Zo halveer je je boodschappenbudget

Als je nu zomaar wat doet, kun je met deze tips je boodschappenbudget zo halveren.

Door Minke

Een goed boodschappenbudget is een budget dat perfect in evenwicht is. Je moet je goed voelen bij elke euro die naar je boodschappen gaat. Maar ook lekker kunnen leven en een beetje van je levensstijl kunnen genieten. Dit doe je niet per se door soberder te gaan leven, maar door een goede balans te vinden tussen hoe duur iets is en hoe gelukkig je ervan wordt. 

Weet waar je geld heen gaat 

Een belangrijke reden waarom een nieuw boodschappenbudget voor veel mensen mislukt, is omdat ze zomaar een lager bedrag kiezen. Zonder te weten waar het geld heen ging, voordat het budget werd ingesteld. Daarom wil ik je op het hart drukken dit wel uit te zoeken. Pak wat bonnen van de afgelopen weken of maanden en splits ze op. Hoeveel geld ging er naar groenten, hoeveel naar snacks, hoeveel naar brood. En ook wát je dan precies koopt. Zo krijg je inzicht in waar je wel en juist niet op kunt gaan besparen. 

Stel je prioriteiten

Kijk eens naar wat je altijd koopt. Check. Kijk nu eens naar welke aankopen je eigenlijk niet per se nodig hebt. Of misschien kun je een goedkopere versie vinden? Sommige producten zijn handig, maar wie weet kun je ze wel missen? Vraag jezelf af of je meer zelf kunt gaan doen. Kortom: sta stil bij wat je normaal gesproken zonder nadenken in je mandje gooit.

Koop niet meer dan je gebruikt

Door voedselverspilling te voorkomen kun je al snel heel veel euro’s besparen. Van restjes avondeten bewaren (en ook daadwerkelijk opeten) tot niet meer kopen dan je werkelijk in een week op gaat eten. Over voedselverspilling wordt vaak een beetje lacherig gedaan. Het geld is al uitgegeven, dus je voelt het niet meer. Maar als ik je vertel dat voedselverspilling gemiddeld €120 per persoon per jaar kost, dan is dat misschien toch wel waard om eens wat meer op te letten. 

Koop in de aanbieding 

Het voelt als een open deur, maar je kunt serieus besparen als je bepaalde dure items in de aanbieding koopt. Koop niet alleen genoeg voor dat moment, maar net zoveel als je nodig hebt tot de aanbieding terugkomt. Dit levert je niet meteen voordeel op, maar wel in de weken en misschien maanden erna. Ik adviseer daarom ook om naast je wekelijkse boodschappenbudget een maandelijks voorraadbudget gelijk aan een weekbudget aan te houden. Je zult merken dat hoe meer je op je voorraad kunt vertrouwen, je minder nodig gaat hebben om het bij te houden. 

Seizoensproducten

Ook voor groenten en fruit geldt dat je ze het beste in de aanbieding kunt kopen. Je kunt geen voorraad aanleggen (hoewel groenten en fruit prima in te vriezen zijn), maar je kunt wel zorgen dat je je weekmenu aanpast op de aanbiedingen en de producten die in het seizoen zijn. Koop geen aardbeien in de winter, dan zijn ze niet lekker en superduur. Maak ook in groenten en fruit is er onderscheid tussen luxe en alledaags. Hoe lekker mango’s en avocado’s ook zijn, ze zijn niet per se gezonder dan appels en komkommers. Houd die eerste dus voor speciale momenten en eet appels en komkommers voor de vitamines.

Ga ervan uit dat je niet in één keer je boodschappenbudget in tweeën kunt hakken. Dat gaat stap voor stap en uiteindelijk zul je op het budget komen waar jij je lekker bij voelt. Zonder dat je meer in moet leveren dan je eigenlijk wilt.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.