Leuk: een (klein) feestje. Maar hoe houd je dat qua boodschappen voor dat feestje betaalbaar? Minke geeft tips.
Ik zal heel eerlijk zijn dat ik altijd een verschrikkelijke hekel heb gehad aan verjaardagen. Het is gezellig als het bezoek er is, hoor. Maar boodschappen doen voor het feestje, zorgen dat iedereen zijn natje en zijn droogje heeft en daarna de rommel opruimen. Ver-schrik-ke-lijk! En dan blijf je natuurlijk ook nog zitten met van alles wat je normaal niet in huis zou hebben. Daarom doe ik het tegenwoordig heel anders.
Ik koop niks wat ik voor onszelf ook niet zou kopen
Mijn eerste strategie is al om zo min mogelijk dingen in huis te halen die ik normaal ook niet zou kopen. Ja, oké, een fles Fanta voor die ene neef die echt niks anders lust. Verder probeer ik lekkere dingen te kopen, die we ook nog opdrinken of opeten wanneer de visite weg is. Zonde om het weg te gooien, omdat je het zelf niet lekker vindt.
Borrelplank
Als de koffie gedronken is en de borrels op tafel komen is het ook tijd voor de daarbij passende snacks. Vroeger deed ik verschillende ‘gangen’. Eerst wat chips, dan nog bittergarnituur of mini pizza’s. Inmiddels pak ik het anders aan. Ik maak één grote borrelplank die in één keer op tafel gaat. Het scheelt heen en weer rennen tijdens de verjaardag en ik ben uiteindelijk goedkoper uit, omdat ik veel zelf maak. Leuke, budget opties voor zo’n borrelplank zijn: wortel en komkommer reepjes met hummus, gehaktballetjes, geroosterde kikkererwten en je favoriete droge worst. Snij en rol alles zelf. Dat scheelt zoveel!
Soep met broodjes
Blijven je gasten eten? Maak dan zelf een flinke pan soep. Dan ben je voor een paar cent per persoon klaar. Broodjes erbij en niemand gaat met honger naar huis. Ook een quiche kan lekker zijn om er bij te maken en dat zal in prijs niet veel verschil maken met broodjes, wel in moeite. Dus dat is maar net waar je zin in hebt. Ook lekker en goedkoop, als je een eigen frietpan hebt is een friettafel. Voor snacks hoef je niks geks te doen, gewoon frikandellen en kroketten en/of kaassoufflés als er vega’s in the house zijn.
Boodschappen voor je feestje: genoeg is genoeg
Meer is heus niet altijd beter. We zijn altijd allemaal bang dat we te weinig in huis hebben, wat eigenlijk altijd een onnodige zorg is. Vraag mensen om te laten weten of ze wel of niet komen. Nu je weet op hoeveel man je ongeveer moet rekenen, kun je wat gaan rekenen. Hoeveel zouden ze maximaal eten? Neem het lekker ruim, zodat je niet tekort komt. Door er toch een berekening op los te laten, voorkom je dat je uit angst om tekort te komen onnodig veel in je winkelmandje gooit. Om dat vervolgens misschien wel weg te moeten gooien. Zonde voor je portemonnee en voor het milieu.
Hoeveel gasten voor de boodschappen van je feestje
Natuurlijk is het een ontzettend verschil in kosten of je 5 of 50 personen uitnodigt voor je verjaardag. Niet alleen in de kosten, maar ook in de manier waarop je je verjaardag viert. De tips die ik geef zijn gebaseerd op mijn eigen situatie, met een kleinere groep. Ook bij grote groepen kan het heel veel schelen om zelf aan de slag te gaan. Mijn moeder, zus en ik maakten alle hapjes voor het 50 jarig huwelijksfeest van mijn ouders zelf. We hadden nergens op bezuinigd en mega lekkere hapjes, en ook echt veel te veel, maar waren alles bij elkaar misschien een derde van de prijs van een cateraar kwijt. Het is in dat geval vooral de keuze tussen gemak en kosten. In het geval van een kleine verjaardag kun je vooral veel besparen door het oud Hollandse gezegde in gedachte te houden: ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.’