Zoveel hebben we in 1 jaar afgelost op onze hypotheek

Iets minder dan een jaar geleden kregen we de sleutel van ons huis. We dachten: door alle bijkomende kosten wordt extra aflossen lastig. Dat viel alles mee. Na een jaar maak ik de balans op: hoeveel hebben we kunnen aflossen?

Ik zal ons huis even aan jullie voorstellen. Want jullie kennen mij inmiddels al aardig goed, maar mijn huis nog niet. Dit is zij. Nummertje 12. Een heerlijk huis met drie verdiepingen, drie slaapkamers, een grote speelzolder en een werkkamer. Tel daarbij nog een lekkere tuin op het zuiden op en een flinke garage en het huis vinkte al onze boxjes. Ik ben er een jaar na dato nog altijd heel blij mee.

Afbeeldingsresultaat voor sterhyacint 12 swifterbant

Toen we dit huis kochten, gingen we er vanuit dat aflossen er voorlopig niet inzat. We lieten alle muren schilderen, boven de muren stuken, we kochten meubels en andere dingen die we nooit eerder nodig hadden, zoals een grasmaaier. Het geld vloog eruit, zelfs al probeerde ik een beetje op te letten. Dus was de spaarrekening nagenoeg leeg toen we hier onze eerste nacht doorbrachten. In ons aflosplan hadden we jaar één eigenlijk als kansloos bestempeld. Eerst maar eens weer wat vlees op de botten krijgen, dat zien we verder.

Lees ook:  Extra aflossen op je hypotheek. Hoe doe je dat?

Maar als je eenmaal weet hoe het voelt om extra af te lossen op je hypotheek (verslavend!!) dan ga je het toch proberen. Dus we spaarden zoals we altijd doen. Niet extreem, gewoon wat kon. Wanneer we een bepaald bereikt hadden, keken we elkaar aan: hier kunnen we best iets van aflossen, toch? Dat gebeurde ook met iedere financiële meevaller. Zo hoefden we 11.000 euro minder inkomstenbelasting af te dragen aan de belastingdienst, dan we vooraf zelf ingeschat hadden. Dat was wel dé meevaller van het jaar. Een groot deel van dat geld ging linea recta naar de bank.

We zijn op een paar weken na nu één jaar eigenaar van ons huis. Nou ja, vooralsnog samen met de bank dan. Een mooie aanleiding om eens te kijken hoe ver we met aflossen zijn gekomen. We mogen ieder jaar 10% per leningdeel aflossen. We hebben twee leningdelen omdat we op een deel van onze hypotheeksom iets minder dan 30 jaar hypotheekrenteaftrek hebben, vanwege ons vorige huis. Wanneer ik inlog in onze online hypotheekomgeving, krijg ik een heel leuk taartdiagrammetje. Daarin kun je zien dat we in een klein jaar precies 10% van de totale hoofdsom afgelost hebben. Dat is 19.000 euro. Yeah! Way to go! Daar ben ik retetrots op. Dat dit jaar, dat we eigenlijk niet eens meerekenden, toch die 10% hebben gehaald. Nog 9 van zulke jaren en we zijn hypotheekvrij. Dan ben ik.. even rekenen.. 42 jaar oud. Mooie leeftijd, lijkt me toch?

Hoeveel mogen we nu nog? Dat zocht ik ook gelijk even op. Per kalenderjaar mogen we 10% aflossen per leningdeel. Dus al hebben we nu in totaal verdeeld over twee kalenderjaren nu dat percentage behaald, dan mogen we in 2018 nog 8500 euro aflossen. Een flink bedrag. Ik weet niet of we het gaan halen in de resterende 4 maanden van het jaar. We gaan er natuurlijk voor, maar het gaat niet boven alles. Dat appeltje voor de dorst is ook echt nodig, nu ik een kleine carrièreswitch aan het maken ben. En we willen altijd de financiële vrijheid behouden om dingen anders te gaan doen in ons leven.

Lees ook: Ik wil mijn hypotheek aflossen voor mijn 45e verjaardag’

Conclusie: het is beter gegaan dan we hadden durven hopen. Doordat onze hypotheekschuld gedaald is, is ook nog eens de hypotheekrente naar beneden gegaan. De bank loopt namelijk minder risico op onze hypotheek doordat we extra aflosten. Onze schuld is lager geworden ten opzichte van de waarde van het huis. Die verlaging is minimaal omdat we al zo’n lage rente hebben. We gingen van 1,8% naar 1,75%. Maar toch. Ik vind het wel kicken. Dat hebben we toch maar zelf voor elkaar gebokst. Heb je nu ook net een huis gekocht en wil je beginnen met extra aflossen: go for it. Het is zo fijn om je schuld te zien verminderen. Misschien levert het meer op wanneer je je spaargeld naar de beurs brengt, maar het gevoel naar een schuldeloos leven toe te werken is ook écht wat waard!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!