5 geldovertuigingen die je arm houden

We groeien op met bepaalde ideeën over geld. Die kloppen vaak niet, maar ze kunnen je wel je hele leven arm houden. Tijd om van deze 5 geldovertuigingen af te komen.

ideeen geld

Ik dacht ooit dat geld saai was. Dat je er vooral niet over moest praten, omdat dat onbehoorlijk was. Nou, dat is wel even veranderd. Ik doe niks anders meer. Check deze 5 geldovertuigingen, vind degene waar je je in herkent en probeer van die valse ideeën af te komen. Ze staan een financieel zorgeloos leven écht in de weg.

Beleggen is als gokken

Rood of zwart. En dat het balletje in het casino dan op groen valt. Alles weg! Zo denken veel mensen over beleggen. Ze zien nieuwsberichten over miljardairs die in één dag miljoenen verliezen op de beurs. Er staat dan niet bij dat die dip in de maanden erna vaak weer gecorrigeerd wordt. Of dat er aan het begin van het jaar al flink winst is gemaakt en dat ze daar alleen maar een tikkie van hebben ingeleverd door de crash. Beleggen is een langetermijnplan. Het gaat niet om wat er vandaag of morgen gebeurt. Het gaat erom wat er gemiddeld gedurende 20 jaar gebeurt. Dus weg met deze geldovertuigingen!

Je moet rijk zijn om te investeren

Dit is een van de geldovertuigingen die ik veel hoor. Soms letterlijk zo uitgesproken. Andere keren proef ik in andere zinnen dat mensen hiervan overtuigd zijn. Dat investeren iets is voor als je bakken met geld over hebt. Misschien komt het ook door het woord. Investeren. Dat klinkt zo groots. Maar dat is niet terecht. Investeren hoeft niet scary of big te zijn. Vroeger kreeg je 3% rente op je spaarrekening. Nu krijg je 0%. Dus gaan steeds meer mensen kijken naar alternatieven. Wat kan ik doen om mijn geld toch wat te laten groeien? Door die grotere vraag naar alternatieven zijn er de laatste jaren superveel nieuwe initiatieven bijgekomen die interessant en laagdrempelig zijn. Denk aan beleggen. Dat kan via allerlei simpele platformen en tegen relatief lage kosten. Verdiep je er eens in, bijvoorbeeld door je hieronder in te schrijven voor onze gratis beleggingsmails.

[mailerlite_form form_id=10]

Je moet goed verdienen om te kunnen sparen

Of sparen lukt heeft niet eens zoveel te maken met of je veel of weinig geld verdient. Een arts die 3 ton verdient, veel alimentatie betaalt en een duur huis heeft, kan onder de streep minder overhouden dan een gezin met twee parttime inkomens. Het gaat om wat je wegzet en of je dat vol weet te houden. Je hoeft geen bakken met geld te verdienen om te kunnen sparen. Kleine beetjes maken samen veel. Begin gewoon eens met 10% van je inkomen wegzetten. Lukt dat niet? Dan neem je 5% Motiveer jezelf. Hou je ogen op je doel. Hou vol en wees trots op wat je bereikt. Want de aanhouder wint. Gegarandeerd! Lees snel door voor nog meer geldovertuigingen die je overboord kunt gooien.

Ik ben te jong om al met geld bezig te zijn

Man o man! Was ik er maar jonger mee begonnen. Dan was ik nu al een stuk verder dan ik in werkelijkheid ben. Ik gun mijn kinderen dat ze vanaf het moment dat ze wat te besteden hebben, beginnen met sparen en beleggen. Gewoon iedere maand een beetje. Door vroeg te beginnen, heb je zoveel extra tijd om dat geld te laten groeien. Stel dat je iedere maand €100 investeert op de beurs en je begint op je 35e. Dan heb je bij een redelijk rendement op je 65 zo’n €69.000. Begon je er al mee toen je 18 was en boekte je dezelfde resultaten, dan heb je op je 65e al ongeveer €150.000. Verschilletje toch? En alle reden om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Geld is alleen maar een beperking

Geld heeft een negatief imago in Nederland. Je moet er niet teveel over praten. Dat is verwerpelijk. Je mag het eigenlijk ook niet verdienen. Niet teveel in ieder geval. Ik kreeg laatst een reactie op de site van een lezer die het ‘verwerpelijk’ vond dat ik betaald kreeg voor advertenties op mijn website. Ik begreep er niets van. Ik werk er toch hard voor? Is tv dan ook verwerpelijk? En de krant? Daar staan toch ook advertenties in? Je moet in Nederland niet teveel of te weinig verdienen. Of aan sommige dingen überhaupt een euro overhouden. Liever er ook geen grote plannen mee hebben of ‘gekke’ dingen mee doen. Nou, daar heb ik geen boodschap aan. Echt niet. Ik doe het allemaal lekker wel. Mensen vinden daar wat van en dat is prima. Mijn doel is juist dat meer mensen met hun geld aan de slag gaan. Zie het niet als een beperking, maar als een kans. Je krijgt (hopelijk) iedere maand geld binnen. Het is aan jou wat je ermee doet. Maak je het op en klaag je erover? Of ga je ermee aan de slag? En zorg je ervoor dat dat geld je straks kansen, vrijheid en mogelijkheden biedt?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Lees ook deze artikelen

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop