“Mijn vriend krijgt meer zakgeld dan ik”

Waar doet ze het van? Iedere week laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Sara die samen met Olav voor een appartement met lage woonlasten koos, zodat er veel financiële ruimte is voor andere dingen.

Jullie verdienen even veel. Gaat alles op één hoop?

“Niet alles hoor. We storten beiden 70% van ons inkomen op de gezamenlijke rekening, de rest is voor onszelf. Van de gezamenlijke rekening betalen we de vaste lasten en we doen er leuke dingen van. En we sparen. Van de 30% die overblijft doen we ieder ons eigen ding. Olav geeft bijvoorbeeld graag geld uit aan kitesurfen en ik heb nog een studieschuld die ik van mijn eigen geld aflos.”

Baal je van die schuld?

“De schuld is natuurlijk best fors. Ik heb het maximale geleend en dat is niet alleen opgegaan aan studie hoor. Ik heb erg genoten van het studentenleven. Daar heb ik geen spijt van, want aan spijt heb je niets. Maar achteraf was het wel heel makkelijk om zoveel geld te lenen zonder dat ik de consequenties goed overzag. Toch denk ik dat je beter een studieschuld kunt hebben dan een persoonlijke lening met een torenhoge rente.”

 Jullie woonlasten zijn laag. Hoe wonen jullie?

“Twee jaar geleden kochten we een appartement voor €180.000. We hadden goed gespaard en konden redelijk wat eigen geld inleggen. Met ons inkomen konden we ook een groter en duurder huis kopen, maar we hebben bewust gekozen voor een woning met lage maandlasten. We kunnen daardoor veel sparen en hebben veel financiële ruimte om dingen te doen waar wij gelukkig van worden.”

[mailerlite_form form_id=12]

Waar worden jullie gelukkig van?

“Van reizen bijvoorbeeld. In 2019 hebben we een reis gemaakt van negen maanden. De reis heeft ons in totaal €30.000 gekost, een bedrag dat we in een jaar bij elkaar spaarden. Nu we weer terug zijn gaan we verder met sparen, beleggen en extra aflossen op de hypotheek. Eind vorig jaar hebben we al een eerste extra aflossing gedaan van €15.000. Binnenkort willen we maandelijks €1.000 extra aflossen. Dan sparen we dus iets minder, maar over vier jaar hebben we wel de volledige hypotheek afgelost. Ik lees deze rubriek wekelijks en het valt me op dat best veel mensen bezig zijn met aflossen van de hypotheek. Het ‘ouderwetse’ sparen is blijkbaar niet meer zo van deze tijd.”

En dan?

“Dan kopen we een huisje met een tuin en houden we het appartement aan voor de verhuur. Zo genereren we passief inkomen. Of ik de wens heb financieel onafhankelijk te worden? Ik vind het leuk om bijvoorbeeld over FIRE te lezen, maar ik houd me nu niet bezig met eerder stoppen met werken. Ik vind mijn werk gewoon hartstikke leuk.”

En beleggen? Hebben jullie dat al eerder gedaan?

“We hebben eerder in indexfondsen belegd en Tesla-aandelen gekocht. Inmiddels hebben we alles verkocht en binnenkort beginnen we opnieuw. Waarom we alles verkocht hebben?  Nou, die Tesla-aandelen waren op een bepaald moment zoveel in waarde gestegen dat we met de verkoop een winst van €20.000 konden opstrijken. Pure gretigheid dus, haha. De rest hebben we verkocht omdat we graag een camper wilden kopen. De verkoop heeft niets te maken met het instorten van de markt door corona.”

Jullie zijn verloofd. Wat denk je kwijt te zijn aan de bruiloft?

“Het idee was om vorig jaar zomer een klein feestje te geven in Italië en het huwelijk daarna te formaliseren in Nederland. Maar door corona schuiven we het door. Ik denk dat we deze zomer lekker gaan eten met goede vrienden en familie. Het wordt in ieder geval geen bruiloft van duizenden euro’s.” 

Waar geef je naast reizen verder nog graag geld aan uit

“Ik hou van lekker en goed eten. Een keer per week doe ik de grote boodschappen in de supermarkt, maar ik ga ook graag naar de markt voor lekkere kaas en nootjes. En we hebben een abonnement op een groentetas. Ook geniet ik van een lekkere lunch of een kop koffie met een taartje na een lange wandeling. Eten bestellen tijdens de lockdown deden we eigenlijk heel weinig. Dat komt denk ik ook doordat we zelf heel lekker kunnen koken. En als ik kleding koop betaal ik graag wat meer voor kwalitatieve goede spullen. Waar ik nooit geld aan uit zou geven? Aan een spiksplinternieuwe auto of high tech gadgets.”

Maakt geld gelukkig?

“Ja, ik denk het wel. Niet vanwege materialistische zaken, maar het geeft vrijheid om keuzes te maken. Keuzes waarmee je tijd en vrijheid voor jezelf kan creëren.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop