“De manier waarop Joost met zijn geld omgaat, werkt aanstekelijk”

Sabine (30) gaf haar geld altijd vrij gemakkelijk uit. Totdat ze een relatie met Joost kreeg. Hij heeft zijn financiën goed op orde, waardoor Sabine haar uitgaven eens onder de loep nam.

“Mijn vriend Joost heeft me opgeven voor deze rubriek. Hij vindt namelijk dat ik zo goed bezig ben, haha. Ik heb mijn leven wat betreft financiën echt gebeterd. Voordat wij een relatie kregen gaf ik mijn geld heel makkelijk uit. Ik ben nogal een sociaal dier en was vaak met vriendinnen in de stad te vinden. Lekker uitgebreid shoppen, koffie en lunch op een terras en uitgaan. Ik was niet zo bezig met mijn spaarrekening. Joost daarentegen is heel georganiseerd. Hij weet precies waar zijn geld naartoe gaat en heeft altijd goed gespaard. Ik vond het een tijdje echt moeilijk om met hem over geld te praten. Ik had het gevoel dat hij het beter voor elkaar had dan ik.” 

Toch ben je dingen anders gaan doen?

“De manier waarop Joost met zijn geld omgaat werkt voor mij aanstekelijk. Ik heb mijn uitgaven in kaart gebracht en kwam erachter dat ik naast leuke dingen doen, vooral veel geld uitgaf aan kleding en boodschappen. Ik ben nogal gevoelig voor aanbiedingen. Als ik een 1+1 gratis aanbieding in de supermarkt zag, nam ik het mee. Ongeacht of ik het nodig had. Dat resulteerde in overvolle voorraadkasten en het weggooien van producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was. Nu ga ik met een lijstje naar de winkel en daar houd ik me aan. Ik let veel beter op en gooi niet alle aanbiedingen meer klakkeloos in mijn kar.”

Er zit een verschil in inkomen en uitgaven. Leg eens uit.

“We hebben allebei onze eigen rekening en een gezamenlijk rekening waar we de vaste lasten en de boodschappen van betalen. Het merendeel van de posten in het overzicht zijn kosten van mij. Dat is de reden waarom er een verschil in inkomsten en uitgaven zit.”

Hoe zit het met de post ‘overige inkomsten’?

“Ik werk als verpleegkundige op de spoedeisende hulp en vind het leuk om af en toe in een ander ziekenhuis te werken. Als ik tijd over heb, werk ik extern via het uitzendbureau. Het is alleen lastig om daar een bedrag aan te koppelen omdat ik heel wisselend extern werk. Soms werk ik maanden niet en dan weer een maand wel. Het geld dat ik hiermee verdien wordt op een andere rekening gestort. Dat spaar ik dus.”

Jullie hebben geen studieschuld opgebouwd?

“Ik heb mijn opleiding via een leerwerktraject gedaan. Het ziekenhuis waar ik werkte heeft mijn opleiding dus betaald. Op dit moment ben ik bezig met een hbo-opleiding die ook door mijn werkgever wordt betaald. De ouders van Joost betaalden de kosten voor zijn basisopleiding. En tijdens zijn specialisatie werkte hij ook in het ziekenhuis.”

Jullie hebben een koophuis. Wanneer hebben jullie dat gekocht en voor welk bedrag?

“We wonen hier nu een jaar. Het huis kostte €390.000, maar we hebben een hypotheek van ongeveer €200.000. Joost en ik hadden voordat we gingen samenwonen allebei een eigen appartement dat we beiden met overwaarde verkochten. En Joost heeft ook eigen geld ingelegd. We hebben een nieuwe badkamer geplaatst en nieuwe apparatuur in de keuken gekocht. Nu zijn we bezig met het afsluiten van de vide. Omdat we allebei onregelmatig werken is het wel zo fijn dat als we in alle rust kunnen slapen. En het scheelt in de stookkosten. Vooral in de winter veroorzaakt zo’n open vide veel warmteverlies. Dit soort aanpassingen aan het huis betalen we van ons spaargeld.”

Weleens nagedacht over extra aflossen van de hypotheek? 

“Daar hebben we het wel over gehad. We hebben bewust gekozen voor een hypotheek waarbij we boetevrij onbeperkt mogen aflossen, maar het heeft voor ons nu geen prioriteit. Onze hypotheeklasten zijn laag en we willen eerst het huis helemaal naar ons zin maken. En een goede buffer op de spaarrekening hebben. Als er onverwachte kosten zijn, dan kunnen we die betalen.”

Je bent lekker bezig dus. Zijn er nog dingen die je wilt veranderen?

“Ik ben tevreden hoe ik het nu doe. Ik spaar en hoef niet iedere cent om te draaien. Dat maakt het leven een stuk zorgelozer dan wanneer je het financieel zwaar hebt. En ik geniet van een kop koffie op zaterdag op de markt. We hebben een prachtige koffiemachine in de keuken, maar het terras… tja, dat blijft lonken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’