Zo worden onze vaste lasten steeds een beetje lager

Mijn vaste lasten worden iedere maand lager. En dat vind ik geweldig. Hoe ik dat doe, leg ik je uit.

Het verlagen van je vaste lasten. Het is niet het eerste wat de meeste mensen noemen, als je ze vraagt waar ze blij van worden. Nou, bij deze moneynerd staat het toch echt wel in dfe top 10. Naast kleurplaten kleuren met mijn kids, lezingen geven over geld en uit eten gaan met mijn man. Ik ben al jaren bezig met het naar beneden brengen van onze vaste lasten. Ik zeg er wel altijd bij: ik ga zover als het leuk blijft. We hebben gewoon de verwarming aan als het koud is (al niet hoger dan 19 graden) en we genieten van de muziek die Spotify bij ons thuis speelt.

Verder is er de laatste jaren ongelofelijk veel bespaard op de vaste lasten. Bijvoorbeeld op deze 8 dingen:

  • De hypotheek gaat letterlijk ieder jaar naar beneden bij ons. Wat zeg ik: iedere maand! We lossen €800,- extra per maand af. Dat bedrag ontstond doordat we in het begin ruim €800 verplicht betaalden. Dan verdubbelen we dat bedrag, dachten we. Dan zijn we een stuk sneller bij de eindstreep. Die aflossing van €800 verlaagt onze maandlasten iedere maand met een paar euro. Maar let wel: de rest van de looptijd. En dat is dus nog 29,5 jaar bij ons. Haha. Ik heb een bestandje waarin ik onze vaste lasten bijhoud en pas daar iedere maand het bedrag voor de hypotheek in aan. Met een brede glimlach. We komen van €842 bruto en betalen nu €787 bruto. Dus dat scheelt flink. De hypotheek ging trouwens van €210.000 naar €192.528.

  • Wij verzekeren niet zoveel. Niet extreem weinig ook (kleine kinderen!). We zijn met €250 per maand verzekerd voor alles wat we nodig vinden, inclusief zorgverzekering. Omdat we spaargeld hebben, nemen we de rest van de risico’s voor lief. Die kunnen we zelf ook wel opvangen. Ik denk dat we vroeger ongeveer €75 meer kwijt waren. Ik raad iedereen aan kritisch naar zijn/haar verzekeringen te kijken. Vergelijk ze gewoon eens vrijblijvend met het huidige aanbod. Ik doe dat graag via PriceWise. Als je ergens al langer zit, kan het vaak goedkoper. Maar ook: denk na over of je die uitgebreide dekking wel nodig heb. Kun je met minder en dus goedkoper af? Of is die verzekering helemaal niet nodig? Blijf wel realistisch. Heb je weinig spaargeld, dan is het misschien een te groot risico. Heb je genoeg spaargeld staan, dan zou ik hier echt nog eens naar kijken.

  • We hebben veel verzekeringen verlaagd. Onze autoverzekering terug naar een wa-verzekering. Toen we twee auto’s hadden, zaten we daarvoor bij dezelfde verzekeraar. Zo kregen we op twee auto’s dezelfde korting vanwege de schadevrije jaren. Dat scheelde een flinke slok op een borrel. Die tweede auto en verzekering zijn weg (sowieso een besparing) en die eerste auto is alleen nog wa-verzekerd. De auto heeft zo’n 180.000 kilometer op de teller. Die verzeker ik niet voor meer geld dan nodig. Het gaat me vooral om dat ik verzekerd ben voor de schade die ik eventueel bij een ander zou maken.

  • De wegenwacht. Wij hebben ervoor gekozen geen abonnement meer te hebben op de wegenwacht waar we iedere maand voor betalen. Hiervoor hebben we de laatste jaren net even te weinig pech gehad. En als dat gebeurde stonden we toch zo een klein uur op hulp te wachten. Ook de opkomst van pechhulp on demand heeft hierin meegespeeld. Er zijn nu genoeg partijen die je helpen tegen een eenmalige betaling. Dat is vaak altijd nog goedkoper dan een jaar lang lid zijn van de ANWB. Het is ook een beetje een emotioneel besluit. Een paar jaar geleden stond ik eens met pech langs de weg en belde de ANWB. Die wilden wel helpen, alleen moest ik dan voor een jaar lid worden (ja oke, dat snap ik nog) maar ik moest ook een extra bedrag betalen. Omdat ik niet al lid was. Dat vond ik niet sympathiek. Dus weg ermee.

  • Wij geven minder aan goede doelen. Nee, nu niet meteen gaan steigeren. We geven wel, maar op 6 euro per maand voor SOS Kinderdorpen niet meer op deze manier. Liever kies ik zelf projecten die me aanspreken. Kleinschaliger en met mensen die ik kan. Dat voelt voor mij beter. Misschien dus niet direct een besparing, maar wel een andere werkwijze.
  • Telefoontjes kosten hier in huis echt geen drol (meer). Ik betaal €7,85 per maand. Mijn man ongeveer een tientje. Dat zijn sim-only abonnementen waarbij we alleen maar betalen voor belminuten en mb’s en dus niet voor het toestel zelf. Dat scheelt flink. Zeker omdat ik best lang met een telefoon doe. Ik zie dat belding niet echt als een statussymbool. Dus hoef ik ook niet ieder jaar het nieuwste model. Ik ben blijer met een lage telefoonrekening dan met een nieuwe iphone, om eerlijk te zijn. Op zoek naar een goedkope sim only deal, kijk eens bij Mobiel.nl, waar je heel goed kunt vergelijken. En waar ze nu geen afsluitkosten rekenen.

  • Internet: we zijn van het alles-in-een-pakket afgestapt en hebben nu alleen nog – los – internet. Ook supereasy te vergelijken via PriceWise, trouwens. Het scheelt ons €15 per maand, ongeveer. We hebben wel snel internet nodig voor ons werk. Voor het werk voor de site en voor mijn man’s werk als radiomaker en podcastmaker. Maar omdat we ook geen tv abonnement meer hebben, is snel internet wel fijn. Zo kunnen we alles streamen vanaf onze telefoons, via een chrome cast. Die sluit je gewoon aan op je tv en je hebt al die digitale tv abonnementen helemaal niet nodig.

  • Alle abonnement zijn eruit bij ons. Behalve Spotify. Muziek is een dingetje bij ons in huis. Daar kunnen we allemaal niet zonder. Maar wel: geen kranten meer (oeps, ik werkte zelf ooit bij een krant) geen tijdschriften meer in de bus (sorry, oud-collega’s). Ik kwam er gewoon niet aan toe, tijdstechnisch. En er valt online zoveel tofs te lezen en te zien. Ook Videoland heb ik niet. Netflix hebben we wel, maar samen met mijn schoonvader. Ook niet: maaltijdboxen, bloemen die thuisbezorgd worden. Het is een tientje hier en een tientje daar en uiteindelijk ben je zo €100 kwijt aan dit soort diensten. Dat vind ik teveel geld voor luxe die niet perse mijn leven mooier maakt. Op de fiets naar de bloemist – wanneer ik zin heb in nieuwe bloemen – vind ik prima. Fietsen is sowieso altijd een goed idee.

Bij mij heeft het verlagen van die vaste lasten ook te maken met vrijheid creëren voor ons gezin. Doordat de rekeningen niet iedere maand in stapels op de mat vallen, ervaren we meer vrijheid. We voelen minder druk om te werken, werken, werken en te verdienen, verdienen, verdienen. Dat is wat ik nooit wilde voelen en dit is één van de manieren waarop we dat realiseren.

Ben jij tevreden over je vaste lasten? Probeer je ze te verlagen? Laat vooral in de comments weten hoe jij dit aanpakt. Samen worden we weer wat wijzer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!