Zonnepanelen: Zo weet je of jouw dak geschikt is

Zonnepanelen op je dak leggen en zo flink besparen op je energierekening. Het klinkt ideaal, maar kan het eigenlijk wel op jouw dak? Want niet ieder dak is er geschikt voor. Ik zocht het voor je uit.

Het lijkt me een geweldig idee. De energierekening van ons jaren ‘30 huis zo ongeveer door de midden hakken. Na dubbel glas (dat hadden we nog niet overal) en vloerverwarming, zouden zonnepanelen de kerst op de taart zijn. Via via vond ik een bedrijf die dat wel voor ons kon doen. Hun eerste vraag was: Waar woon je? En wat voor dak heb je? ‘Dan kunnen we gaan kijken of jullie dak geschikt is,’ zei de beste man. Ai, nooit bedacht dat dat wel eens een hobbel kon gaan worden. 

Met ons adres toverde hij een satelliet-plaatje tevoorschijn in Google Maps. Bij die pijl is ons huis. Ik herken ons schuurtje, de uitbouw van ons huis en onze gekke, grote achtertuin. En hij concludeerde terecht: grotendeels plat dak. 

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Nu blijkt platte dak prima geschikt te zijn voor zonnepanelen. Op een plat dak kun je zonnepanelen in principe neerzetten zoals je zelf wilt. Je kunt dus kiezen om ze te plaatsen richting het zuiden, wat het meeste rendement oplevert. Je kunt ook de hoek zelf bepalen, wat bij bijvoorbeeld een pannendak anders is. Die helling is gewoon zoals hij is en daar moet je het mee doen. De adviseur leerde me dat je bij een plat dak wel meer ruimte nodig hebt per paneel. Ze worden meestal met een kleine helling geplaatst, om maximaal zon te vangen, waardoor ze schaduw op elkaar kunnen werpen. Wist je dat schaduw op één paneel meteen de opbrengst van alle panelen naar beneden haalt? Als dat ene paneel bijvoorbeeld 20% minder opbrengst door schaduw, vallen alle andere panelen ook terug naar dat niveau. Dat wil je niet, dus moeten ze wat verder uit elkaar geplaatst worden. 

Daarmee kom je bij een andere voorwaarde aan een dak om goed zonnepanelen te kunnen plaatsen: genoeg ruimte. Simpelweg genoeg vierkante meters aan oppervlak op het dak. Op ons dak kunnen we maximaal 10 panelen kwijt. Meer geschikte ruimte is er niet. Voor nu dekken we daarmee ons gehele gebruik. Het kan, dat als de kinderen groter worden, we er iets bovenuit komen. Maar we gaan bewust om met het gebruik van energie en dat willen we en moeten we dan ook blijven doen.

Over het algemeen geldt dat een dak op het zuiden met een hoek van zo’n 35 á 40 graden ideaal is. Dan is de opbrengst van de zonnepanelen maximaal. Liggen je panelen richting het oosten of westen, dan is de opbrengst (bij dezelfde hellingshoek) ongeveer 20% lager. En op het noorden zelfs 45%. In die laatstgenoemde richting worden dan ook weinig zonnepanelen gelegd. Dan is de terugverdientijd wel heel groot en is het dus niet zo’n interessante investering. Dat geldt ook voor een dak dat een groot deel van de dag schaduw op zich heeft vallen. 

Op de website van Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vond ik onderstaande fijne tabel. Waarin je precies kunt opzoeken hoe zonnepanelen op jouw dak zouden renderen. Verticaal vind je de richting van de panelen, horizontaal de helling. En dan kom je als je de lijnen naar elkaar toe trekt op een percentage uit, waarbij 100% de optimale ligging is.

Richting van panelenHelling
10°20°36°50°60°70°85°
West90908580757065
Zuidwest959510095908580
Zuid95100100100959080
Zuidoost95959595908580
Oost90908580757065
Noordoost85807060555045
Noord85756050454035
Noordwest85807060555045

Wij hebben zelf (grotendeels) een plat dak bedekt met bitumen. Dat is prima geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Ook 

  • dakpannen
  • golfplaten
  • beton
  • grind
  • staal
  • zink

zijn geschikt, als ze maar stevig genoeg zijn. Want een zonnepaneel met bijbehorende constructie, weegt toch al snel 20 kilo. 

welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen

Welke daken zijn minder geschikt voor zonnepanelen?

Minder geschikt voor zonnepanelen zijn bijvoorbeeld schuine daken met bitumen, omdat je de panelen dan lastig kunt bevestigen. Een riet dak is brandgevaarlijk als je er zonnepanelen op legt. Leien daken zijn een uitdaging qua bevestiging, al kan het in principe wel. Daken die echt onderhoud nodig hebben of niet sterk genoeg meer zijn, zijn natuurlijk ook niet geschikt. Daarom laten wij as we speak ook ons bitumen dak opnieuw leggen. Er ontstonden wat scheurtjes in en het zou sowieso binnen 2 jaar moeten gebeuren. Ook hadden we al eens lekkage gehad, wat mij een beetje een trauma opleverde. We woonden er net een paar dagen toen de regen keihard door mijn slaapkamerdak naar binnen kwam. Dat was gelukkig snel opgelost, maar toch stond een nieuw bitumen dak sindsdien hoog op mijn lijstje. Dan kunnen daar straks met een goed en veilig gevoel, de zonnepanelen op. Ik kan niet wachten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop