Zo deden mijn beleggingen het afgelopen jaar

Het jaar zit er bijna op. Mooi moment om de balans op te maken: hoe deden mijn beleggingen het in 2022?

Je werd ermee dood gegooid. Posts van hippe, jonge gasten die op social media deelden hoe je snel rendement kon maken. Opvallend: ze posten inmiddels niet zoveel meer. Crypto stortte afgelopen jaar in elkaar en veel mensen verloren geld. Op de beurs was het ook geen goed jaar. Ik heb in 2022 dan ook geen geld verdiend met mijn beleggingen. En wil ook dat delen, om een reëel beeld te schetsen van beleggen.

Rendement per jaar

Wanneer je voor de lange termijn belegt, in ons geval voor zo’n 20 jaar, dan maak je ups en downs mee. Ik zocht de exacte cijfers even op in de online omgeving van onze beleggingspartij Meesman. Wij maakten in 2020 bijvoorbeeld een bescheiden 2,7% rendement. Een jaar later, was het resultaat in 2021, een geweldige 25,7%. En nu eindigen we dit jaar met -11,3%.

Dit laatste jaar was dus niet goed. Maar als je het totale rendement bekijkt, het gemiddelde van de opbrengst van de afgelopen jaren, kom je met zo’n 14% in totaal, prima uit. Dat is omgerekend 4,6% per jaar. Keurig!

Risico verkleinen

Wanneer je begint met beleggen moet je begrijpen dat een gemiddeld rendement van bijvoorbeeld 5% niet betekent dat je ook elk jaar precies die 5% rendement zult zien. Het betekent dat je gemiddeld op lange termijn, met alle ups en downs die voorbij komen, zo’n rendement zal bereiken. Dat kan er ook zo uitzien: twee geweldige jaren, twee jaren waarin het rendement negatief is, en nog drie mwah-jaren. 

Door je geld voor de lange termijn te beleggen, verklein je het risico van beleggen. Stel dat je je geld maar voor één jaar belegt en dat blijkt net een minder goed beursjaar te zijn. Dan zou je meteen al op verlies uitkomen. Maar staat je geld 10 jaar lang op de beurs? Dan heb je waarschijnlijk wat mindere en wat betere jaren en kom je vaak op een prima gemiddelde aan rendement per jaar uit.

Beleggingen? Koel hoofd

De economie maakt bewegingen en de beurs ook. Dat zie je dus ook terug in je beleggingen. De truc is om je daar niet te veel van aan te trekken en je doel voor ogen te houden: vermogen opbouwen voor de lange termijn.

En als je dan ook nog je inleg spreidt, zoals wij doen door in een indexfonds met daarin meer dan 6.000 verschillende aandelen te beleggen, verlaag je je risico nog meer. Doen aandelen in bijvoorbeeld de tech-sector het minder? Dan staat daar misschien een pluk aandelen van bedrijven in een andere branche tegenover die juist als een trein gaan.

Lekker transparant

In een poging zo transparant mogelijk te zijn, deel ik dus ook mijn resultaten op de beurs in minder goede beurstijden. Ook dat hoort erbij. Los van het rendement, hebben we door een vaste maandelijkse inleg en het (voor de kids) wanneer mogelijk extra inleggen van de kinderbijslag, een mooi potje opgebouwd. 

Ondanks het mindere jaar op de beurs, gaan we gewoon door zoals we tot nu toe deden. Elke maand inleggen, een visie voor de lange termijn en zo vermogen opbouwen voor onze toekomst en die van onze kinderen. Over een paar jaar kom ik weer terug met een update!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!