Zoveel eigen geld stopten wij in ons huis

We hebben een droomhuis gevonden en daarvoor een droomhypotheek afgesloten, als je het mij vraagt. Ik gooi alle cijfers op tafel. Hoeveel eigen geld. Hypotheekbedrag. Maandlasten. Omdat ik vind dat we meer over geld zouden moeten praten.

Ik ben groot voorstander van praten over geld. Waarom? Omdat ik geloof dat we van elkaar kunnen leren wanneer we ergens over praten. En ja, dat geldt dus voor geld ook. En huizen kopen en hypotheken, enzo. Want dat kan, zeker als nieuwkomer, best ingewikkelde materie zijn. Dus gooi ik al mijn cijfers op tafel. Niet dat onze manier en onze hypotheek de enige juiste is. Helemaal niet. Hij past toevallig het beste bij ons. We hebben goed nagedacht over wat we willen en over wat we niet willen. En over wat voor hypotheek daarbij past. Dennis, onze adviseur bij Regiobank, kent ons goed (ja, hij weet ook van onze vele vakanties en onze neiging om vaak te verhuizen) en heeft ons geholpen bij het maken van deze keuzes.

Er zijn meerdere hypotheekvormen. Meest voorkomend zijn lineair en annuïtair. In de vlog bij deze blog zie je ons niet alleen in pure verhuisstress voorbij komen, maar legt onze adviseur ook uit wat het verschil is tussen die twee vormen. Handig om te weten.

Oké, onze cijfers dan:

  • Ons huis stond te koop voor €305.000,-
  • We hebben €318.500 geboden en daarmee was het van ons.
  • We hadden gespaard en een beetje overwaarde gecreëerd op ons oude huis, waardoor we een flink bedrag mee kunnen nemen. Daarvan werden makelaar, notaris, kosten koper etc. betaald en toen bleef er nog zo’n €107.000 over. Dat geld gaat linea recta in ons huis.
  • Hierdoor komen we uit op een hypotheek van zo’n €210.000 euro.
  • We hebben een hypotheekrente van 2,1% bij Regiobank.
  • We gaan iedere maand zo’n €842 betalen. Dat is bruto, dus zonder hypotheekrenteaftrek. Met aftrek komt dat uit op ongeveer €740 euro per maand.
[mailerlite_form form_id=4]

Ik heb van de verhuizing best wel stress gehad.

Ik dacht dat we niet zoveel spullen hadden. Daar had ik me lichtelijk in vergist. Om de hypotheek heb ik geen stress gehad. Het was zo geregeld en ik voelde me goed bij wat we besloten hadden. Ja, het is nogal wat. Ik zit (in principe) 30 jaar van mijn leven vast aan deze kostenpost. Even voor een beeld van hoe lang dat is: 30 jaar geleden was ik 4 jaar en speelde ik nog met poppen. 30 jaar is lang, heel lang.

Wij kozen uiteindelijk voor een annuïteitenhypotheek. Adviseur Dennis legt in de video met zijn tekeningetjes heel duidelijk uit wat dat betekent. Nog even in tekst: bij een annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten de hele looptijd gelijk. De rente en de aflossing samen blijven hetzelfde bedrag vormen. De samenstelling verandert wel. In het begin betaal je meer rente en minder aflossing. Die rente mag je aftrekken, waardoor je de eerste jaren netto goedkoper uit bent. Omdat wij vrij fanatiek extra aflossen op onze hypotheek, was dit voor onze situatie de beste optie.

De lineaire hypotheek is wat goedkoper, als je de complete looptijd gebruikt (en dus niet eerder aflost). Je lost iedere maand een gelijk deel van de schuld af. Als je hypotheek 360 maanden loopt (30 jaar dus) betaal je iedere maand 1/360e deel af. Deze hypotheek wordt steeds wat goedkoper, omdat de rente door het aflossen afneemt. Snap je het nog?

Lees ook: Zo bepaalden wij hoeveel we wilden uitgeven aan ons nieuwe huis

Dit is niet mijn eerste hypotheek. Ik weet nog dat ik jaren geleden allerlei ingewikkelde producten voorgelegd kreeg. Met beleggen en banksparen enzo. Wat ben ik blij dat ik dat toen niet heb gedaan. Dat de opties nu beperkt waren, vond ik fijn. Duidelijk, transparant en eerlijk. We hebben een oerdegelijke hypotheek. En al ben ik verder in mijn leven best avontuurlijk, met een hypotheek niet. Ik leen geld en wil dat (tegen goede voorwaarden) in ieder geval binnen 30 jaar helemaal afgelost hebben. Wanneer ik 64 jaar ben, vallen mijn woonlasten weg. Heerlijk! Dan ben ik hypotheekvrij. Het enige wat ik moet doen, is de rekeningen blijven betalen. Geen addertjes onder het gras, geen kleine lettertjes. Een supersaaie hypotheek hebben we gekregen, precies zoals ik dat wilde.

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!