Zo houden wij uitjes betaalbaar

Wij werken thuis nu al een tijdje met een vast budget voor als onze uitgaven. Dat werkt voor ons echt super goed. Alleen de spontane uitjes leverden me nog wel eens stress op. Want: geen budget voor. Met deze 5 manieren houden wij uitjes betaalbaar.

Door Janke Verhagen

Sinds ik elke maand een budget maak voor al onze uitgaven gaat het stukken beter met de groei van ons geld. Alleen elke keer als we iets spontaans wilde doen, gaf mij dat belachelijk veel stress. Dat zit namelijk niet in ons budget. Paniek! Dus bedacht ik een paar manieren om toch spontaan leuke dingen te kunnen doen. Zonder paniek.

Lees ook: Weekgeld. Zo pakken wij dat aan.

Uitjes budget

Dat is precies zo simpel als het klinkt. In mijn maandelijkse budget neem ik een bedrag op voor spontane uitjes. Dit geld zet ik op een aparte spaarrekening. Deze spaarrekening heet bij mij ook echt ‘spaarpotje voor uitjes’. Je kan dit bij je eigen bank doen, maar ik heb ervoor gekozen om dit bij een andere bank te doen. Zo zie ik het niet staat en kom ik er alleen aan als we echt iets gaan doen wat geld kost.

Wandelen in de buurt

Hoewel ik al jaren in Almere woon, weet ik nog steeds niet wat er allemaal te doen is bij ons in de buurt. Zo zijn we vorige week op de bonnefooi wat gaan lopen (Lekker andermans huizen kijken, enzo). Uiteindelijk kwamen we een pas aangelegd buitensportterrein tegen. Compleet met stoere fietsbaan. De dag erop stonden mijn zoon en ik er weer. Maar nu met fiets. En zo ontdekken we echt vaak allemaal nieuwe dingen om te doen. Gewoon gratis.

Gratis evenementen

Afgelopen zomer kwamen we bij toeval een hartstikke leuke strandevenement tegen speciaal voor kinderen. Er waren opblaastoestellen, een stormbaan en je kon er allemaal spelletjes doen. Gratis. Natuurlijk stonden er ook kraampjes waar je eten en drinken kon kopen. Maar die kan je ook prima zelf meenemen. Via Facebook ontdekte ik nog meer van dit soort evenementen. Even zoeken, op ‘ik heb interesse’ klikken en je wordt vanzelf op de hoogte gehouden. Ook als je zoekt via Google kan je onwijs veel gratis evenementen vinden in je eigen stad.

Acties en kortingen

Omdat ik steeds beter met mijn geld omga, vind ik het zonde om het volle pond te betalen als ik weet dat het goedkoper kan. Als we dus echt een uitje in gedachten hebben, dan ga ik op zoek naar korting. Via websites als ActievandeDag en VakantieVeilingen vind ik eigenlijk altijd wel wat ik zoek. Met een stevige korting. Lekker.    

Lees ook: Zo scoor je vette korting op uitjes.

Maak het binnen Hygge

Het is natuurlijk niet altijd weer om naar buiten te gaan en wat te ondernemen. Dat kan binnen ook. De Denen weten hier alles van. Zij bedachten Hygge (spreek uit: huuge). Een manier om te leven voor mooie momenten die niet te koop zijn. Ik schreef er eerder dit stuk over. Hygge gaat vooral om samen zijn en ontspannen. Dus telefoons aan de kant, kaarsen aan, allemaal een warme pjyama aan en lekker een spelletje doen. Dit gaat, in mijn beleving, het beste met appeltaart én warme chocolademelk. Zo hoeft het gevoel van een uitje dus helemaal niet duur te zijn.Met deze 5 manieren in mijn achterhoofd beperk ik de stress over geld voor leuke dingen.

Het gaat nu zoveel beter. Mijn maandelijkse budget voor uitjes maak ik eigenlijk ook nooit op. Het bedrag dat ik overhoud, gaat dan weer naar één van mijn spaarpotjes.

Hoe doe jij dat met je maandelijkse budget? Hou je geld apart voor spontane uitjes of los je dit anders op?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!