Je vaste lasten verlagen. Dat wil iedereen wel. Wij doen het iedere maand en dat kun jij ook!
Er is één nadeel aan het verlagen van je vaste lasten. Steeds als het iedere maand gebeurt. Ik moet iedere keer mijn financien bijwerken. Wat wordt er nou precies afgeschreven? Hoeveel moet ik klaar zetten op de rekening. Wanneer je het niet goed bijhoudt, ben je na een jaar het overzicht volledig kwijt. Tja, ieder voordeel heb zijn nadeel.
Onze maandlasten gaan iedere maand omlaag. Hoe doen we dat, wil je natuurlijk weten. Nou, voornamelijk door af te lossen op onze hypotheek. We proberen dat met 1000 euro per maand te doen. Dat is een flink bedrag en soms lukt dat niet. Er gaat iedere maand sowieso iets extra’s naar de bank. Al is het 50 euro. Het geld gaat hier nooit meer helemaal op gedurende één maand. Altijd is er iets over. En ik vind, als je schulden hebt, moet je die zo snel mogelijk terugbetalen. Niet omdat ik nou de verplichting voel richting de bank, hoor. Nee, die zitten er ook helemaal niet op te wachten. Liever vangen ze 30 jaar lang rente van ons. No way José. Dat geld houd ik liever in mijn zak, door nu wat extra af te lossen.
Lees ook: Mijn persoonlijke aflos-update
Vijf maanden geleden betrokken wij ons nieuwe huis. Helemaal over the moon waren we. De boel was helemaal kaal en de schilder was nog weken bezig om het weer strak en fris te krijgen, maar wat waren wij blij toen we de sleutel voor het eerst in ons slot staken. We gingen flink meer betalen ten opzichte van ons oude huis. Daar hadden we nog maar ruim 60.000 euro hypotheek over en betaalden we nog geen 300 euro bruto per maand. Ik reken met brutobedragen omdat mijn man en ik allebei zzp’ er zijn en de hypotheekrenteaftrek aan het einde van het jaar wordt verrekend met onze inkomstenbelasting. Op onze rekening zien we daar dus nooit ook maar één euro van. Anyway. Voor ons nieuwe huis ging onze hypotheek met ruim 100.000 euro omhoog. Wat een bedrag, joh. Daar hadden we dan ook lang en hard over nagedacht. Was het verantwoord? Wij vonden van wel, ook omdat het huis veel meer waard is dan dat. We hadden bij aankoop bijna 100.000 euro eigen geld ingebracht, waardoor het risico meteen een stuk kleiner was. We gingen in ons nieuwe huis 696 euro bruto per maand betalen.
Door steevast iedere maand af te lossen, dalen onze woonlasten iedere maand. Soms met 3 euro, soms (als we een financiële meevaller meteen overmaken naar onze vrienden van BLG) met meer dan dat. Afgelopen maand werd er 666,16 afgeschreven. Dat is een besparing van, om precies te zijn, 29,83 euro. Laten we het 30 euro noemen, dat klinkt net wat leuker. Ik moet zeggen dat het motiverend werkt, om je maandlasten iedere maand te zien dalen. Zeker als je het geld dat je aflost, kunt missen en er niet voor op een houtje hoeft te bijten. Wij maken extratjes en wat er overblijft meteen over naar de bank. Voor we eraan wennen dat het op onze bankrekening staat en we ons eraan gaan hechten. Zo merk je amper dat je iets mist. Natuurlijk, we verkeren in een luxe positie. We verdienen allebei geld en kunnen wat missen. Al komt dat ook doordat we vooraf flink gespaard hebben voor de aankoop van dit huis.
Het is niet de enige manier waarop onze vaste lasten afgelopen maanden daalden. Ik verliet mijn oude telefoonprovider. Mijn abonnementskosten gingen van 19,95 naar 12 euro. Mijn telefoon is van mezelf, daar betaal ik dus niet voor. Zo’n sim only-abonnement kost tegenwoordig echt niets meer. Ook zette ik onze autoverzekeringen om. In veranderde van verzekering en verlaagde de dekking. Mijn man en ik hebben allebei een heel oud en waardeloos (letterlijk dan, he) autootje, waar we niks voor krijgen als het total loss zou zijn. Zonde dus om meer dan wa te verzekeren. Het abonnement op de krant ging eruit. Die belandde echt veel te vaak ongelezen in de papierbak. Natuurlijk zouden we nog verder kunnen besparen op de maandlasten. Bijvoorbeeld door afscheid te nemen van de schoonmaakster. Maar dat doen we niet. We haten schoonmaken en zijn dolblij met haar hulp. Dat is iedere euro waard.