Zo vind je (nog) een betaalbaar koophuis

Een betaalbaar koophuis vinden: het is nogal een uitdaging in deze woningmarkt. Maar het is niet onmogelijk. Renée geeft vijf tips die écht helpen om ertussen te komen, en je droomhuis te kopen.

Wij deden vier jaar geleden het hoogste bod op het huis waar we nu wonen. Maar hoeveel biedingen er waren, dat zegt de makelaar niet. We kochten een jarendertigwoning in een dorp tussen Leiden en Haarlem in. Hartje Randstad. De markt was volledig oververhit. Het was het eerste bod dat we deden en meteen raak. Tja, wel boven de vraagprijs, maar daar ontkwam je in die tijd bijna niet aan.

Ik vermoed dat we als koper uit de bus kwamen, omdat er nogal wat aan het huis moest gebeuren. De tuin was een groot oerwoud, het huis was, van binnen, nogal houtje-touwtje aan elkaar geknutseld. Wij lieten ons daardoor niet afschrikken (al bleek het opknappen na de koop best een duur geintje) en schoten dus meteen raak. Voordat we dit huis vonden, hadden we al heel wat huizen gezien die ‘af’ waren. Daar was het een stuk drukker met kijkers, kan ik je vertellen.

Bouwval gezocht

Hiermee meteen mijn eerste tip: laat je niet afschrikken door huizen die niet af zijn. Waarvan de keuken lelijk is en de tuin een chaos. Kijk verder dan dat. Je geluk wordt uiteindelijk veel meer bepaald door de locatie, de omgeving en de buren. Zorg dat je heel goed weet hoeveel je maximaal kunt lenen en informeer ook wat je bij zou kunnen lenen voor verbouwen. Je mag tegenwoordig in de meeste gevallen niet meer dan 100% van de waarde financieren, maar voor verduurzaming zijn andere potjes. Zo mag je daar bovenop 6% financieren voor duurzame maatregelen. Check daarvan ook weer goed wat daaronder valt en niet.

Kijk ook eens verder dan het centrum. Nu we meer en meer op afstand kunnen en mogen werken, hoef je heus niet dichtbij uitvalswegen te wonen. Reistijd is minder belangrijk geworden en daarmee zijn groenere buitenwijken en zelfs voorheen minder populaire provincies opeens voor meer mensen een optie. En daar vind je toch iets makkelijker nog een betaalbaar huis. Ik heb zelf jarenlang in een dorp in de Flevopolder gewoond, waar je voor € 150.000 een rijtjeshuis koopt. We zagen een huis op Funda en reden er gewoon eens naar toe om te kijken. Bleek het hartstikke leuk te zijn. Kortom: kijk ook eens wat verder voor een betaalbaar koophuis. Wie weet verbaast het je.

Laat je niet gek maken

Stel dat je je droomhuis hebt gevonden, hoe vergroot je dan de kans dat jouw bod wint? Ik deel vijf tips voor een betaalbaar koophuis.

1. Bied een gek bedrag. Niet bijvoorbeeld € 300.000 maar € 307.850. Je bod valt daarmee meer op tussen de andere biedingen.

2. Doe niet alleen een bod, maar maak je bod persoonlijk. Vertel wat je zo mooi vindt aan het huis en hoe je jezelf daar oud ziet worden. Of zeg dat je je verheugt op het bootje dat je aan de steiger kunt leggen. Vertel hoe je vroeger al langs het huis liep en ervan droomde daar te wonen. Veel verkopers zijn toch nog emotioneel gebonden aan hun huis. Dan bestaat er zoiets als de gun-factor, zelfs als je niet het hoogste bod doet.

3. Vertel zoveel mogelijk over je financiële situatie. Heb je beiden een baan met vast contract? Noem dat dan vooral. Ben je ondernemer, vertel dan vooral dat je eigen geld hebt en hoeveel. Zeg dat je al bij de hypotheekadviseur bent geweest en noem het ook als je niet je maximale leencapaciteit gebruikt. Laat een verkopende makelaar en de verkopende bewoners zoveel mogelijk positieve dingen weten over jouw financiële situatie.

4. Steeds vaker is er weinig of geen tijd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je wilt niet na aankoop met allerlei narigheid te maken krijgen. Vaak geven makelaars zelf een bouwkundig rapport mee, maar dit is natuurlijk niet helemaal objectief. Wil je zelf graag keuren, dan is daar een trucje voor. Je kunt in je koopvoorstel meenemen dat je het huis wilt keuren in de drie wettelijke dagen die je als bedenktijd hebt. Die tijd moet een verkoper toch wachten om de deal definitief rond te krijgen. Komen er allerlei gebreken aan het licht dankzij de keuring, dan kun je in je wettelijke bedenktijd de deal nog terugdraaien.

5. Tot slot: laat je niet gek maken. Het is een gekke markt, maar laat je niet duwen in een richting die niet fijn voelt. Zo bekeken wij tijdens onze zoektocht een betaalbaar koophuis dat wel naar ons zin was. Toen de makelaar vertelde dat we de volgende dag voor 15 uur een bod moesten hebben gedaan, en hij ook nog toevoegde dat de vraagprijs of lager bieden geen zin had, haakten wij af. Het is geen pakje boter dat je koopt. Je zit niet alleen jarenlang vast aan het huis, maar ook aan de hypotheek die erbij hoort. Dus als je de mogelijkheid hebt: doe rustig aan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!