Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet!)

Pas op! Aflossen kan verslavend werken. Zo merkten wij ook een paar jaar geleden. Iedere euro die we over hadden ging naar de bank, tot opeens de auto stuk was. 

Als je de smaak nog niet te pakken hebt, verklaar je me misschien voor gek. Je hypotheek aflossen kan verslavend werken? Hoezo? Geld uitgeven is toch veel leuker dan het aan de bank teruggeven? Dat zou je zeggen, ja. Maar als je eenmaal ziet hoe je maandlasten dalen en ook snapt hoeveel geld je hypotheek vervroegd aflossen, scheelt, dan ligt verslaving op de loer.

Lees ook: Creëer meerdere stromen van inkomen

Het begint bij die eerste enveloppe van de bank. Daarin zit een brief waarin staat dat je aflossing ontvangen is en dat de maandlasten aan zijn gepast. Het zijn (waarschijnlijk) geen enorme bedragen iedere keer, maar als je consistent aflost, zie je je woonlasten op termijn aanzienlijk dalen. En dat is gewoon kicken. Een ander woord kan ik niet. Het voelt ook een beetje alsof je tegen de stroom inzwemt. JIj doet het anders dan een ander en daar ben je maar wat content mee. Een herkenbaar gevoel. Dus zaten mijn man en ik aan het einde van iedere maand even aan tafel om te kijken hoeveel we weg konden sluizen richting de hypotheekverstrekker. Dat ging met flinke bedragen tegelijk. 1000 euro, 1200 euro. Als we een meevaller hadden gehad, zelfs meer dan dat. Alles wat meer binnen kwam dan we nodig hadden, boekten we terug.

In de gangkast van ons huis had ik een soort barometer getekend. Iedere 1000 euro aflossing was weer een balkje. We woonden toen nog in een kleiner en goedkoper huis, waardoor we nog maar 69.000 euro hypotheek hadden. We lachten ons iedere maand in ons vuistje. Voor zo weinig geld hadden we een rijtjeshuis met vijf slaapkamers. Het aflossen werd een verslaving. Het was zelfs zo erg dat we bijna geen cash meer op de bank hadden staan. Stom, ja, misschien een beginnersfout die we maakten in ons enthousiasme. Daarom wil ik je er ook voor waarschuwen.

Toen ging onze auto stuk. En die hadden we echt nodig vanwege het werk van mijn man. Een paar duizend euro was er nodig voor een nieuw tweedehands koekblikkie. We hadden het niet. Lenen was geen optie, dat druiste in tegen alles waar we mee bezig waren. Dus moesten we wachten en ouderwets sparen. Als zzp’er kun je dan gewoon even wat harder werken (als je genoeg werk hebt, tenminste) en zo kochten we niet lang daarna alsnog een auto. Dat moment was wel een les voor ons. Enthousiast over aflossen zijn we nog steeds. Verslaving ligt nog altijd op de loer. We proberen nu iets realistischer te zijn. Een lezer zei laatst tegen me: je hypotheek aflossen is een marathon, geen sprint. Zo is het. Al blijf ik van nature toch wat meer van de korte afstanden…

De Nibud heeft een heel goede link waar je kunt berekenen, aan de hand van je persoonlijke situatie, wat jij financieel aan buffer zou moeten hebben. Ik zou zeggen: doe de test. Wij kwamen uit op een benodigde buffer van ruim 20.000 euro. Dat vind ik persoonlijk wel heel veel geld. Nibud is altijd wel héél veilig. Zie het als een richtlijn.

Lees ook: Dubbele vaste lasten, heb jij ze ook?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!