Zo verlaag je zelf je hypotheekrente (dat scheelt een geld!)

De bank vertelt het je niet, maar misschien kun je je hypotheekrente verlagen. Zeker als je huis meer waard is geworden of je hebt afgelost. Lees dan dit artikel. Verlaag je hypotheekrente en bespaar zo honderden euro’s per jaar.

Je kunt dit artikel ook beluisteren:

Heb jij er ooit van gehoord? Schuld-marktwaarde. Typisch zo’n bankenterm. Hoeveel mensen zullen er niet overheen hebben gelezen in de kleine lettertjes en gedacht hebben: zal wel. Geen idee wat dat is. Nou, het kan je een heleboel geld schelen.

In Jip en Janneke-taal. De bank leent jou geld om een huis te kopen. Als je de volledige waarde van de woning leent, dus 100%, dan staat daar een bepaald rentepercentage tegenover. Zeg, 4%. Wordt de lening lager ten opzichte van de waarde van je woning (ben je er nog?) dan loopt de bank minder risico en zijn ze bereid om daarom de hypotheekrente te verlagen. De schuld-marktwaarde kan dus veranderen doordat je afgelost hebt op je huis. Of doordat je huis meer waard is geworden.

Even praktisch: verlaag je hypotheekrente

Als je een huis hebt met een waarde van € 400.000 en je hebt er een hypotheek op van € 400.000, dan heb je dus 100% van de waarde aan hypotheek. Wordt je huis € 500.000 waard en je hypotheek blijft gelijk, dan heb je nog maar 80% aan hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis. Snap je het?

De bank loopt minder risico in deze situatie. Als jij de hypotheek niet meer kunt betalen, dan mag de bank (uiteindelijk) jouw huis verkopen om zijn geld terug te krijgen. Des te minder hypotheek je hebt ten opzichte van de waarde van je huis, des te kleiner de kans dat de bank haar geld niet terugkrijgt. Heb je nog maar € 60.000 schuld op een huis van € 500.000? Dan is er eigenlijk geen zorg voor de bank. Heb je nog 100% hypotheek? Dan is het nog maar de vraag of de bank bij tegenspoed dat geld terug krijgt. Als de markt even tegen zit of de gedwongen verkoop levert niet op wat de bank hoopte, dan blijft ‘ie zitten met een restschuld op jouw huis. Om dat risico af te dekken, betaal je dus meer rente.

Wat betekent dat voor jou?

Dat verschilt een beetje. Als je een hypotheek met NHG hebt (Nationale Hypotheek Garantie) gaat deze vlieger (doorgaans) niet op. Verder moet je bij bijna alle banken zelf aan de bel trekken wil je in aanmerking komen voor het verlagen van je hypotheekrente. Via de klantenservice of via een speciaal formulier online. Ze willen het de mensen niet al te makkelijk maken blijkbaar. Jij moet in de meeste gevallen door middel van een taxatie (en in sommige gevallen wordt een WOZ-waarde ook geaccepteerd) laten zien wat de waarde van je huis is. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel hypotheek je nog hebt en in welk rentepercentage jouw hypotheek dus thuishoort.

Verlaag je hypotheekrente: aan de slag

Sommige banken werken met twee of drie verschillende rentepercentages. Andere banken wel met twaalf. Vaak staan deze op de website van je hypotheekverstrekker. Check vooral eens in welke categorie je nu valt? Misschien hoef je maar een paar honden euro af te lossen of een trapje op de ladder naar beneden te kunnen en een renteverlaging te krijgen. Vind je het ingewikkeld? Vraag je hypotheekadviseur of ‘ie mee wil kijken. Die heeft waarschijnlijk wel vaker met dit bijltje gehakt. Maar ook zelf kwamen wij er prima uit. Bel je bank en vraag naar de procedure. Zeker wanneer je afgelost hebt of je woning in waarde is gestegen. Kun je wat je op deze manier bespaart elke maand in je spaarpot stoppen. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek