Zo stel je financiële goede doelen

Een nieuw jaar! Voor mij horen daar goede voornemens bij. Ook op financieel gebied. Zo stel jij ze ook voor jezelf.

Ik vind een nieuw jaar heerlijk voelen. Als een aantekenblokje waar nog niets in is geschreven. Of een nieuwe agenda, nog helemaal netjes en zonder gekalk erin. Een nieuw jaar vraagt om goede voornemens. En dan bedoel ik niet alleen 5 kilo afvallen (wat ik ook zou moeten doen) en meer bewegen (check, dit ook) maar ook op geldgebied.

Ik geloof dat je pas dingen bereikt wanneer je jezelf doelen stelt. Anders dobber je maar een beetje mee op de golven van het leven. Aan het einde van het jaar kijk je terug en denk je: ‘Tja, het is zo gelopen.’ Terwijl je zou willen voelen: ‘Yes! Ik heb het gewoon gedaan.’ Doelen stellen en ze behalen. Dat is toch het lekkerste gevoel ooit?

Dit jaar stel ik mezelf een aantal doelen, waarvan meerdere niets met geld te maken hebben. Sommige zijn zelfs slecht voor mijn portemonnee. Zoals lekker vaak uit eten gaan met mijn man en in alle rust bijkletsen zonder dat er twee kakelende kleuters tussendoor komen. Dat is belangrijk!

Mijn gelddoel kennen trouwe lezers al:

Mijn man en ik willen €100.000,- sparen. Een gigantisch bedrag. Bijna onrealistisch, zou je zeggen. Het is ook geen doel alleen voor 2020. Nee, was het maar zo’n feestje. Dat het zo hard ging. Dit is een langetermijndoel, verspreid over meerdere jaren. Maar in 2020 willen we wel een deuk in een pakje boter slaan, zeg maar. Ik hou jullie daarvan op de hoogte.

Lees ook: 100.000 euro sparen, we gaan het weer doen.

Wat zouden jouw financiële doelen voor 2020 kunnen zijn? Ik geef je hieronder een paar tips om die vast te stellen. Want er zijn meer financiële doelen te stellen dan alleen spaardoelen. Go for it, zou ik zeggen.

  • Is je geld rond de 5e van de maand altijd al op? Ga dan vanaf 1 januari je te besteden geld per week op je rekening zetten. Maak je alles op? Dan komt er de week erop gewoon weer nieuw geld aan. Dit trucje helpt je om je uitgaven onder controle te houden én het geeft je veel meer inzicht in hoeveel je uitgeeft.

  • Stel jezelf een spaardoel. Hoeveel geld wil jij in 2020 bij elkaar sparen? Schrijf het op een groot papier en hang het op in je huis. Op de eerste van de maand schrijf je de tussenstand erbij. Dit doel ga je in 2020 gewoon halen.

  • Stel een automatische overboeking in. Bijvoorbeeld naar je spaarrekening of naar een schuldeiser. Iedere maand bouw je nu automatisch aan een financieel florissantere situatie.

  • Neem iedere maand een vaste last onder de loep. Vergelijk, zeg op of vergelijk. Door iedere maand iets te doen heb je aan het einde van 2020 heel wat geld bespaard. Zet het in je agenda en houd je eraan. Aan het einde van het jaar zijn je financiën picobello op orde.

  • Probeer in 2020 geld als iets positiefs te gaan zien. Niet als iets waar je altijd tekort aan hebt. Maar als iets waar je aan werkt. Focus op je eigen vooruitgang, niet op waar anderen al zijn.

Ik ben benieuwd wat jouw goede-geld-voornemen is. Laat je het me weten in de comments?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!