Zo kun jij ook veel eerder met pensioen (dan 70+!)

Als ik niks doe, mag ik pas wanneer ik 70 jaar en 9 maanden oud ben, met pensioen. Dat zie ik niet zitten. Dus creëer ik op eigenwijze manier een soort pre-pensioen. Zo kan ik toch eerder met pensioen. En dat kun jij ook!

Ik ben 33 jaar en op woensdag, vrijdag en donderdagmiddag met pensioen. Ik hoef op die dagen niet meer te werken voor mijn geld. Niet meer nodig dus doe ik het niet. Ik ben gek op mijn werk, echt waar, maar ik vind het ook heerlijk om in het bos te wandelen, een boek te lezen of met mijn kinderen op pad te gaan. Klinkt goed, toch? Klinkt wel alsof ik het goed voor elkaar heb.

Als je alleen naar de statistieken kijkt, zie je een ander plaatje. Volgens grafiekjes en staartdiagrammen ben ik een zzp’er zonder pensioen. Want ik heb geen potje staan bij een pensioenfonds. Laatst checkte ik voor de grap even mijnpensioenoverzicht.nl. Die site kent iedereen tegenwoordig wel, denk ik. Daar kun je nagaan hoeveel pensioen je precies krijgt wanneer je zo oud bent dat je ‘eruit’ mag. Ik logde laatst maar eens in. Gewoon even checken of een of andere ambtenaar niet een foutje had gemaakt en mij per ongeluk wat pensioeneuro’s toe had gekend met een entertje teveel. Maar nee, hoor. Er stond keurig ‘Geen gegevens ontvangen.’ Er staat helemaal niets op mij te wachten, financieel gezien, behalve een AOW van 276 euro per maand, die ik inmiddels op heb gebouwd.

Geen medelijden met mij. Ik zal de laatste zijn om te klagen. Want ik heb dan wel geen pensioen opgebouwd op de traditionele manier. Toch vertelde ik net al 3 dagen per week met pensioen te zijn. Op mijn 33e! Pensioen is in de meeste gevallen een pot met geld die aan het eind van de regenboog op je staat te wachten. Ik vroeg me jaren geleden al af waarom dat eigenlijk zo werkt. Waarom bepaalt de overheid wanneer je met pensioen mag? In mijn geval is dat wanneer ik 70 jaar en 9 maanden ben. Mijn vader is nu bijna van die leeftijd en hij heeft net een nieuwe heup. Ik zie mezelf met zoveel levensjaren en net zulke versleten heupen niet nog fulltime werken om de rekeningen te betalen.

Lees ook: Pensioen opbouwen op 7 creatieve manieren

We kunnen pas met pensioen wanneer we iedere maand genoeg geld binnen krijgen om de rekeningen te kunnen betalen. Dus ik dacht: wat als je het omdraait? Wat als ik zorg dat ik al die rekeningen niet heb? Een omgekeerd pensioen, noem ik dat. Je krijgt geen geld op je rekening gestort aan het einde van de maand, maar je krijgt ook geen rekeningen op je mat die betaald moeten worden. Of in ieder geval minder of een stuk lagere. Zo realiseerde ik voor mezelf een soort prepensioen in een tijd waarin het prepensioen amper nog bestaat.

Hoe heb ik dat gedaan?

Nou, ik woon in een prachtig huis. 2-onder-1-kap, lekkere tuin, openslaande deuren, volop slaapkamers. Maar dat huis staat wel hier.. Bij het rode prikkertje.

In ons dorp is alles de helft van de prijs. Nou ja, de huizen dan. Een brood is hier net zo duur als in de Randstad. Jaja.. Ik zeg niet dat iedereen de Randstad moet verlaten. Ik zeg wel dat het handig is om, wanneer je een huis koopt, meer te zien dan alleen een vraagprijs. Zie de invloed die het op je leven heeft om die rekening iedere maand te moeten betalen. En zie ook de vrijheid die je krijgt wanneer je voor iets minder duur kiest.

Nog zo’n keuze, is deze.

Mijn gare, gedeukte en gehavende en ó zo goedkope autootje. Scheelt me ook een hoop geld.
Laatst reed ik naar een plek waar ik een lezing ging geven. Ik zag de portier twijfelen of hij me wel het parkeerterrein op moest laten. Voor die man voor mij in zijn dikke Jaguar ging de slagboom in ieder geval een stuk sneller open.

Verder? Ik doe boodschappen bij de Lidl en rij dan de Appie, die veel dichterbij is, voorbij. Mijn kleding heeft geen merk of logootje. De kleding van mijn kinderen trouwens ook niet. En ik koop alleen waar ik echt blij van word of wat ik nodig heb. Ja, klinkt logisch. Doet iedereen? Nou nee. Ben je wel eens bij de Action geweest? Mensen komen daar voor een nieuwe batterij voor de rookmelder en duwen na 20 minuten een mandje naar de kassa die zo vol is dat ze ‘m niet meer opgetild krijgen. Vol met onnodige reut. Het kost allemaal geen drol, maar telt bij elkaar toch op. Het zijn euro’s waar je hard voor gewerkt hebt. En die kun je dus niet meer voor iets anders gebruiken. Weg is weg.

Lees ook: Deze geldkeuze zorgde voor minder stress

Ik ga nog uit eten. Ik ga weekendje weg. Ik koop waar ik blij van word. Geen medelijden met mij. Het is geen rantsoen, dit leven. Zo voelt het ook niet. Ik voel heel sterk dat ik hard werk voor mijn geld en dat ik daarmee kieskeurig ben in waar ik dat aan uitgeef. En om even op dat pensioen terug te komen: door je financiële lasten te verlagen, kun je nu al meer genieten van je vrijheid. Waarom wachten tot je 70e? Of je kiest ervoor het geld dat over blijft, weg te zetten voor je pensioen.

RTL Nieuws rekende onlangs uit dat een stel van 32 jaar, met een koophuis en een modaal inkomen iedere maand 734 euro weg moet zetten om 5 jaar eerder met pensioen te kunnen. Enorm bedrag? Natuurlijk. Voor iedereen haalbaar? Nee. Maar voor veel mensen wel, zeker met twee inkomens. Als je dit doet en bespaart op je uitgaven, snijdt het mes aan twee kanten. Je spaart voor een vervroegd pensioen en je hebt tegen die tijd minder rekeningen op je mat liggen, die betaald moeten worden. Dus heb je minder geld nodig om rond te komen. We kunnen klagen over onze pensioenvoorziening in Nederland (al is die volgens onderzoek een van de beste van Europa). We kunnen ook kijken wat we zelf kunnen doen. Toch?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!