Minimalisme: op deze 4 manieren levert het geld op

Minimalisme. Het is helemaal hip. Naast dat het je een opgeruimd huis én hoofd oplevert, is het ook goed voor je portemonnee.

Door Renée

De laatste jaren zijn mijn man en ik ongepland minimalisten geworden. Dat zou je misschien niet meteen zeggen wanneer je ons huis binnen stapt, maar toch. We zijn fanatiek aanhangers geworden van de overtuiging dat meer spullen, minder leven betekent. Ik heb de laatste zeven jaar van mijn leven (vooral sinds ik dus kinderen heb) opruimend doorgebracht. Ik was er helemaal klaar mee.

En toen ging het balletje rollen. Ik keek de documentaire Minimalists op Netflix, checkte veel Amerikaanse blogs over het onderwerp las een boek van Marie Kondo. Dat laatste ging over opruimen, maar eigenlijk is ook zij een minimalist. Geen onnodige spullen in huis halen, betekent minder hoeven opruimen. En lekker vaak van spullen die je al hebt afscheid nemen. Marie Kondo doet dat door je van alles af te vragen of het je nog een gevoel van *spark* geeft. Of je er nog blij van wordt. Zij houdt ieder kledingstuk tegen haar hart aan en bepaalt dat dan. Ik voel het meteen wanneer ik het in de kast ziet hangen. Weg ermee.

Wij hebben zeker 35% minder spullen in huis dan een paar jaar geleden. In de vensterbanken staat nu 95% minder dan vroeger. Ooit stonden die vol met allerlei prularia van winkels die die troepjes in derdewereldlanden lieten maken voor weinig. Nu staan er bij mij alleen nog hier en daar planten in. Geen rotzooitjes meer. Dat scheelt opruimen, schoonmaken en onrust. Ik kocht die spullen allemaal zelf, maar werd toch onrustig van dat volle huis. Gek, hè?

Minimaliseren, hoe fanatiek of niet fanatiek je ook bent, bespaart ook geld.

Bijvoorbeeld op deze 4 manieren:

1. Wanneer je gaat opruimen, ga je vanzelf ook minder kopen. Nu je met moeite zoveel weg hebt gedaan, ga je er niet weer allerlei onzin bij kopen. Anders is het dweilen met de kraan open. Ik denk nu meer dan ooit na over wat ik koop. Dat deed ik al uit financiële overwegingen, maar nu ook vanuit minimalistische overwegingen. Voegt dit ding – wat ik nu in mijn handen heb – wel echt iets toe aan mijn huis en/of leven. Ben ik bereid ervoor te betalen én het een plek in mijn huis te geven. Of is het het niet waard om ruimte voor op te offeren? Als ik het nu vanwege het geld laat staan – “Het kost maar 2 euro, dat is ook geen geld” – laat ik het tegenwoordig vaak staan omdat ik geen zin heb om het schoon te maken, op te ruimen en er ruimte voor te maken.

2. Ik doe tegenwoordig minder snel dingen weg. Tenminste, dingen die ik graag wil houden. Als iets stuk is, kiepte ik het voorheen zó de prullenbak in. Zonder nadenken. Nu denk ik aan het geld dat dat ding me gekost heeft en aan de belasting voor de aarde als ik het op de vuilnishoop gooi én ook nog wat nieuws koop. Dus ben ik tegenwoordig steeds vaker met een schroevendraaier aan de slag. En, om eerlijk te zijn, kan ik dingen heel vaak zelf repareren. Terwijl ik mezelf niet superhandig zou noemen. Al doende leert men en YouTube helpt me ook.

3. Minder dan vroeger ben ik bezig met wat mensen om me heen kopen en bezitten. De auto van de buren, het nieuwe huis van vrienden. Het lukt me steeds beter gewoon blij voor ze te zijn, zonder dat zelf ook te willen bezitten. Hoeveel aankopen heb jij in je leven al gedaan, beïnvloed/geïnspireerd door je omgeving? Ik een hoop. Nu ik dat (bijna) niet meer doe, scheelt ook dat me veel geld.

4. Ondanks (of juist doordat) ik minder bezit dan voorheen, ben ik meer tevreden. Als ik om me heen kijk, zie ik vooral spullen waar ik blij van word. Of waar ik in ieder geval bewust van heb besloten dat ze mogen blijven. Dat maakt me blijer dan toen ik vroeger vooral troep zag. Nu ik meer tevreden ben, heb ik minder materiële wensen. Dat klinkt misschien zweverig, maar ging gewoon vanzelf. Ook hierdoor bespaar ik geld.

Nou, hoeveel?

besparen door minimaliseren

Ik heb niet bijgehouden hoeveel ik door ons geminimaliseer precies bespaard heb, maar het moet in de honderden euro’s lopen gedurende de laatste twee jaar. Ik heb veel speelgoed voor de kinderen gewoon niet gekocht. Speelgoed waarvan ik wist: dat wordt 3 x spelen en daarna niet meer. Ik heb veel leuke spullen voor in huis toch in de winkel laten staan. En dan heb ik het nog niet eens over de (kinder)kleding die ik niet in huis heb gehaald. Het fijne aan deze manier van besparen is, dat het niet voelt als besparen. Ik bespaar mezelf niet alleen geld, maar ook spullen die alleen maar onnodig veel ruimte innemen. Twee vliegen in één klap, eigenlijk.

 Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’