Een goede Excel sheet kan je financiën redden (+ 3 tips om het leuk te maken)

Je financiën onder controle krijgen? Dan kun je eigenlijk niet om Excel heen. Ingewikkeld? Nee, joh. Je hoeft er echt geen computerexpert voor te zijn. En het is nog leuk ook!

Door Janke Verhagen

Excel heeft nogal een stoffig imago. Vroeger dacht ik bij de combinatie geld en Excel aan een accountant. Zo één met grijs haar en een net zo grijs pak. Die ervan genoot om lekker veel cijfertjes in te vullen en automatisch op te tellen en af te laten trekken. Dus.. 

Mijn eigen allereerste Excel sheet was dan ook vooral saai. Het deed precies wat het moest doen. Mij overzicht geven in inkomsten en uitgaven. Even de totalen van elkaar aftrekken en: voilà. In één klap duidelijk of ik geld overhield of dat ik teveel uitgaf die maand. Maar het bleef zo saai. En dus haakte ik na een paar weken fanatiek overzicht houden, af. Hier had ik geen Excel voor nodig. Dit kon ik zelf ook wel in een schriftje doen met een rekenmachine. Maar eerlijk is eerlijk, dat schriftje werd steeds minder vaak gebruikt en mijn rekenmachine bleef in de rommella liggen. En dat kwam mijn financiën niet ten goede. Er ging vaker teveel geld uit. Ik had namelijk geen overzicht meer.

Tijd om Excel een nieuwe kans te geven. Op mijn werk had ik ondertussen veel meer geleerd over de mogelijkheden van Excel. Formules, grafieken, diagrammen. Alles kan, als je maar weet hoe. Op YouTube vind je verschillende filmpjes die je kunnen helpen hierbij. Hieronder vind je daar een voorbeeld van. 

Bekijk hier: Budget maken in Excel.

Niet schrikken: als je hier Excel-vrees van krijgt. Je hoeft dit allemaal niet te gebruiken. Maar het kan wel. En het maakt je geldzaken bijhouden echt een stuk leuker. Ik doe het nu al jaren. En het geeft me een gevoel van controle. Fijn!

Oké, aan de slag dan maar? 

Een overzicht is zo gemaakt. Start met je inkomsten. In elke kolom schrijf je een inkomstenbron, de kolom ernaast gebruik je voor het bedrag. Onderaan alle bedragen kun je alles optellen. Excel heeft hier formules voor, zodat je niet zelf met je rekenmachine aan de slag hoeft. Via Google kun je een hoop uitleg vinden over deze formules. Hieronder vind je een handige pagina met uitleg per formule.

Excel formules: Alle formules in een duidelijk overzicht.

Doe hetzelfde voor al je uitgaven. De ene kolom de uitgavenbron, die ernaast het bedrag. Vaste lasten kun je in één keer op je bankieren app zien. Vergeet ook je variabele lasten niet, zoals boodschappen en benzine. Geen idee wat je daaraan uitgeeft? Zoek het eens op voor de afgelopen drie maanden en neem daar het gemiddelde van. Al je uitgaven tel je ook weer bij elkaar op. Je hebt dan in één keer duidelijk hoeveel geld er maandelijks binnen komt en er ook weer uitgaat. En of je onder de streep (nu dus letterlijk) ook centen overhoudt. Zo niet, dan zie je waar dat geld naartoe verdwijnt. Het verdampt ten slotte niet in de Bermuda driehoek. Zou je geld over moeten houden, maar is je spaarrekening leeg? Dan kun je nu zien waar dat geld blijft. My guess: boodschappen, impulsaankopen, uit eten? 

Tot zover het niet al te sexy gedeelte van Excel. Dit kun je overigens al een stuk leuker voor jezelf maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van kleuren. Ik vind het nou eenmaal leuker om ergens aan te werken wat me visueel aanspreekt dan een saai rijtje met cijfers. 

Hoe maak je het nou wel leuk en inspirerend om met Excel te werken? 

  • Werk vooruit: Maak niet 1 tabblad aan voor die specifieke maand, maar maak er vast meerdere aan en noem deze dan ook naar de maand waarover het gaat. (september 2019, oktober 2019, etc.) Op deze manier kan je inkomsten en uitgaven die niet maandelijks voorkomen (denk aan de kinderbijslag, gemeentelijke belastingen, de APK van de auto e.d.) ook budgetteren. Geen verrassingen meer.

  • Plannen: Elke zondag neem ik even 10 minuten de tijd om mijn bestand voor die maand bij te werken. Ik check mijn verschillende saldi bij de bank, voer deze in, werk bij welke vaste lasten al betaald zijn en pas het resterende budget voor de boodschappen aan. Zo heb ik binnen 10 minuten in één oogopslag duidelijk of ik een beetje op koers lig deze maand. Wellicht blijft er wat extra over (hop naar de spaarrekening!) Lig ik wat achter? Dan ben ik weer wat meer alert op wat ik in mijn boodschappenkarretje doe in de supermarkt.

  • Formules: Ben je ondertussen wat meer bedreven in Excel na een tijdje? Bouw dan eens geautomatiseerde formules in. Bijvoorbeeld voor je spaarsaldo. Als jij weet wat je elke maand kunt sparen, en je werkt vooruit in Excel, dan kun je dit bij elkaar laten optellen. Zo kun jij zien hoe hoog je spaarsaldo is over 6 maanden. Super motiverend.

Lees ook: Ik spaar iedere maand € 100 voor de vakantie.

Volgend jaar willen wij bijvoorbeeld graag een vouwwagen gaan kopen. Door op deze manier overzicht te maken (en te houden) weten wij wat we ongeveer aan spaargeld hebben tegen die tijd. Dus neuzen we nu al regelmatig op Marktplaats, op zoek naar een leuk model binnen onze prijsklasse. En maken we op voorhand al een beetje ruzie over wie de vouwwagen moet gaan opzetten op de camping. Voorpret. Allemaal door mijn nieuwe vriend: Excel.

Werk jij met een Excel sheet voor je financiën? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!