“De affaire met de kinderopvangtoeslag kostte ons bijna de kop”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Tatum, die door de affaire met de kinderopvangtoeslag bijna in de problemen raakte en het daarom nu helemaal anders doet. 

NAAM Tatum (40) zelfstandige in bouwsector (40-50 uur)
RELATIE met Yazid (45) werkzaam in de bouw (40 uur)
KINDEREN Cleo (12) en Izzy (13)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Tatum: €2500 
Salaris Yazid: €2353 
Kinderbijslag: €195
TOTAAL €5048
                                      
UITGAVEN
Hypotheek €678
Gas, water, licht €167
Gemeentelijke belastingen en VVE €234
Zorgverzekering €275
Verzekeringen overig €27
Boodschappen €500
Internet en TV €52
Abonnementen €24,50
Sporten €21
Parkeervergunning €20
Goede doelen €305
Lenzen €58
Ouderbijdrage school €15
Beleggen €100
Potje diversen €425
Zakgeld kinderen €20
Sparen en extra aflossen hypotheek €2000
TOTAAL €4921,50

Spaarrekening: €22.000 

Ben je tevreden met jullie financiële plaatje?

‘Zeker. Maar daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan. Een aantal jaar geleden werd de kinderopvangorganisatie waar we onze kinderen onderbrachten betrapt op fraude. Toen dat aan het licht kwam werd van het ene op het andere moment de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst stopgezet. We moesten opeens €1200 per maand betalen. Daarnaast betaalde ik me ook nog eens scheel aan het aflossen van een consumptief krediet van €34.000. Dat had ik jaren eerder onbezonnen afgesloten om een nieuwe auto te kopen. In deze periode konden we financieel geen klappen opvangen. Na een maand of 7 raakte ik toch wel lichtelijk in paniek. Ik heb de hulp ingeroepen van een vriendin die bij een financiële instelling werkt. Met haar hulp hebben we kunnen bewijzen dat wij niet bij de fraude van de kinderopvangorganisatie betrokken waren. Gelukkig waren we op tijd gered, maar toen zijn wel mijn ogen geopend en ben ik het volledig anders gaan doen.

Hoe anders?

‘Ik ging met die vriendin om de tafel zitten om onze financiën in kaart te brengen. Die gaf me eerst op mijn kop dat ik een consumptief krediet had afgesloten. Terecht natuurlijk. Want ik betaalde alleen al €380 per maand aan rente. Dat bedrag weet ik nog exact, zoveel pijn deed dat krediet. En ik raakte geïnspireerd door geldgoeroe Dave Ramsey. We zijn flink gaan bezuinigen en als een malloot het consumptief krediet gaan aflossen. En dat lukte. Toen zijn we gestart met het extra aflossen van de hypotheek. We mogen maximaal €18.000 per jaar aflossen van ons aflossingsvrije deel en de eerste €30.000 zijn een feit. Over ruim 2 jaar zijn we van dat hypotheekdeel af. Dat is ons eerste financiële doel.’


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Welke doelen hebben jullie dan nog meer?

‘Naast het aflossen van de hypotheek, wil ik minimaal €30.000 op de spaarrekening hebben staan. Potje ‘voor het geval dat’. Zeker als zelfstandig ondernemer is het belangrijk een dergelijke spaarpot te hebben. Sparen en aflossen doen we een beetje om en om. In de praktijk komt het erop neer dat we ongeveer €1500 per maand aflossen en €500 op de spaarrekening zetten. En ons laatste doel is beleggen voor de lange termijn. We zijn pas net begonnen wat beleggingservaring op te doen. Volgend jaar kijken we of en hoe de regelgeving verandert en of we door willen gaan met deze vorm van investeren. Op deze manier doelen stellen geeft rust. We willen de mogelijkheid hebben straks wat eerder te kunnen stoppen met werken bijvoorbeeld. Zeker voor Yazid, die in de bouw werkt en fysiek dus zwaar werk verricht, is het fijn als hij niet tot zijn 68e door hoeft te gaan.’  Jullie geven ruim €300 aan goede doelen. Vertel eens.

‘We steunen de familie van Yazid, die uit Afrika komt. Iedere maand storten we €300 om zijn opa en oma gezond oud te laten worden. In het gebied waar zij wonen zijn de medische voorzieningen zijn erg slecht. En we staan stand-by voor andere familieleden. Zoals een nichtje dat onlangs ernstig ziek was en met spoed geopereerd moest worden. Dan zamelen we in recordtijd geld in bij de rest van de familie, reizen naar Afrika en overhandigen het geld aan het ziekenhuis. Want zolang het ziekenhuis geen geld heeft, wordt er niet geopereerd. Toen Yazid en ik een relatie kregen heeft hij meteen gezegd dat hij een kostenpost mee zou brengen. Daar hebben we goed over gesproken. Ik ben ook een familiemens en heb mijn ouders die het niet breed hadden altijd ondersteund. Met bijvoorbeeld boodschappen, vakanties en een computer voor mijn vader. Ik vind het fijn dat ik een partner heb die dat begrijpt.’

Voelt het beter nu je door het stellen van doelen beter inzicht hebt in je financiën?

‘Absoluut. We leven nu van ongeveer 1 salaris. De rest gaat naar de spaarrekening of het aflossen van de hypotheek. We hebben een prachtig leven en inkomen. Veel mensen moeten het met minder doen en dat tweede salaris biedt ons de kans in een goede toekomst te investeren. Het enige waar ik beter inzicht in wil creëren is het potje diversen. Ik ben niet zo goed met kleine bedragen zoals de kapper, cadeautjes, nieuwe schoenen of een hapje eten. Maar het is fijn dat we dit potje hebben. En de kinderen mogen tot op bepaalde hoogte ook meebeslissen waar we dat geld aan uitgeven. Als ze iets willen vragen we ook altijd of ze het écht willen. Zo leren we ze op jonge leeftijd al een beetje hoe ze met geld om moeten gaan. Want ondanks dat wij een natuurlijk een prima inkomen hebben hoeven we ze niet als prinsesjes op te voeden.’Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Geef je op voor de rubriek Waar Doet Ze Het Van


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!