Een financieel plan maken is dé manier om doelen te bereiken. Ik help je om voor jezelf zo’n financieel plan op te stellen, waarmee je je dromen uit komt laten komen.
Mijn allereerste financiële plan maakte ik in 2013. Ik had toen mijn huis te koop staan en ik wist dat ik bij verkoop flink geld bij moest leggen. De woningprijzen waren door de kredietcrisis gekelderd en mijn huis was tienduizenden euro’s minder waard dan ik aan hypotheek had. Ik was daar onwijs verdriet om. Een tijdje. Tot ik dacht: en nu stoppen met snikken en een plan maken. Het werd mijn allereerste financiële plan ooit.
Echt veel behelsde het niet. Ik schreef het bedrag dat ik schatte dat ik aan schuld had op mijn woning op (het moest nog verkocht worden) en rekende uit hoeveel ik maximaal maandelijks extra kon aflossen op de hypotheek. Mijn plan was de hypotheekschuld zo ver mogelijk wegwerken, voordat ik het huis verkocht. Ik wist toen nog niet dat het huis drie jaar te koop zou staan. Dus ik had de tijd. Toen er eindelijk een koper kwam, had ik nog
€ 1.000 openstaan bij de bank. Kasper gaf me dat geld en we waren vrij. Zonder plan was dat nooit gelukt.
Nu jij: om jouw dromen en wensen te bereiken zul je een plan op moeten stellen. Anders doe je maar wat en kom je niet waar je wilt zijn. Ik ga er in dit voorbeeld even vanuit dat je een specifiek doel hebt waar je geld voor nodig hebt. Ik neem als voorbeeld dat je eerder met pensioen wilt gaan. Een wens die nogal wat geld kost. Zoals de meeste wensen, trouwens. Ik help je in vijf stappen naar een plan om dat te gaan bereiken.
Stap 1: Bepaal je huidige situatie
Om te weten hoe je ergens komt, moet je eerst weten waar je nu staat. Ik snap dat je liever meteen plannen maakt, maar je zult eerst overzicht in je huidige financiën moeten krijgen. Waar gaat je geld naartoe? Hoeveel komt er binnen? Hoeveel geld kun je vrijmaken om richting je doel te brengen? Zet het allemaal op een rij. Het liefst in een Excel-sheet zodat je het op een later moment nog makkelijk kunt aanpassen. Wij hebben een mooi pakket met handige én mooie Excel-sheets voor je gemaakt. Misschien is dat wat voor je? En anders kun je natuurlijk altijd zelf iets in elkaar knutselen.
(Die sheets van ons zien er ongeveer zo uit, trouwens. Helemaal niet zo ingewikkeld!)
Stap 2: Waar wil je naartoe?
Om te weten welke weg je moet lopen om ergens te komen, moet je wel weten waar je naartoe wilt. Dus is de tweede stap financiële doelen stellen. Ik zou die doelen altijd verdelen in doelen voor de korte termijn en doelen voor de lange(re) termijn. Denk aan: een geweldige vakantie beleven over twee jaar in Amerika. Dat schaar ik onder korte termijn. Lange termijn zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je je pensioen wilt aanvullen tot een niveau waar je tevreden mee bent.
Sommige mensen hebben wel 25 financiële doelen. Probeer dit aantal te beperken tot maximaal vijf. Anders ga je je geld over teveel doelen verdelen en voelt het alsof het allemaal niet opschiet. Slecht voor je motivatie en straks geef je nog op. Dat zou zonde zijn.
Stap 3: Welke middelen ga je inzetten?
Je kunt natuurlijk alleen door sparen proberen je doel te bereiken. Dan zul je flink moeten sparen, dan wel bescheiden doelen moeten hebben. Fijner is het natuurlijk als het geld dat je inlegt, ook nog een beetje groeit. Daar zijn manieren voor. Bijvoorbeeld beleggen, bitcoin, vastgoed, maar ook je hypotheek aflossen en de besparing op je maandlasten weer gebruiken om weg te zetten. Ga op zoek naar manieren om vermogen op te bouwen die bij jou passen.
Stap 4: Verdelen
Pak je inkomsten- en uitgavenoverzicht van stap één er maar weer bij. Nu we weten hoeveel financiële ruimte je hebt, welke middelen je wilt inzetten en wat je doelen zijn, kunnen we bepalen hoeveel geld waar naartoe gaat. Je kunt dat op meerdere manieren uitrekenen. Je kunt kijken hoeveel geld je maandelijks over kunt houden, daar een vermogensopbouwmiddel (mooi Scrabble-woord) bij kiezen en dat verdelen over je doelen. Liever kijk ik andersom. Je pakt eerst je doel erbij, bepaalt dan hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en dan ga je terug rekenen. Hoeveel moet ik elke maand inleggen om dat doel over een x aantal jaar bereikt te hebben?
Wanneer je alleen maar spaart, kun je het gewoon delen door het aantal maanden dat je ervoor de tijd neemt. Let wel: inflatie rekenen we hier dus niet mee. Inflatie is het percentage waarmee hoeveel je kunt kopen met je geld per jaar afneemt. Dus is het, zeg, 2%? Dan kun je na een jaar voor hetzelfde bedrag 2% minder kopen omdat de prijzen dalen. Snap je? Dit is ook het nadeel van alleen sparen. Je krijgt geen rente maar er is wel inflatie en dus wordt je geld vanzelf minder waard.
Ga je beleggen of iets anders doen wat (hopelijk) rendement met zich meebrengt? Dan wordt de som wat ingewikkelder. Er is een fijne calculator die je daarbij kan helpen. Die check je hier. Ga je beleggen? Dan kun je rekenen met een rendement van 4%. Dat is natuurlijk geen garantie, maar wel redelijk safe op basis van de in het verleden behaalde resultaten op de beurs. I know, die zeggen dan weer niet alles over de toekomst.
Wanneer je het op deze tweede manier uitrekent, pas je het principe van Pay Yourself First toe. Je gaat eerst bepalen hoeveel je in wilt leggen voor je doelen en daarna kijken hoe je met de rest van je financiën rond komt. Ik ben hier groot aanhanger van. Je stelt jezelf en jouw dromen voorop, rekeningen en andere kosten komen daarna. Maar het moet natuurlijk wel reëel blijven. Ik zou best elke maand 4.000 euro richting mijn spaardoelen laten gaan, maar ja, boodschappen doen is dan geen optie meer ?
LEES OOK: “Door goed overzicht kunnen we elke maand € 1.000 sparen”
Stap 5: Afspraken maken
Dit plan slaagt pas, wanneer je voor de lange termijn afspraken met jezelf maakt. Als je het drie maanden volhoudt om het geld zoals bedacht weg te zetten, bereik je die stip aan de horizon nooit. Daar zul je langer de tijd voor moeten hebben. Ik ben groot fan van automatiseren. Als het vanzelf gaat, vergeet je het geld niet weg te zetten. Laat je inleg voor beleggen op de 1e van de maand meteen van je rekening schrijven. Laat die overboeking van het spaarbedrag vanzelf gaan. Ga die inleg zien als onderdeel van je vaste lasten. Niet optioneel, maar net zo vanzelfsprekend als je hypotheek betalen en je water, gas en licht.
Stap 6: Track je voortgang of kijk er niet meer naar om
Wat past het beste bij je? Wil je je voortgang tracken om gemotiveerd te blijven? Of wil je juist dat het vanzelf gaat en dat je er zo min mogelijk naar omkijkt? Jij weet van jezelf vast wat voor jou de beste keuze is. Tracken? Maak dan een sheetje aan op je computer of hang iets op in huis waar je je voortgang per doel op trackt. Loslaten? Check dan eens per jaar hoe je ervoor staat en elke maand even of het geld is afgeschreven. Verder kan je plan zelf zijn of haar werk doen.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!