Zo betaal je niet onnodig veel belasting over 2022

Belasting betalen. Wat moet dat moet. Maar niet onnodig veel, graag. Saskia geeft tips om dat te voorkomen.

Tja, de belastingaangifte. Niemand heeft daar écht zin in. Dus raas je er lekker snel doorheen. Maar, dat kan je geld kosten. Elk jaar betalen we namelijk met z’n allen miljoenen aan overbodige belasting. Gewoon door foutjes. Of omdat we onze aangifte te snel versturen.

1.      Neem de tijd

Je hebt best wat tijd om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Wacht dus niet tot het allerlaatste moment. Maar neem er even de tijd voor en bereid je goed voor. Pak je administratie erbij. Check welke documenten je nodig hebt. Kijk ook eens naar voorgaande jaren. En neem de vooraf ingevulde gegevens eens nauwkeurig onder de loep. Grote kans dat je her en der een foutje vindt.

Ik vul zelf altijd de hele aangifte in. En sla ‘m dan op. Vervolgens kijk ik er een paar dagen of zelfs een week helemaal niet meer naar. Zodat alles even kan bezinken. Vaak schiet er dan nog iets door m’n hoofd. Iets wat ik vergeten ben. Of hoe ik iets slimmer aan kan pakken.

Ook doe ik een paar ‘proefaangiftes’. Zo kun je nog een beetje schuiven en spelen. Bijvoorbeeld met je fiscale partner. Soms is het voordeliger om een bepaalde aftrekpost bij de een, in plaats van de ander, in te vullen. Wel volgens de regels dan, hé. Met belastingfraude schiet je sowieso niks op.

2.      Weet waar je recht op hebt

Vaak laten we geld liggen omdat we niet precies weten waar we recht op hebben, zoals toeslagen en aftrekposten. Met een aftrekpost verlaag je je inkomen. En met een lager inkomen betaal je minder belasting. Aftrekposten zijn niet vooraf ingevuld. Verstuur je lekker snel je vooraf ingevulde aangifte? Grote kans dat je geld misloopt.

Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle kortingen en aftrekposten. Kijk hier eens naar. Misschien zit er iets bij waar je geen idee van had, maar waar je wel recht op hebt. Ook als je denkt ‘die aftrekpost geldt toch niet voor mij’, kan het maar zo zijn dat je ‘m wel mag invullen. En zo bespaar je weer wat belasting.

3.      Kies de beste verdeling

Heb je een fiscaal partner? Dan mag je samen de belastingaangifte invullen. Dat betekent dat je sommige inkomsten en uitgaven onderling kan verdelen. Soms is het bijvoorbeeld handiger om een bepaalde aftrekpost bij degene met het laagste inkomen in te vullen. Of juist andersom.

De belastingaangifte helemaal ingevuld? Dan hoef je ‘m niet gelijk te versturen. Je kan het even wegleggen, zodat je er later nog eens naar kunt kijken. Neem daarom de tijd om te kijken bij wie je sommige uitgaven en inkomsten het beste kunt aangeven. Je kunt ook een paar proefaangiftes maken. Zo weet je wat voor jullie het meest voordelig, en dus de optimale verdeling is.

4.      Laatste kans voor de jubelton

De jubelton – zoals ‘m kennen – gaat verdwijnen. 2022 is het laatste jaar waarin je maximaal € 106.671 belastingvrij mag schenken, voor een eigen woning. Vanaf 2023 gaat deze eenmalige, verhoogde vrijstelling omlaag naar € 27.231. En vanaf 2024 bestaat de jubelton helemaal niet meer. Waarom? Dat lees je hier.

Wil je nog optimaal gebruik maken van de jubelton? Dit jaar is je laatste kans. Daarna kun je nog wel gebruik maken van de andere vrijstellingen, zoals:

  1. Eenmalig € 56.724 voor een dure studie.
  2. Eenmalig € 27.231. Je beslist zelf wat je hiermee doet.
  3. Je ouders mogen je elk jaar € 5.677 belastingvrij schenken. Zomaar, zonder specifiek doel.
  4. Ieder ander persoon, zoals je oma, mag jou per jaar € 2.274 belastingvrij schenken. Daar mag je mee doen wat je wilt.

5.      Weet dat je nu nog mag middelen

163 miljoen. Zoveel geld lieten we in 2021 liggen. Waarom? Omdat veel van ons de middelingsregeling niet kennen.

De middelingsregeling kun je gebruiken als je inkomen sterk schommelt. Bijvoorbeeld als je zzp’er bent. Of je bent een tijdje werkloos geweest. Met de middelingsregeling neem je het gemiddelde inkomen van 3 opeenvolgende jaren. En daar betaal je belasting over.

Vanaf 2023 verdwijnt deze regeling. Het laatste tijdvak om te middelen is daarom 2022, 2023 en 2024. Hier lees je meer over de middelingsregeling.

6.      Hypotheekrente vooruitbetalen

Verdien je meer dan € 68.507? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheekrente vooruit te betalen. In 2022 zijn deze kosten namelijk nog voor 40% aftrekbaar. Vanaf 2023 wordt dat 37,05%. Scheelt toch weer een paar procent.

Lees wel goed de voorwaarden van de Belastingdienst door. En overleg eerst even met je hypotheekverstrekker.

7.      Beleggen? Doe het groen

In box 3 betaal je belasting over je vermogen (= spaargeld + beleggingen). Maar niet over alles, want je krijgt een vrijstelling. Voor iedereen is dit € 50.650. Heb je een fiscaal partner? Dan betalen jullie samen over € 101.300 geen belasting.

Wil je een extra belastingvoordeel? Dat kan met groene beleggingen. Voor groene beleggingen geldt namelijk in 2022 een maximale vrijstelling van € 61.215. Voor partners is dit het dubbele, € 122.430. Daarnaast heb je nog recht op een heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde bedrag in box 3. Mooi meegenomen, toch?

Je belastingaangifte is heel persoonlijk. Wat voor de een voordelig is, kan voor jou minder handig zijn. Kijk dus goed naar je eigen situatie. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd om advies vragen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!