Zo doe je sparen écht samen

Heb je een partner? Dan gaat sparen een stuk sneller en beter wanneer je het samen doet. Maar hoe doe je dat nou? Samen sparen. Mijn man en ik vertellen hoe wij sparen écht samen doen.

Ik krijg veel berichten van mensen die willen sparen, maar het gevoel hebben er alleen voor te staan. Waar zij blij zijn met iedere euro die naar de spaarrekening gaat, is hun lief vooral blij wanneer hij/zij die euro’s over de balk smijt. Aan kleding, elektronica of dure uitjes. Het kan dan voelen alsof je water naar de zee draagt. Dat snap ik eerlijk gezegd wel.

Niet zo gek dus dat ik vaak de vraag krijg: hoe heb jij die man van je aan boord gekregen? Die vraag insinueert dat hij ooit niet aan boord was. Toen we elkaar leerden kennen, was hij niet zo met geld bezig. Nou ja, hij verdiende het en gaf ze uit. Mijn schulden openden zijn ogen wel. Het maakte geld opeens een urgenter onderwerp aan de keukentafel. Toen ik die schuld ging aflossen, zag hij mij natuurlijk aan de slag gaan. Hij zag hoe ik mijn eigen situatie aan het veranderen was. Van somber naar rooskleurig. Dat maakte hem enthousiast. Als vanzelf deed hij mee met alle stappen die ik nam. Al voelde het eigenlijk meer alsof we die stappen samen namen. We gingen samen anders boodschappen doen. We besloten samen abonnementen opzeggen. We kookten ’s avonds samen, in plaats van iets af te halen. We zijn er samen uitgekomen en we bewandelen het pad dat we nu lopen ook echt samen.

Maar hoe werkt dat nu praktisch gezien: samen sparen?

Dat is voor iedereen anders, denk ik. Ik kan natuurlijk wel vertellen hoe wij dat doen. Deze drie stappen maken sparen echt ‘ons project’ in plaats van iets wat we afzonderlijk van elkaar of alleen doen.

Wij stellen samen een spaardoel

Dat bepalen we eigenlijk altijd aan de keukentafel of tijdens een wandelingetje. Wandelingetjes zijn top om je financiële situatie te bespreken. Wij vinden het al leuk om hierover te praten. Maar ook als je dat (nog) niet vindt, dan maakt een wandelingetje het allemaal wat minder beladen. Gewoon gezellig. Samen plannen maken.

Dat plan zetten we (eenmaal thuis) om in een Google Drive-bestandje

Voor de mensen die dat nog niet weten: dat is een functie van Google waarbij je in de Cloud werkt. Dus je bestanden staan online, niet op je computer/desktop/laptop/telefoon zelf. Dat betekent dat je het bestand niet verliest wanneer je apparaat sneuvelt. Het betekent ook dat je van al die verschillende apparaten kunt inloggen. Als je het bestand deelt, geldt dat ook voor je partner. Voordeel is dat het echt jullie spaardocument is. Bij ons dus echt ons spaardocument. Hierin werken we steeds opnieuw bij wat de stand van zaken is. Iets op moeten nemen van de spaarrekening, dan meteen even bijwerken. Iets gespaard (veel beter natuurlijk!) dan ook. Wij sparen samen op één rekening, maar je kunt natuurlijk ook op aparte rekeningen sparen. Dan nog zou ik zo’n gedeeld bestandje aanraden. Om er meer een doel van jullie samen van te maken.

We praten erover

Niet alleen over op hoeveel de teller nu staat, maar ook over het uiteindelijke doel. Hoe lekker zal die vakantie waar we nu voor sparen uiteindelijk zijn? Hoe zou het voelen om hypotheekvrij te zijn? Hoe gaat dit spaargeld onze toekomst veranderen? Dat soort gesprekken. Daar houden we van. Klop op een gemiddelde zaterdagochtend bij ons aan en je ziet onze kids op de grond spelen met de Duplo, terwijl wij met een volle buik over dit soort dingen kletsen. Het houdt onze doelen levendig. Het houdt ons enthousiast en gemotiveerd. Dit is echt ons grootste wapen tegen afhaken. En – denk ik – ook de reden dat het al tijden zo goed gaat.

Het gewoon zo. Wanneer je samen peddelt, ga je twee keer zo snel. Daarom is het het écht waard om de moeite te doen, dit samen te gaan doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!