Zoveel besparen we door (bijna) alles tweedehands te kopen

Mijn voornemen voor dit jaar is: zoveel mogelijk tweedehands kopen. Hiermee besparen we meer dan ik ooit had durven denken.

Door Renée

Het zal je verbazen wat je allemaal tweedehands kunt kopen. Mijn kinderen gaan sinds een paar maanden tweedehands gekleed door het leven en ze dragen het met stijl. Ik zelf trouwens ook, net als mijn man. Maar er komt zoveel meer tweedehands ons huis binnen. Wat dacht je van de broodtrommel met bijpassende beker die mijn zoontje nodig had, toen hij onlangs begon op de basisschool. (Slik, traan). Mijn man kocht zelfs – niet schrikken – een wc-borstel op een tweedehands platform. Gelukkig ongebruikt in verpakking, dat wel.

Na ruim vier maanden (bijna) alles tweedehands kopen, voelt het als iets heel normaals. Waar ik in het begin erg moest zoeken, naar goede winkels en platformen bijvoorbeeld, weet ik mijn weg in tweedehands-land inmiddels goed te vinden. Ook bij mijn man is het nu vanzelfsprekend om eerst te kijken of je het tweedehands kunt oplossen. Net als bij de kids, die zelf al naar Marktplaats surfen wanneer ze iets van hun zakgeld willen kopen.

Wat blijkt? Doordat we alles nu tweedehands proberen te kopen, kopen we überhaupt minder. De drempel is nu eenmaal hoger wanneer je niet direct naar bol.com kunt surfen om iets te kopen wat je in gedachten hebt. In zeker 75% van de gevallen vervalt de wens om iets te kopen, wanneer je die niet meteen kunt bevredigen. Iets tweedehands kopen is toch een beetje werk en dat heb je alleen over voor dingen die je écht graag wilt hebben. De impulsaankopen zijn er op die manier direct uitgefilterd. Heel fijn!

besparen tweedehands

Het idee achter dit plan is niet alleen financieel. Natuurlijk is het leuk om te genezen van dat eeuwige kopen, kopen, kopen. Maar ook wilden we minder plastic meuk kopen die waarschijnlijk voor weinig geld onder slechte werkomstandigheden was geproduceerd. En wat veel te snel weer op de vuilnisbelt belandt. We gaan de wereld met ons initiatief heus niet redden, maar voor ons hoeft dit jaar in ieder geval weinig nieuws te worden gemaakt.

Natuurlijk gaan we het toch ook over de centen hebben…

Hoeveel besparen we door deze tweedehands uitdaging?

Mijn man had begin dit jaar een spaarpot waarop hij het bedrag zette dat hij bespaarde door iets tweedehands te kopen in plaats van nieuw. In februari zat daar al €240 in. Maar deze rekenwijze is een beetje dubbel. Iets kopen bezorgt je dan een hoger bespaard bedrag dan niets kopen. En dat klopt natuurlijk niet. Want niets kopen is nog altijd goedkoper dan iets tweedehands kopen.

Dus zal ik een onderbouwde schatting maken van onze besparing.

Ik heb begin dit jaar vooral veel (kinder)kleding gekocht. Gemiddeld bespaar ik toch wel 40% op tweedehandskleding. Ik merk dat ik nu wat duurdere producten koop, iets minder trendgevoelig, die ik dus ook langer blijf dragen. Met nieuwe garderobes voor de kinderen, zomerjassen en een aanvulling op mijn eigen kledingkast en die van Kasper, denk ik zeker al €450 bespaard te hebben. Plus nog besparingen op tweedehands producten die ik voorheen nieuw kocht, zoals een tafelkleed, decoratie voor onze nieuwe badkamer en een stapelbed, loopt de teller aardig op.

Ik schat gemiddeld op alle tweedehands aankopen zo’n 30 á 40% te besparen. Soms is dat wat hoger wanneer spullen al gebruikt zijn of wat lager bij producten die als nieuw en soms zelfs helemaal ongebruikt in de verpakking zitten.

Conclusie: is tweedehands kopen écht goed voor je portemonnee? Absoluut. Maar ik moet wel zeggen: het kost meer tijd dan nieuwe spullen kopen. Zeker in het begin. Het is gewoon wennen. Maar na een paar maanden – zo weten wij inmiddels – weet je bijna niet beter meer. Het idee dat we hiermee de planeet niet onnodig belasten en ons spaarsaldo vooruit helpen, maakt het het allemaal meer dan waard.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop