Kasboek: “We vinden het allebei vreselijk om naar de supermarkt te gaan”

Tot een paar maanden geleden lette Andrea (34) niet zo nauw op wat ze maandelijks kwijt was. Er kwam genoeg binnen, maar het ging er net zo hard weer uit. Inmiddels houden zij en haar man Rudy (42) een kasboekje bij. Met succes want ze besparen nu al flink.

Hoe komt het dat je een kasboek bent gaan bijhouden?
“Rudy is niet zo van de financiën. Ik werk als boekhouder. Op de zaak weet ik precies wat naar welke rekening gaat. Thuis was het lange tijd chaos. Of nou ja, dat is een groot woord. Er komt genoeg binnen, dus we hebben ons gelukkig nooit zorgen hoeven maken. Maar we hebben ook best hoge lasten. Vlak voor de zomer ontdekte ik de PorteRenee-podcast. Ik hoorde voor het eerst over het sneeuwbaleffect. Dat was voor mij een eye-opener. Ik heb onze uitgaven eens goed onder de loep genomen en zag dat we op flink wat posten konden besparen. Op vaste posten ruim € 200. Dat geld zetten we nu elke maand opzij om extra af te lossen en te beleggen.”

Vertel: welke besparingen heb je allemaal doorgevoerd?
“Vooral in de verzekeringen zat veel ruimte. Dat scheelde alles bij elkaar al € 30 per maand. We zijn ook net op tijd overgestapt van energieleverancier. Weer € 40 winst. En ik kwam erachter dat we zo € 550 aan boodschappen kwijt waren. Dat was best schrikken. Stap voor stap proberen we dat bedrag steeds verder omlaag te brengen. Inmiddels hangen we rond de € 450 à € 500. Zo hebben we dat met veel posten aangepakt. Het lijkt soms maar om een paar euro te gaan, maar alles bij elkaar heb je het dan toch ineens over een aardig bedrag.”

Hoe pak je de boodschappen nu aan?
“We vinden het allebei vreselijk om naar de supermarkt te gaan. Daar willen we in het weekend niet te veel tijd aan kwijt zijn. Ik ga met Sofia doordeweeks één keer en doe dan meteen weekboodschappen. Aan de hand van de folders maak ik een lijstje. Is er een leuke aanbieding? Dan pakken we die mee. Vooral tijdens de Hamsterweken koop ik voorraadartikelen groots in. Pasta, rijst en saus bijvoorbeeld. Dat scheelt zoveel.”

Van welke uitgaven word je heel blij?
“Sinds een paar maanden hebben we een hulp in de huishouding. Ze komt twee keer per maand en dat is zó fijn. Een jaar geleden raakte ik overspannen. Toen ben ik gaan kijken wat het leven makkelijker zou maken. Nou, dat doet ze. Uiteraard doen we zelf ook nog het een en ander. Maar de grote dingen waar ze ons bij ontlast, is me die € 90 dubbel en dwars waard. Rudy en ik gaan ook graag uit eten. Voor de geboorte van Sofia soms elke week wel. Nu nog eens per maand. We vinden leuke dingen doen echt het geld waard. Met de kleine zwemmen, naar de dierentuin of het theater.. We worden veel blijer van herinneringen maken dan dat we van spullen worden.”

Ik zie toch € 300 aan kleding staan. Wie is de shopper van de twee?
“Ja, dat is de enige post waar ik een beetje een schuldgevoel over heb. Ik ga niet vaak shoppen; twee keer per jaar misschien. Elke maand zet ik € 200 apart voor nieuwe kleding. Als ik dan de stad in ga, koop ik alles voor het hele seizoen. Voorheen kocht ik bij Primark of H&M, nu koop ik liever iets van betere kwaliteit. Op jaarbasis heb je het dan toch over ruim € 2000. Dat bedrag kan nog wel omlaag.” 

Jullie hebben samen aardig wat spaargeld. Hebben jullie plannen met dat bedrag?
“Daar zijn we nog niet helemaal uit. Ik wil vooral extra aflossen, Rudy houdt liever een ruim bedrag achter de hand ‘voor het geval dat’. We hebben de afgelopen jaren alles bij elkaar al € 22.000 extra afgelost, waarvan € 7.000 samen en € 15.000 spaargeld van Rudy was. Ik vind het heerlijk om de maandlasten omlaag te zien gaan; Rudy maakt een paar euro meer of minder betalen niet zo uit. Wellicht dat-ie een deel van zijn spaargeld ergens in gaat investeren de komende jaren. Maar voorlopig blijft het zo staan, denk ik.”

Met wat voor gevoel kijk je naar jullie financiële situatie?
“Ik vind dat we het goed voor elkaar hebben. Het is fijn dat we ons om geld geen zorgen hoeven te maken. Dat is in mijn geval wel anders geweest. Een jaar of tien geleden waren er tijden dat ik een lege spaarrekening had. Nu open ik geregeld onze bankapp en denk ik ‘wat lekker’. Ik ben heel gelukkig met onze situatie en vind dat we een prima balans hebben gevonden in sparen, aflossen en lekker leven. Ik hoef niet ‘meer, meer, meer’ om gelukkiger te zijn. En tegelijkertijd is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Ik zie hier wel eens boodschappenbonnetjes voorbij komen waarvan ik denk ‘hoe doe je dat?!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop