Zoveel werd jouw koophuis in één jaar meer waard

De huizenprijzen zijn flink gestegen. Maar hoeveel is jouw koophuis nu precies meer waard geworden het afgelopen jaar? Ik vertel het je.

Door Saskia

Elke keer als ik het journaal opzet, komt het wel een keer voorbij. De huizenprijzen zijn wéér gestegen. Voor woningzoekenden – zoals ik – is dat bad news. Voor een klein droompaleisje betaal je al snel de hoofdprijs. Ik word er soms moedeloos van. Maar heb je al een koophuis? Dan is zo’n waardestijging natuurlijk harstikke goed nieuws. Je huis wordt meer waard, zonder er iets voor te doen. Kassa! Veel huiseigenaren vragen zich dan ook af: hoeveel is mijn huis nú waard?

Het vermogen in je huis neemt toe

Vorig jaar stonden we met Nederland in de Europese top-3. En nee, dan heb ik het niet over schaatsen of voetbal. Maar over de huizenprijzen. Bijna nergens anders stegen de prijzen zo hard als in Nederland. In 2020 was de gemiddelde koopwoning 7,8% duurder dan in 2019. Dit lijkt misschien een klein percentage. Maar als je 7,8% van €300.000 neemt, dan is dat toch behoorlijk wat!

Vanaf 1995 zijn ze begonnen met het meten van de huizenprijzen. Vanaf toen zijn de huizen in Nederland eigenlijk alleen maar duurder geworden. In 2013 was er even een dipje. Door de financiële crisis van 2008 – 2013. Maar vanaf 2013 zijn de huizenprijzen lineair gestegen. Dat wil zeggen, de woningprijs is elk jaar met een rechte lijn omhoog gegaan. Zelfs in de coronacrisis kwam er geen einde aan deze stijging.

De huizenprijzen gaan omhoog. Daarmee stijgt dus de waarde van het huis. We zeggen dan ook wel dat het vermogen dat in het huis zit, toeneemt. Oftewel: je vermogenswinst neemt toe. Je huis (= je vermogen) wordt immers meer waard.

Maar hoeveel is je huis nu precies meer waard geworden in het afgelopen jaar? Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de gemiddelde woningprijs de afgelopen twaalf maanden met maar liefst €28.000 gestegen. Gemiddeld genomen ben je als huisbezitter vorig jaar dus bijna een modaal inkomen rijker geworden.

Dit is natuurlijk een gemiddelde. Het verschilt per stad en regio hoe hard de huizenprijzen zijn gestegen. Zo gingen de huizenprijzen in de ene regio met ‘maar’ 3% omhoog, terwijl er ergens anders een stijging van 20% was.

In welk jaar heb je je huis gekocht?

In 2020 zijn huizen een stuk duurder geworden. Het is dus zeker interessant om te kijken hoeveel je huis in één jaar tijd meer waard is geworden. Maar nóg interessanter is hoeveel je huis in totale waarde is gestegen. Dat is immers je totale winst.

Als je kijkt naar de lange termijn, dan zie je dat de huizenprijzen al jaren stijgen. Vroeger kon je nog relatief goedkoop een huis kopen. Mijn vader vertelt weleens dat, toen hij nog jong was, je voor 100.000 gulden een mooi huis kon kopen. Dat is er nu niet meer bij.

Hoe langer geleden je je huis hebt gekocht, hoe groter de waardestijging. De gemiddelde woningprijs lag in januari 2021 rond de €357.000. Vanaf 1995 zijn ze begonnen met meten. Kocht je toen een huis voor omgerekend €94.000? Dan is deze dus nu vier keer zoveel waard.

Een taxateur kan je precies vertellen hoeveel je huis op dit moment waard is. Ook kun je de Woningwaardemeter van de Hypotheker gebruiken. Je krijgt dan een idee hoeveel je huis nu waard is. Trek daar al je investeringen, schulden en hypotheek vanaf, en je weet hoeveel winst je ongeveer hebt gemaakt dankzij de stijgende huizenprijzen.

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard?

Hoeveel je huis precies in waarde stijgt, ligt aan je eigen investeringen, het jaar van aankoop en de regio. Maar over het algemeen hebben we te maken met behoorlijke hoge huizenprijzen. Die ook steeds verder stijgen. Waarom is dat zo?

Een kort antwoord: er zijn te weinig huizen. Een klassiek voorbeeld van veel vraag en weinig aanbod. Door het woningtekort wordt de prijs opgedreven. De vraagprijs voor een woning die te koop staat, is tegenwoordig eerder een ‘bieden vanaf’ prijs dan de verkoopprijs.

Ook speelt de lage hypotheekrente mee. Door de lage rentestand kun je relatief goedkoop geld lenen. Hierdoor is het kopen van een huis veel aantrekkelijker (= goedkoper) dan huren. De vraag neemt toe, maar het aanbod stijgt niet mee. En hierdoor stijgen de huizenprijzen weer verder.

Komt er een eind aan?

De huizenmarkt is oververhit. Overspannen. Knapt uit z’n voegen. Ik denk dan al snel aan een bubbel die wel een keer uit elkaar moet knappen. Toch zeggen de meeste experts dat dat niet gaat gebeuren, en de huizenprijzen nog wel even blijven doorstijgen. Voor huiszoekenden geen fijn vooruitzicht. Maar als huisbezitter natuurlijk wel. Blijven de huizenprijzen verder stijgen? Dan kun je ook volgend jaar weer een aardige waardevermeerdering van je huis bijschrijven.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!