“Ik geef € 140,- per maand uit aan boodschappen”

Ingeborg (24) en haar vriend Martijn (29) houden hun financiën grotendeels gescheiden. Dat doen ze bewust, want Martijn geeft het geld net wat makkelijker uit.

Hoe vind je dat je het financieel doet, Ingeborg?

“Ik vind dat ik het goed doe en spaar iedere maand een mooi bedrag. Veel geld uitgeven past gewoon niet bij mij. Ik ben zuinig en zal niet snel iets kopen wat ik niet nodig heb. Verleidingen kan ik goed weerstaan en over uitgaven boven de €50 denk ik altijd goed na. Martijn en ik hebben onze financiën grotendeels gescheiden. Hij geeft veel meer geld uit dan ik omdat hij nogal wat dure hobby’s heeft. Daarom hebben we er ook voor gekozen onze financiën grotendeels gescheiden te houden. In het overzicht staan alleen mijn kosten. We betalen ieder de helft van de vaste lasten, de boodschappen en de verzorging van de katten.”

Hoe ben jij financieel opgevoed?

“Mijn ouders hadden het niet breed en van hen heb ik geleerd zuinig te leven. Als ik als kind met mijn moeder naar de supermarkt ging, kon ik echt niet alles zomaar in het karretje gooien. Zelf geef ik ook niet veel uit aan boodschappen. In totaal zijn we iedere maand €280 kwijt, maar meestal minder. Ik ga één keer per week naar een budgetsupermarkt en we eten weinig vlees en drinken alleen in het weekend alcohol. Ik ben fan van deze rubriek en het verbaast mij dat mensen zo veel geld aan boodschappen uitgeven. Maar niet alleen aan boodschappen, ook vind ik dat er vaak veel geld naar de post kleding gaat.” 

Jij koopt niet veel kleding?

“Nee, ik koop zeker niet veel. Gemiddeld ben ik €25 per maand kwijt. Vroeger ging ik vaak voor goedkope kleding, nu kies ik voor wat duurdere en kwalitatiever items. Dan koop ik bijvoorbeeld een mooie jeans waar ik jaren mee doe. En ik probeer zoveel mogelijk in de uitverkoop te kopen.”

Aan leuke dingen en vakanties geef je in totaal €125 uit. Wat doe je graag?

“Ik vind het gezellig om met vrienden af en toe een hapje te eten. Maar dat hoeft van mij niet in een duur restaurant. Een pizzeria of tapasbar vind ik prima. Het gaat mij om de gezelligheid, niet zozeer om de kwaliteit van het eten. En aan vakanties geven we ook geen vermogen uit. Af en toe een weekendje weg in eigen land vinden we heerlijk.”

Vallen de abonnementen ook onder de gezamenlijk kosten?

“Ik heb een abonnement op Netflix en Videoland. Daar betaalt Martijn niet aan mee, series kijken is mijn ding. Martijn heeft daar niet veel mee.”

Je spaart €850 per maand. Heb je een spaardoel?

“Nee, ik heb geen specifiek spaardoel. Ik vind het gewoon fijn om een goede buffer te hebben. En als ik een keer iets moois wil kopen of een reis wil maken, dan kan ik dat van het spaargeld betalen. We willen over een paar jaar graag naar IJsland. En we willen een nieuwe trap en keuken in ons huis. Daar sparen Martijn en ik allebei voor. Martijn spaart wel wat minder dan ik hoor, maar dat was nog minder. Ik heb hem toch wel aangestoken met het spaarvirus, haha.”

Denk je weleens na over beleggen of extra aflossen van de hypotheek?

“Ik zou extra willen aflossen op de hypotheek zodat de maandlasten dalen. Van Martijn hoeft dat niet zo nodig. Toch ga ik het gesprek nog eens met hem aan als mijn spaarrekening de €20.000 aantikt. Beleggen vind ik wel interessant, maar daar snap ik nog niet veel van. Voordat ik dat doe, wil ik me er eerst goed in verdiepen.”

Zijn er dingen waaraan jij nooit geld zal uitgeven?

“Dure meubels vind ik zonde. We hebben een bank van €1.000 en dat is voor mij echt de max. En ik vind auto’s duur. We hebben ook bewust maar één auto. Martijn en ik werken in dezelfde stad, dus we carpoolen iedere dag gezellig.”

Stel dat je €100.000 in de loterij wint. Wat ga je doen?

“Dan ga ik lekker op vakantie en misschien kunnen we dan een vrijstaand huis kopen. We wonen fijn, maar ooit een vrijstaand huis is een droom van ons.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop