Zo probeer ik de feestdagen dit jaar duurzaam (en budgetproof) te vieren

Renée wil duurzamere feestdagen dit jaar. Ze deelt hoe ze dat voor elkaar gaat proberen te krijgen.

Laat ik vooropstellen dat ik geen groene krijger ben. Ik rij een auto, de zonnepanelen liggen nog altijd niet op mijn dak en ik vlieg nog wel eens naar een zonnig oord. Maar ik probeer het steeds beter te doen. Twee stapjes naar voren en soms een stapje terug.

Dit jaar probeer ik de feestdagen minder een consumeer-feest te maken. Niet qua cadeautjes, niet qua eten en drinken. Dat voelt gewoon niet langer goed. Wist je bijvoorbeeld dat we tijdens de feestdagen 25% meer afval weggooien in Nederland dan normaal?

Wat ik sowieso al niet meer deed:

= Papieren of plastic wegwerpbordjes. Ja, het is inderdaad makkelijk maar het gaat nergens over om die na één keer al in de prullenbak te moeten gooien.

= Nog meer tafelversiering kopen. Ik heb een tafelkleed, ik heb kaarsen. Het wordt heus niet gezelliger wanneer ik er dit jaar weer van alles bij koop. Er is niemand die op kerstavond bij mij de deur uit loopt en zegt: ‘Het was een geweldige avond, vooral door die nieuwe servetringen.’

= Kerstspullen slecht bewaren, waardoor het na een jaar in de schuur alsnog in de prullenbak verdween. Alles gaat in januari in opbergdozen, die je goed af kunt sluiten. Zodat we het nog jarenlang kunnen blijven gebruiken.

Dit jaar wil ik een stukje verder gaan. Grappig trouwens om te zien dat de feestdagen duurzamer vieren, vaak ook betekent dat het goedkoper wordt. Minder consumeren, minder kopen, vaker tweedehands. Dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Ik zeg: win-win.

Mijn duurzame voornemens voor dit jaar zijn: 

= Meer tweedehands cadeaus
Lang leve Marktplaats, Vinted en Facebook-groepen. Begin wel op tijd met zoeken. Maak vooral ook alerts aan, zodat je er als eerst bij bent wanneer jouw gewenste cadeau online komt.

= Cadeaus kopen waar langer mee gespeeld wordt
Ik keek afgelopen week naar mijn cadeaulijstje (ik maak altijd een to-buy-lijst per gezinslid) en zag dat mijn kinderen met al die producten al uitgespeeld waren. De Paw Patrol-fase was bijvoorbeeld alweer voorbij. Ik probeer te kiezen voor cadeaus waarvan ik denk dat ze volgend jaar en het erop ook nog leuk zijn.

= Toch nog een keer onze lelijke kerstboom
Vier jaar geleden kochten Kasper en ik onze nep kerstboom. Veel plastic! Al dacht ik daar toen nog niet zo over na. Toch lijkt het me een duurzamer alternatief dan elk jaar een boom omhakken en in je huis laten sterven. Een boom met kluit kan natuurlijk ook, al overleven die het niet altijd. Bovendien vinden wij het heel leuk om de boom lekker vroeg op te zetten. De boom die we toen kochten, is niet heel mooi. We hadden niet zoveel geld destijds en de prijs van zo’n nepboom viel ons vies tegen. Dus de lichtjes zijn eigenlijk te fel en de boom te smal. Maar ach, kan ons het ook schelen. Onze kinderen vinden we het prachtig. En het gaat meer om het sfeertje dan het perfecte plaatje.


= Een vegetarisch kerstmenu met lokale producten
Wist je dat de vee-industrie meer broeikasgassen uitstoot dan al het transport ter wereld samen? Wow! Wat een impact heeft vlees eten op ons milieu. Ik vind vlees ook lekker, maar eet het al jaren niet meer elke dag. Qua avondeten zitten we nu op ongeveer 1 keer per week vlees, plus af en toe een plakje beleg op brood. Ons kerstmenu wordt dit jaar vegetarisch. Een tijd van samenzijn, harmonie en warmte vind ik juist een moment om geen vlees te eten. 

De feestdagen gingen voor mij vroeger eigenlijk te veel over consumeren. Dat probeer ik niet meer te doen. Het gaat om samenzijn, gezelligheid en warmte. En een beetje nadenken over hoe we de aarde in die bijzondere tijd niet onnodig veel belasten, lijkt me hartstikke mooi. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop