Beleggen: zo verlaag je het risico

Ik hoor het vaak: beleggen is eng! Dat vond ik ook. Tot ik een manier ontdekte om te beleggen die het risico flink verlaagt.

0,1% rente kreeg ik op mijn spaarrekening. Dat was al om te huilen. De mannen en vrouwen van RTL Z voorspelden dat het dieptepunt nog niet bereikt was. En ja hoor, mail van de bank. De rente werd verlaagd naar 0,05%. Dat is €5,- rente op €10.000,- spaargeld. Je gunt de bank een heel jaar al jouw spaargeld en je kunt van de opbrengst niet eens één keer met je gezin naar de McDonalds. Wat zeg ik? De inflatie was nog hoger dan de spaarrente, waardoor mijn geld gewoon stond te verdampen op mijn spaarrekening. Lekker, dan. Mijn man en ik gingen op zoek naar alternatieven. We vonden een bank in Tsjechië die nog wel een beetje rente gaf. Ik dacht iets te vaak aan IceSave om dat aan te durven. Ik had te lang en hard gespaard voor mijn geld om het in rook op te zien gaan.

Beleggen dan maar, vertelden online en offline financiële goeroes me. Ik was gezond sceptisch. Beleggen was niet compleet nieuw voor me. Ik deed in 2009 al eens een poging. Dat leverde me 30% winst op binnen 1,5 maand. Top natuurlijk, al voelde het een beetje teveel als Russische roulette. Ik kocht aandelen van een paar bedrijven, zonder al teveel voorkennis. Zwart of rood, zeg maar. Ik had in die 1,5 maand ook bijna alles kwijt kunnen raken. Alleen stond het geluk toevallig aan mijn kant. Op die manier gokken is leuk met een paar honderd euro, maar niet met het geld waar je ooit van met pensioen hoopt te gaan, of waarmee je je hypotheek af wilt lossen. Wat ik wilde was: een redelijk rendement, zonder het grote risico. The best of both worlds.

Tijd voor uitvoerig veldonderzoek. Hoe kon ik beleggen zonder al teveel risico te lopen? Laat ik voorop stellen: beleggen zonder risico kan niet. Als je helemaal geen risico wilt lopen, moet je maar ouderwets gaan sparen. Dan weet je zeker dat je geld verliest, dat wel. Ik ontdekte dé manier om te beleggen die bij ons paste, toen ik het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van econoom Oeds-Jan Postma las. Hij vertelde hoe hij, met een niet perse exhorbitant inkomen, toch miljonair werd. Hij had dat gedaan door te beleggen in indexfondsen, ook wel trackers genoemd. Niet afhaken, nu. Veel ingewikkelder dan deze term wordt het echt niet. Indexfondsen/trackers zijn pakketjes van aandelen. Wanneer je die koopt, koop je dus niet één aandeel, maar meerdere kleine aandelen. Sommige indexfondsen bestaan wel uit honderd verschillende bedrijven. Het is maar net hoeveel risico je bereid bent te nemen. Ik, weinig. Ik heb gewoon geen zin om er wakker van te liggen.

We stapten een paar jaar geleden in het indexbeleggen en zijn daar supertevreden over. Het rendement is goed. Dat gaat veel minder extreem op en neer dan wanneer je bijvoorbeeld in losse aandelen belegt. Ik vind dat prettig. Ik lig er nooit wakker van. We leggen gewoon iedere maand in. In dezelfde fondsen, op dezelfde manier. Onze tactiek is bepaald en daar houden we ons vooralsnog aan. Natuurlijk sturen we wel eens een beetje bij, maar dat is vooralsnog amper nodig geweest. We beleggen ook iedere maand hetzelfde bedrag. Vroeger dacht ik dat ik de beurs kon timen. Dan hoorde ik iets op de radio en dacht ik te weten wat de toekomst voor een bepaald bedrijf zou brengen. Nou, niet dus. Daar heb ik een paar keer best wel geld aan verloren. Uit onderzoek blijkt: de beurs proberen te timen (zoals ze dat noemen) is zinloos. Het werkt niet. Dus: iedere maand hetzelfde bedrag. Of de beurs nu hoog of laag staat. Zo ontstaat vanzelf een gemiddelde prijs waarvoor je instapt.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Check ook deze podcast over beleggen

Waar kun je indexbeleggen tegen lage kosten

Wij werken met verschillende partijen.

Er is DEGIRO. Een van de bekendste namen wel en ook de goedkoopste. De kosten om te beleggen drukken op je rendement (je winst) dus niet gek om voor een goedkope partij te gaan. DEGIRO is betrouwbaar en snel. Het vereist wel wat uitzoekwerk. Waar beleg ik in? Hoe werkt het precies? We schreven ook een handleiding voor het openen van een rekening. Die lees je hier. Je moet je er even in verdiepen maar ik ken veel tevreden klanten.

Wij beleggen ook via Brand New Day. Ook een prijsvechter maar wel met iets meer service. Hier kun je iedere maand automatisch inleggen. Dat betekent dat ze het geld van je rekening schrijven en inleggen op de manier die je samen afgesproken hebt. Ze helpen je bij het openen van een rekening ook bij het bepalen van waarin je wilt beleggen. Ze hebben eigen fondsen, wat de keuzes makkelijker maakt. Hier zijn we erg tevreden over. Ook over het openen van een beleggingsrekening bij Brand New Day schreven we een uitgebreid stuk. Lees dat vooral hier. Brand New Day is ook een fijne partij voor als je wilt beleggen voor (aanvullend) pensioen. Daar lees je hier meer over.

Ken je Meesman al? Dit is een Nederlandse partij die als één van de eerste indexbeleggen naar Nederland haalde. Een solide partij, waarbij je ook heel makkelijk even kunt bellen met een vraag, bijvoorbeeld. Ook zij hanteren vrij lage kosten, waardoor er meer van je eigen winst overblijft. Ze hebben 7 eigen fondsen, waaronder een wereldwijdfonds is. Dat is een heel fonds om in één klap flink te spreiden. Spreiden is superbelangrijk bij het verlagen van je risico.

Lees ook: Voor het eerst beleggen, 30% winst

Beleggen eng? Niet meer. Sommige bedrijven doen het slecht, anderen beter. En doordat ik dit geld voor langere tijd laat staan, is er ook geen paniek wanneer het een paar jaar crisis is. Daar klimmen we wel weer uit. Mijn tactiek is nu: inleggen en loslaten. Ons vermogen groeit af en toe maar krimpt ook soms. Ik wil het niet weten. Ik laat het gewoon staan en kijk er eens per jaar naar. Loslaten, die hap. Anders word ik bloednerveus.In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!