Sparen is als een marathon lopen. Ergens onderweg kom je de man met de hamer tegen. Deze vijf spaar tegenvallers maakt iedereen mee. Met onze tips kom je er gewoon weer bovenop.

Situatie 1: De auto gaat stuk
Je was net zo lekker bezig met het vullen van je spaarpot en nu gaat … stuk (vul in wat van toepassing is). Dat kan je wasmachine zijn, je auto of allebei tegelijk. De horror. Hallo spaar tegenvallers, daar gaat je spaargeld. Frustrerend? Nogal! Door die frustratie is de kans groot dat je het sparen opgeeft. Het ging zo lekker, maar nu voelt het alsof je water naar de zee draagt. Deze situatie wil je voorkomen.
Er is een simpele manier om dat te doen. Namelijk door het aanleggen van een noodfonds. Hierin stop je € 1.000 spaargeld (misschien nog even bij elkaar sparen?) voor dit soort onvoorziene kosten. Krijg je een dikke verkeersboete? Dan betaal je dat van dit geld. Moet je wasmachine gemaakt worden? Haal het benodigde geld uit dit potje.
Zo hoef je voor de meeste (kleinere) spaar tegenvallers geen geld uit de spaarpotjes te halen die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor vakantie of een nieuwe auto. Het is wel de bedoeling dat je na het graaien in je noodpotje, deze aanvult voor als er weer iets tegenzit in het leven. Want, dat gaat hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren.
Situatie 2: Je voelt je schuldig over geld uitgeven
Ik ken deze. Dat je bij de winkel met iets in je handen staat dat je écht graag wilt hebben en wat nog nodig is ook, en je staat maar te dubben. Dat is sparen gone wrong. Dan ben je een beetje doorgeslagen. Ik heb dit af en toe wel. Zeker als we een spaardoel bijna behaald hebben, of juist wanneer ik net begonnen en nog bloedfanatiek ben. Ik kreeg vorige week een mail van een lezeres die zei: ‘Ik geef niks meer uit, want ik ben erop gebrand om mijn spaardoelen te halen. En nu vind ik er niks meer aan.’ Nee, logisch. Dan is het ook niet leuk meer. Liever geef je jezelf een budget voor dit soort aankopen. Gewoon een soort zakgeld, zoals vroeger. Binnen dat budget kun je leuke dingen voor jezelf kopen zonder schuldgevoel. Hardlopers zijn doodlopers: dat gaat ook op voor sparen. Wil je te hard, dan haak je veel te snel af. Zeker als je spaar tegenvallers tegenkomt.
Situatie 3: Het gaat niet hard genoeg
‘Slow down brother,’ zou Douwe Bob zeggen. Sparen is geen sprintje trekken. Breek grotere doelen op in kleine (tussen)doelen. Om te weten wat haalbaar is, moet je eerst duidelijk hebben wat nu precies je inkomsten en uitgaven zijn. Zet ze bijvoorbeeld op een rij in onze mooie Money Planner. En vergeet het potje onvoorzien niet. Dan weet je pas hoeveel je écht weg kunt zetten elke maand en hoe hard je dus kunt sparen.
Je hoeft niet sneller te gaan dan je realistische planning. Je wilt het misschien wel, maar door te ambitieus te zijn raak je alleen maar gedemotiveerd. Leg je de lat te hoog, dan haak je af. En dan gaat sparen pas écht langzaam. Zonde!
Situatie 4: Het is overweldigend
Spaarrente, vaste lasten, overstappen, budgetteren. Het is niet niks. Soms kun je door al die financiële zaken wat overweldigd raken. Dan wil je al die moeilijke brieven van de bank gewoon in een la gooien en er nooit meer naar kijken. Zeker als je net begint met het veranderen van je financiële gedrag, kan dit gebeuren.
Als dit jouw situaties is, zou ik zeggen: vraag hulp. Vraag iemand in je omgeving om de boel met je door te nemen of aan je uit te leggen. Maak mappen, plan betalingen in. En vooral: zorg dat je het snapt. Het is echt minder eng en ingewikkeld dan je misschien denkt.
Laatst gaf ik een lezing waar een vrouw vertelde dat ze al 10 jaar niet over was gestapt van vaste lasten contracten, omdat ze er geen klap van snapte. De man waarmee ze was gekomen, bood meteen aan haar te helpen. Hij bracht de kennis, zij de fles wijn. Topdeal. Je bent niet dom als je hulp nodig hebt. Als je het straks allemaal snapt en op orde hebt, worden besparen en sparen echt makkelijker. En zelfs leuk!
Situatie 5: Je wil gewoon geld uitgeven, net als anderen doen
Iedereen om me heen bestelt lekker pizza, koopt winkels leeg en heeft wéér nieuwe schoenen. Jij wil dat gewoon ook! Het gras is altijd groener bij de buren. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je spaardoel, er komt een moment dat je de lol er niet meer van inziet. Dat je gewoon weer als vroeger wilt doen. Alles uitgeven. Old habits die hard, zeggen de Engelsen. En dat is zó waar.
Mijn advies zou misschien moeten zijn: vecht tegen dat gevoel. Maar daarmee win je deze oorlog niet. Dus zeg ik: volg je gevoel. Ga de stad in en ga lekker shoppen. Soms is alleen het gevoel dat het een mogelijkheid is, al genoeg. Grote mensen zijn net kleine kinderen. Wanneer je zegt dat iets niet mag, willen we het juist. Er is niemand die je dwingt om te sparen. Je doet het voor jezelf en omdat het je rust geeft in de (nabije) toekomst.