Zonnepanelen op je dak: de meest gestelde vragen beantwoord

Met zonnepanelen op je dak, gaat je energierekening flink omlaag. Maar hoe werkt dat? Waar moet ik op letten? En: waar begin ik? Ik vroeg het een expert.

Bij ons aan de overkant van de straat, heeft een gezin sinds kort zonnepanelen. Bovenop een jaren ‘30 woning. Geweldig! Het is iets wat ik in de toekomst graag zou willen voor ons huis en daarmee voor ons gezin. Terwijl ik de zonnepanelen overal als paddestoelen uit de grond zie schieten, weet ik er eigenlijk niets van. Daar wil ik graag verandering in brengen. Voor mezelf en voor iedereen die meeleest. Ik kan wat bij elkaar Googlen, maar richt me liever tot een echte expert. Die vond ik in Theo van Greenchoice. Ik kende Greenchoice van de groene energie, maar ze weten ook alles van je huis verduurzamen. Theo gaf me antwoord op alle vragen die ik en veel lezers hadden over zonnepanelen. 

Zonnepanelen. Ga ik die snel terug verdienen?

“Snel genoeg. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat we inmiddels vrij secuur kunnen zeggen hoeveel ze gaan opbrengen. Dat maakt ze populair. Hoe snel je ze precies terug verdient hangt af van hoe ze op je dak liggen. Het is ook afhankelijk van het soort panelen wat je hebt en van regelgeving van de overheid. Die wil nog wel eens veranderen. Voor nu kun je zeggen dat je ze na zo’n 6 á 8 jaar terug hebt verdiend.”

Wanneer is je huis toe aan zonnepanelen?

“Isolatie én zonnepanelen zijn allebei een goede investering. Ze zijn vrijwel gelijk aan elkaar wanneer je kijkt naar het financieel rendement of de terugverdientijd. Je hoeft niet perse eerst te isoleren om zonnepanelen te plaatsen. Voor mij staat dat los van elkaar. Isolatie bespaart op gas. Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Dat zijn dus twee verschillende energiestromen in je woning.”

Is zonnepanelen laten leggen een ingrijpende klus?

“Dat valt mee. Meestal liggen ze er binnen één dag op. Het grote verschil met andere besparende maatregelen, is dat dit een systeem is dat grotendeels buiten je huis ligt. Dat maakt dat het minder werk met zich meebrengt. En daardoor minder tijd kost en ook redelijk betaalbaar is.”

Kunnen zonnepanelen op ieder dak?

“Als je naar de Nederlandse huizen kijkt, kan het bijna overal. Sommige soorten dak zijn minder geschikt, zoals bijvoorbeeld een hellend bitumen dak. Een hellend dak met pannen kan dan weer wel. Ook dakkapellen, dakramen en allerlei andere objecten op het dak kunnen in de weg zitten. Dat betekent niet dat zonnepanelen helemaal niet kunnen, maar vaak wel dat je minder panelen kwijt kan. Ook daken op het noorden zijn niet ideaal. Door de ligging ten opzichte van de zon, haal je daar minder rendement op. Dan loopt de terugverdientijd zo op naar 15 á 20 jaar. Dan moet je je afvragen of dat de moeite waard is.“

Hoeveel panelen heeft een gemiddeld gezin nodig? 

“Er bestaat niet zoiets als een gemiddeld gezin, haha. We zien allerlei huishoudens en allerlei huizen, maar ik kan wel zeggen dat er gemiddeld 12 panelen op een dak gelegd worden. Dat levert ongeveer 3300 kWh en dat is het gemiddelde verbruik. Vaak is de plek om panelen kwijt te kunnen beperkt. In een ideale wereld kijk je vanuit het verbruik hoeveel panelen je nodig hebt. Dan denken we niet alleen aan het huidige verbruik maar ook dat van de toekomst. Komen er nog kinderen, bijvoorbeeld? Tel dan maar 1000 á 1500 kwh erbij op per kind. Of je wilt elektrisch gaan rijden in de toekomst. Daar lopen we op vooruit.”

Greenchoice maakte een online tool waarmee je kunt uitrekenen wat zonnepanelen in jouw situatie zouden kunnen opleveren. Check dat hier en doe meteen ook een dakscan, om te zien of zonnepanelen bij jou überhaupt zouden kunnen. Je kunt het allemaal hier. 

Je kunt het teveel opgewekte aan opgewekte energie terug verkopen aan je energieleverancier, toch?

“Dat kan. Dat doe je met het overschot van wat je opgewekt hebt en dus niet zelf gebruikt. Heb of krijg je zonnepanelen? Kijk dan goed naar de voorwaarde en zeker ook het bedrag dat je krijgt wanneer je teruglevert. Stel dat je 4000 kWh opwekt en maar 3000 kWh hebt verbruikt. Over het verschil van 1000 kWh krijg je bij Greenchoice bijvoorbeeld €0,11/kWh, bij veel andere leveranciers het kale stroomtarief van €0,06/kWh. Dat is nogal een verschil.”

Wat is nu precies salderen? Misschien heb je die term wel eens voorbij horen komen wanneer het over zonnepanelen gaat. Op je energierekening staat hoeveel energie je hebt afgenomen van je energieleverancier. Daar wordt de energie die je zelf terug hebt geleverd,vanaf getrokken. Die aftreksom is wat ze salderen noemen. De wetgeving hierover verandert.
Lees hier hoe dit nu precies zit.

Ik hoor mensen wel eens zeggen: ik wacht nog even met die zonnepanelen want voordat het op je dak ligt, is de techniek alweer achterhaald.

“Dat hoor ik natuurlijk ook. Ze hebben gelijk. De techniek gaat snel. Dat geldt ook voor de techniek van een iPhone of een laptop. Dat is voor de meeste mensen geen reden om ‘m niet te kopen. Helemaal geen zonnepanelen op je dak levert minder op dan zonnepanelen die over een paar jaar misschien niet meer het nieuwste van het nieuwste zijn. Dat houd je. Dat is nu zo en zal over 10 jaar nog zo zijn.”

Als ik die 12 zonnepanelen op mijn dak leg en ze liggen mooi in de zon, wat levert me dat dan gemiddeld op per jaar?

“Die 12 zonnepanelen zorgen gemiddeld genomen voor een opwek van 3.300 kWh. Dit is het verbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland. Hoeveel levert dat in euro’s op? Ongeveer €725 per jaar. Dat is best de moeite waard.”

Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!