel gewoon goed.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen