Zo kunnen Daisy en Sander veel eerder stoppen met werken

FIRE is hot. Dat weten Daisy en Sander (39) ook. Zij hopen op hun 58e met pensioen te gaan om optimale vrijheid te ervaren. Hoe ze dat voor elkaar krijgen? Ze delen hier hun plan van aanpak. 

Daisy en Sander zijn getrouwd. Zij werkt als zzp’er, hij als projectleider. Ze hebben twee kinderen en zijn gek op personal finance en andere financiële thema’s.

Waarom willen jullie eigenlijk eerder stoppen met werken?

“We willen leven zonder stress en zonder ‘moeten.’ Dat is onze droom. Wij vinden 58 een mooie leeftijd en financieel haalbaar. We willen dan optimale vrijheid ervaren. Kunnen doen wat wij zelf willen. En dat zonder dat we op een houtje hoeven te bijten. Tegen de tijd dat wij stoppen met werken wonen onze kinderen waarschijnlijk niet meer thuis. Dan willen we gaan reizen, meer van de wereld zien. Van dat idee worden wij gelukkig. Het is overigens niet zo dat we nu niet gelukkig zijn, hoor. Het leven dat we nu leiden is ook al heerlijk. Maar echt grote reizen maken bewaren we voor later. Onze kleine kinderen maken wij niet blij met een rondreis. Nee, die worden veel gelukkiger van chillen bij het zwembad in de vakantie. En dat snappen we heel goed. Ons leven is nu ook te vol. Werk, huishouden, sporten en activiteiten van de kids. Het kost allemaal veel tijd.”Maar reizen kan op je 65e toch ook?

“Zeker, maar wij hebben geen zin om nog eens een jaar of 30 jaar door te bikkelen. We vinden ons werk allebei leuk, maar op een gegeven moment is het genoeg. In onze omgeving is de laatste jaren een aantal mensen overleden, net na of net voor hun pensioenleeftijd. Dat heeft veel impact gehad en ons aan het denken gezet. We zijn gaan kijken wat we financieel moeten doen om eerder te kunnen stoppen. Ik heb een plan gemaakt. Ik ben altijd van de cijfertjes geweest en vind dit leuk.” 

Ah, we zijn bij PorteRenee dol op dit soort plannen. Vertel eens! 

“Om vermogen op te bouwen focussen we ons op drie dingen: (be)sparen, aflossen op de hypotheek en beleggen. Iedere maand lossen we €500 extra af op onze hypotheek. Ons vorige huis hebben we in 2017 verkocht met een flinke overwaarde. Dat geld stopten we in ons nieuwe huis. Nu wonen we ruimer met een heerlijk grote tuin. De besparing die het extra aflossen van de hypotheek oplevert, leggen we bij de volgende aflossing weer in. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect. Daarnaast leven we redelijk zuinig waardoor we iedere maand flink kunnen sparen. En we beleggen. Veel mensen beleggen om hun geld te laten groeien. Wij doen het om inkomsten te genereren. We krijgen dividend uitgekeerd over onze aandelen. Daarmee kopen we weer nieuwe aandelen. Wij verwachten dat die opbrengsten, met een maandelijkse inleg van €500 per maand, over 18 jaar genoeg is om onze vaste lasten van te kunnen betalen.”

Sparen jullie ook nog apart een bedrag voor de kinderen?

“Nee, we sparen niet expliciet voor hen. We zijn sowieso niet van aparte spaarpotjes. Alles gaat op één grote hoop. Als de kinderen straks gaan studeren zullen wij ze natuurlijk financieel ondersteunen. Maar het is niet zo dat er op hun 18e een spaarpotje van €20.000 klaar staat. Wij krijgen een beetje jeuk van mensen die zo veel voor hun kinderen sparen. We vinden het belangrijk dat ze zelf gaan werken voor hun geld. We leren ze dat geld niet komt aanwaaien. Ze weten dat we in een luxe positie zitten, maar dat wij daar allebei heel hard voor hebben gewerkt.”

Hoe reageert jullie omgeving op jullie plan?

“We praten weinig met anderen over onze plannen. Waarom niet? We merken dat veel van onze vrienden niet bezig zijn met aflossen of investeren. En we kregen wel eens scheve gezichten als we over onze dromen spraken. Daardoor zijn we wat terughoudend geworden om ons plan met anderen te delen. Wel weten mijn ouders (Sander) alle ins en outs. Twee jaar geleden hebben we namelijk wat geld van ze geleend voor ons nieuwe huis, dus we vonden het wel zo logisch om het met ze te delen.”

Hebben jullie nog een goede tip voor mensen die dit lezen en denken: dat wil ik ook?

“Zet je dromen op papier. Hoe wil je je leven straks inrichten? Probeer vervolgens zoveel mogelijk financiële ruimte voor jezelf te creëren. Ook met kleine stapjes kan je uiteindelijk grote sprongen maken. En begin zo vroeg mogelijk met beleggen. Als wij 20 jaar eerder hadden geweten wat we nu weten, hadden we nu al kunnen stoppen met werken.”

Meer lezen over Sander en Daisy? Check hun website

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!