Zo krijg je meer spaarrente (bij een buitenlandse bank)

Ken je Raisin al? Dat is een platform dat het mogelijk maakt om je spaargeld in het buitenland neer te zetten. Daar krijg je een flink hogere rente dan in Nederland. Ik opende een rekening en zocht uit hoe spannend ik dit vind: sparen in het buitenland.

Ja, ik zeg het toch maar eerlijk. Bij sparen in het buitenland denk ik meteen aan IceSave. Ken je dat verhaal nog? Nederlandse spaarders wilden meer spaarrente over hun centen vangen dan in Nederland kon. Dus zetten ze hun geld bij IceSave neer, een bank uit IJsland. Het werd crisis. De bank ging over de kop en weg was het spaargeld van de Nederlandse spaarders. Au! Belangrijk in dit verhaal is iets wat ze garantiestelsel noemen. Klinkt ingewikkeld maar dat valt best mee. Een garantiestelsel betekent dat je geld – bij bijvoorbeeld faillissement van de bank – niet opeens weg is. Je krijgt het terug. Er zit een maximum aan die garantie. Bij de IJslandse bank was dat destijds zo’n €20.000. De bank nam ook deel aan het Nederlandse garantieselsel, dat aanvullend zou vergoeden. Veel mensen kregen hun geld of in ieder geval het grootste deel terug. Gelukkig zijn die regels sindsdien veranderd. In Nederland is je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd. Dat geldt precies zo voor de Europese spaarproducten die Raisin aanbiedt. Sparen in het buitenland is dus behoorlijk veilig op deze manier.

Dat allemaal gezegd ga ik een account aanmaken bij Raisin. Dat is dus niet meteen een rekening openen. Eerst wil Raisin weten wie ik ben. Waar mijn huis staat en hoe ze me kunnen bereiken. Ze willen ook weten wat ik ongeveer verdien en wat voor werk ik heb. Die laatste twee vragen vind ik best een beetje gek, dus besluit ik even te vragen naar het waarom hiervan. Blijkt dat dit voortkomt uit Franse/Belgische anti-witwasregelgeving. Als je aangeeft bij de McDonald’s te werken maar je hebt wel een half miljoen op een spaarrekening staan via Raisin, kan er een belletje gaan rinkelen. Duidelijk. We gaan verder. Binnen twee minuten heb ik een account. Ik krijg een lijst met potentiële Europese banken te zien. Van Letland tot Oostenrijk en van Italië tot Estland. Wat Raisin biedt zijn spaardeposito’s. Dat betekent dat je je spaargeld voor langere tijd vastzet. Van 3 maanden tot 10 jaar. Je mag het niet zomaar tussentijds opnemen. Dat is net zo bij een Nederlands deposito. En natuurlijk, des te langer je je geld laat staan, des te hoger de rente is.

Ik neus wat tussen de rekeningen. En google wat informatie bij elkaar. Natuurlijk spelen mijn emoties ook mee. Na al dat minder rooskleurige nieuws over de economie van Italië de laatste jaren, laat ik de Italiaanse banken toch aan me voorbij gaan. Ik google wat op Letland en Estland, dat spreekt me meer aan. Vanaf €5.000 inleg kan ik er terecht. Laat ik dat geld minimaal een jaar staan, dan krijgt ik er tussen de 0,65% en 0,85% rente over. Bij grote banken in Nederland is de rente daarop 0.01%. Het gekke is dat dat bedrag bij veel Nederlandse banken niet omhoog gaat wanneer je je geld langer laat staan. Hoe lang je het geld ook laat staan, je krijgt er niks voor. Nou ja, 0,01%. Kortom: ze zitten gewoon niet op onze spaarcenten te wachten.

Mensen die via Raisin een deposito openen, krijgen een lekkere welkomstbonus. Doen ze dit voor of op 14 februari, dan wordt die bonus tijdelijk verdubbeld. Hier lees je er meer over. Dat geld heb je maar mooi in je zak. Meer dan €100.000 zou ik er sowieso nooit neerzetten (als je dat al hebt). Op een Nederlandse spaarrekening ook niet, trouwens. Want daarboven heeft je geld geen garantie. Ook zou ik kiezen, als je kiest voor sparen in het buitenland, voor een land waar ze de euro hebben. Dat hebben de meeste aanbieders, maar niet allemaal. Dit voorkomt dat mocht de bank failliet gaan, je je geld uitbetaald krijgt in de lokale munt. Dat kan gunstig en minder gunstig zijn (net afhankelijk van hoe de koers op dat moment is) maar daar zou ik persoonlijk niet op zitten te wachten. Als je daar rekening mee houdt, vind ik Raisin een prima alternatief wanneer je je geld nu op een Nederlandse spaarrekening hebt staan verpieteren tegen 0,01% rente. Je moet dan niet van plan zijn dat geld binnenkort te gaan gebruiken. Want in een deposito (in Nederland of een ander land) staat het wel even vast. Het zou zelfs kunnen dat die spaarrente in Nederland onder nul gaat. Die wordt dan dus negatief. Het idee geld in te moeten leveren om te kunnen sparen, is heel vreemd. Je kunt denken: ach, wat maakt het uit. Maar ik denk dat iedere spaarder die zo hard zijn best doet om dat geld bij elkaar te krijgen, dat geld gewoon niet wil zien verdampen. En dat snap ik heel goed.

Wat doe jij om je spaargeld nog een beetje te laten groeien? Ik ben benieuwd!

Dit artikel is een samenwerking met Raisin. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!