“Een jas van 800 euro was voor mij de normaalste zaak van de wereld”

Floor (18) gaf haar geld altijd makkelijk uit. Nu probeert ze het wat rustiger aan te doen. Over een jaar of vijf wil ze een ton gespaard hebben. 

Vertel, wat vind je zelf van je kasboekje?

“Mijn uitgavenlijstje is kort, omdat ik nog bij mijn ouders woon en daardoor weinig kosten heb. Ik betaal €200 per maand kostgeld. Dat vind ik niet meer dan redelijk, want sinds een paar maanden heb ik een baan. Ik verdien hartstikke goed. Over een jaar of vijf wil ik een appartement in Amsterdam kopen. Daar spaar ik nu voor. Mijn doel is een ton te sparen.”

Dan moet je nog wel even door sparen. Hoe ga je dat doen?

“Ik spaar en beleg nu in totaal €500 per maand. Maar dat bedrag wil ik verdubbelen de komende tijd. Ik ben altijd een grote spender geweest. Alles wat erin kwam ging er met het grootste gemak weer uit. Vooral aan kleding gaf ik veel uit. Elke maand shoppen was voor mij de normaalste zaak van de wereld. En dan kocht ik geen goedkope items. Mij duurste aankoop is een winterjas van €800. Maar daar doe ik wel jaren mee. Mijn vriend is het tegenovergestelde. Die is niet zo goed in uitgeven. Toen ik begon met werken, heeft hij me geholpen mijn financiën in kaart te brengen en hebben we gekeken hoe ik het anders kan doen.”

[mailerlite_form form_id=10]

Wat kan er anders?

“Ik wil minder geld aan kleding uitgeven. In mijn kast hangen nog genoeg items met de kaartjes er nog aan. Misschien moet ik die maar eens verkopen. Toen ik nog niet werkte betaalden mijn ouders mijn kleding. Nu ik het zelf moet betalen, word ik al wat bewuster. Het geld van een ander geef je blijkbaar toch makkelijker uit, haha.”

En bezuinigen op de cadeautjes?

“Daar geef ik inderdaad veel geld aan uit. Maar ik hou er gewoon van om anderen te verrassen. Mijn vader werd laatst 50 en voor zijn cadeautje betaalde ik €250.”

Je zorgverzekering is hoog. Hoe kan dat?

“Ik heb een verzekering van €140 per maand. Maar omdat mijn aanvullende verzekering niet alle zorgkosten die ik maak dekt, heb ik die bij mijn premie opgeteld.” 

Je belegt ook. Hoe doe je dat?

Toen ik begon kocht ik vooral losse aandelen en investeerde ik in een bedrijf dat failliet ging. Dat kostte me €1500. Maar ik raakte niet in de stress. Ik beleg met geld dat ik niet nodig heb. En voor de lange termijn. Wel beleg ik nu vooral in indexfondsen. Dat is toch wat veiliger.

Waarom doe je mee met deze rubriek?

“Ik vind het leuk te laten zien dat ook als je jong bent je best goed kunt verdienen. Ik ben na mijn middelbare school meteen gaan werken. Vier dagen per week werk ik als assistent accountant en één dag per week ga ik naar de universiteit. Mijn werkgever betaalt de opleiding. Of ik het lastig vind dat ik een ander inkomen heb dan veel vrienden? Nee hoor. Hoewel mijn uitgavenpatroon er wat anders uitziet is het geen probleem. Veel vrienden hebben een bijbaantje en worden door hun ouders gesponsord. Dus als we samen wat leuks willen doen, kan dat gewoon.”

Aan welke leuke dingen geef je graag geld uit?

“Gezellig een hapje eten vind ik leuk. Maar aan stappen geef ik geen geld uit. Ik vind het echt zonde om voor een avondje in de kroeg €100 af te rekenen. En ik mis het ook niet. Ik ben een huismus en geniet meer van een avondje Netflix. Wel geef ik graag geld uit aan vakanties. Deze zomer heb ik al volgepland. Ik ga een paar dagen naar Parijs en naar Londen. En er staat een tripje naar Mallorca en Denemarken op het programma.”

Denk je dat geld gelukkig maakt?

“Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat geld niet gelukkig maakt als je het zelf goed hebt. Mijn ouders hebben het financieel altijd goed gehad, dus de andere kant ken ik niet. Maar ik denk dat ik niet ongelukkig zou zijn als ik wat minder had. Maar als er te weinig geld is en je ervaart daardoor stress, dan denk ik wel dat je je ongelukkig kan voelen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop