Zoveel levert extra aflossen op je hypotheek op

Je hypotheek aflossen. Wat levert dat nu feitelijk op? We hebben precies voor je uitgerekend hoeveel je daarmee kunt sparen.

Wij zijn hier thuis groot fan van je hypotheek aflossen. De mensen die deze site al langer volgen weten dat inmiddels. Onlangs deden we zelfs een extra aflossing van zo’n €7500,- Ik weet inmiddels, uit ervaring, dat €1000 extra aflossen, onze maandlasten verlaagt met ruim 3 euro. Dan denk je misschien: dat is ook niks. En het lijkt inderdaad weinig geld. Maar die extra aflossing levert, over de hele looptijd van je hypotheek, echt goed geld op. Het bespaart je ontzettend veel rente, die je nooit meer betaalt omdat het geld niet meer geleend is. Maar hoeveel dan precies? Ik heb vaak genoeg zitten rekenen. Ik ben niet dom, heus niet, maar hypotheken zijn gewoon best complex. Rente, looptijd, voorwaarden. Dus vroeg ik iemand die wél heel goed is met cijfers, om het eens voor mij en alle lezers uit te rekenen.

Lees ook: Wij lossen iedere maand €1000 af op onze hypotheek

De man achter de site Financieel Onafhankelijk Blog kiest ervoor anoniem te blijven. Dat snap ik. Hij deelt best veel persoonlijke, financiële informatie en hij heeft een baan in loondienst. Die baas en die collega’s weten niet van zijn doel om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Ik weet, door schande en schade wijs geworden, dat niet iedereen daar positief op reageert. Misschien een baas vooral niet. Die denkt: die werknemer wil hier zo snel mogelijk weg. Terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet het doel is. Je wilt je schaapjes op het droge, niet bij je baas wegvluchten. Hoe dan ook, de man achter dit blog, is een ster met cijfers. Hij rekent alles uit, tot achter de komma. Dat doet hij vandaag ook voor ons bij PorteRenee.

Hoeveel levert iedere extra duizend euro aflossen op je hypotheek je op?

De vraag is:

Hoeveel levert €1.000 euro extra aflossen op je hypotheek nu precies op?

Dit is het antwoord dat ik kreeg:

‘De meest mensen betalen tegenwoordig ongeveer 40% loonbelasting. Als je een hypotheek hebt waarvan je de hypotheekrente af mag trekken, krijg je dus ongeveer 40% van de betaalde hypotheekrente terug van de fiscus.

Als je een hypotheekrente aan je hypotheekverstrekker betaalt van 3%, betaal je na aftrek van de hypotheekrente via de belastingaangifte nog maar 3% – (40%*3%) = 1.8% netto hypotheekrente. Dat is het percentage dat je echt kwijt bent na belastingaftrek.

Als je €1.000 aflost, betaal je €18 minder rente per jaar als je netto rente 1.8% bedraagt. Dat is na 30 jaar 30 * €18 = €540 euro aan totale rente die je niet hebt hoeven betalen.’

Oke, volgen jullie het nog? Doe je aan het begin van je looptijd een aflossing van  €1.000, dan betekent dit dat je 540 euro aan rente nooit hoeft te betalen. Best een leuk rendement, zou ik zeggen. Het is dan wel uitgesmeerd over 30 jaar. Toch is dit al een rendement van ruim 50%. Toch? Maar hier stopt het niet. Het antwoord op deze vraag gaat nog verder. Want wat als je nu ieder jaar  €1.000 extra aflost? Dan gaat het écht hard.

Het antwoord gaat dus verder:

‘Als je niet eenmalig maar elk jaar €1.000 weet af te lossen bespaar je natuurlijk meer aan niet betaalde rente. Het eerste jaar bespaar je wederom €18.

In het tweede jaar heb je €2.000 afgelost en bespaar je 2*€18 = €36 euro. In totaal heb je dan na 2 jaar €18 + €36 = €54 bespaard.

Na 30 jaar heb je op deze manier in totaal maar liefst €8.370 bespaard aan niet betaalde rente! En dat door elk jaar “slechts” €1.000 af te lossen.’

Te gek, dit. Toch? Je hoeft niet ieder jaar enorm af te lossen om het verschil direct te zien. Per jaar  €1.000 euro. Wat als je besluit om je vakantiegeld ieder jaar te gebruiken om extra af te lossen. Voor je vakantie spaar je dan gewoon. Dan levert je dat dus een geweldig rendement op. Ik ben benieuwd naar jullie aflosverhalen. Lossen jullie al af? Hoeveel? Zet deze berekening je aan het denken? Overtuigt het je om af je hypotheek af te gaan lossen? Voor mij is het een bevestiging van dat we goed bezig zijn. Moedig voorwaarts, dus.

Heb jij nog een rente die veel hoger ligt dan de actuele rente van nog geen 1%? Check dan eens of oversluiten voor jullie een optie is. Dat achterhaal je super simpel via Hypotheekoversluiten.com

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’