“Zodra het salaris is gestort verdeel ik het over vier spaarrekeningen”

Noor (33) woont met haar man Andrew (32) in Amerika. Samen verdienen ze ruim €10.000. De helft daarvan gaat naar de spaarrekening. Kijk mee in hun kasboekje.

Lekker inkomen samen. Tevreden?

“We hebben inderdaad een mooi inkomen samen. Maar het is niet zo dat we het geld over de balk smijten. Ik vind het heel belangrijk te weten waar het geld heen gaat. Daarom werk ik met potjes. Een groot deel van ons inkomen sparen we. We wonen in Amerika en hier krijg je twee keer per maand salaris. Zodra het salaris is gestort, verdeel ik het over vier spaarrekeningen. Wat overblijft, verdeel ik vervolgens over de diverse uitgavenpotjes.”

Waar spaar je allemaal voor?

“We hebben een spaarrekening voor Sebastian en een emergency rekening voor het geval een van ons bijvoorbeeld werkloos wordt. Aan deze rekeningen komen we niet. Daarnaast hebben we een korte termijn spaarrekening voor bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger. Of voor vakanties. We gaan één keer per jaar naar Nederland en reizen graag binnen de VS en midden- en Zuid-Amerika. En als laatste hebben we een spaarpotje voor verhuizen. We willen óf een ander huis hier óf we verhuizen over een tijdje naar Nederland.”

Jullie woonlasten zijn laag. Hoe wonen jullie? 

“Ons huis heeft Andrew jaren geleden van zijn ouders gekocht voor omgerekend zo’n €55.000. Naast de verplichte aflossing lossen we af en toe wat extra af. Als we besluiten om binnen Amerika te verhuizen, dan houden we dit huis aan en verhuren het.”

En jullie sparen zelf voor je pensioen?

“Sparen voor pensioen doe je in Amerika zelf. We storten allebei 8% van ons inkomen in het pensioenpotje. Over dat geld hoef je hier geen belasting te betalen.”

De kosten voor internet en tv zijn vrij hoog. Hoe komt dat?

“Die kosten zijn wel fors, hè? Dat komt omdat er maar één aanbieder is. Shoppen zit er helaas dus niet in. Ook de kosten voor onze auto’s vind ik vrij hoog. We hebben twee private leaseauto’s. Dat tikt aan, maar de afstanden zijn hier groot, dus een goede auto is wel belangrijk. Door corona rijden we een stuk minder. We doen één auto binnenkort weg.”

Hoe zit het met de kosten voor boodschappen? Vergelijkbaar met hier?

“Wij kopen alles bij de biologische supermarkt. Ik denk dat de kosten voor boodschappen niet veel verschillen met de kosten in Nederland. Als je naar de Ekoplaza gaat, betaal je hetzelfde. En iedere week bestellen we ook nog een box met lokale biologische producten. Zo steunen we lokale boeren.” 

Vind je het steunen van goede doelen belangrijk?

“Zeker. We doneren een vast bedrag per maand en daarnaast nog een aantal keer per jaar een groter bedrag. Afgelopen jaar hebben we ruim €3.000 aan goede doelen geschonken. Andrew steunt politieke campagnes en ik vind het belangrijk lokale initiatieven te steunen. Het verschil tussen arm en rijk is hier groot en ik geef graag geld aan bijvoorbeeld de lokale voedselbank.’

Is praten over geld in Amerika taboe?

“Vanwege het grote verschil tussen arm en rijk is praten over geld al snel een elite-ding. Dat doe je niet zo snel. Maar ik ben zelf wel open en praat er met mijn beste vrienden makkelijk over.”

Sebastian is een jaar en jullie werken fulltime. Geen kosten voor kinderopvang?

“Na mijn bevallingsverlof zat door corona ook hier de kinderopvang dicht. Andrew en ik werken nu vanuit huis en zorgen zelf voor hem. Maar straks gaat hij een paar dagen per week naar de familie van Andrew. Parttime werken is hier wat minder gangbaar dan in Nederland. Het is niet zo dat het niet kan, maar de banen zijn er niet op ingesteld. Dat is voor mij ook één van de redenen om op termijn misschien naar Nederland te verhuizen.”

Ben je altijd een goede spaarder geweest?

“Toen ik klaar was met mijn studie hanteerde ik de 50-30-20-regel. Maximaal 50% van mijn inkomen ging naar vaste lasten, maximaal 30% naar persoonlijke uitgaven en minimaal 20% spaarde ik. Ik vond het toen al een kunst om zoveel mogelijk in dat spaarpotje te krijgen. Dus ja, ik ben altijd een goede spaarder geweest.” 

 Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!