De boodschappen. Het geld vliegt in de supermarkt uit onze portemonnee. Dat kan minder, echt waar. Ik geef je 18 tips om minder uit te geven bij de supermarkt, zonder dat je minder lekker gaat eten.

Ik was zo iemand die vier keer per week naar de winkel ging. Even dit, even dat. Elke keer was ik minimaal 20 euro kwijt. Door al die kleine boodschapjes had ik geen inzicht in wat we nou eigenlijk uitgaven aan boodschappen. Wel merkte ik dat er veel minder gespaard werd dan ik wilde. Toen ik mijn rekenmachine erbij pakte en het eens uitrekende (gewoon in internetbankieren zoeken op de naam van de winkel of winkels waar je altijd naartoe gaat) schrok ik me een ongeluk. Sommige maanden ging er wel 700 euro naar onze plaatselijke Albert Heijn. Niet normaal. Dat is voor sommige mensen een parttime inkomen.
Alleen maar aan eten en drinken. Ik wilde perse op mijn boodschappen besparen. Eerst dacht ik: ik ga gewoon naar een andere, goedkopere winkel. En het hielp inderdaad om de AH links te laten liggen en naar de Aldi te gaan. Dan nog was het iedere week duurder dan ik wilde. Dus koos ik voor ingrijpende maatregelen. Ik wilde het voortaan van 60 euro per week doen. Een beetje extreem misschien, zo’n stap terug. Maar die 60 euro per week was de realiteit voor veel mensen in Nederland. Die moesten het daarmee doen en dat lukte ze. Dus waarom konden wij dat niet? Ik dacht: als dit me lukt, weet ik hoe ik op boodschappen kan besparen en kan ik daarna de teugels weer een beetje laten vieren. Dat krappe budget was een uitdaging, maar het lukte.
Dit zijn mijn 18 gouden tips om te besparen op je boodschappen
1. Plan je maaltijden voor de hele week. Misschien niet zo spontaan als je zou willen leven maar dit scheelt echt het meeste geld.
2. Ga één keer per week naar de winkel, voor de wekelijkse boodschappen. Dan kun je halverwege de week eventueel nog één keer terug voor vers fruit en groente.
3. Check de aanbiedingen maar laat je niet gek maken. Krijg je bij Albert Heijn de tweede gratis? Dan is dat een top aanbieding. Maar wel alleen als het om producten gaat die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder.
4. Natuurlijk kun je iedere winkel afgaan om daar de beste aanbiedingen te halen. Ik doe dit niet en bespaar toch flink. Tijd is ook geld en bovendien, als je met de auto gaat, kost het je ook nog benzine. Ik kies één winkel met de beste aanbiedingen en bouw mijn maaltijden daar omheen.
5. Betaal je boodschappen contant. Zeker als je moeite hebt om overzicht over je kosten te houden. Koop een pot en stop daar het geld in voor de boodschappen voor die week. Dat geld neem je mee en niet meer. Over je budget heen gaan is dan gewoon geen optie meer.
6. Koop in wanneer het goedkoop is. Is het wc-papier goed in de aanbieding? Dan koop je 10 pakken. Beetje een aanslag op je budget die week, maar de komende maanden bespaar je ermee.
[mailerlite_form form_id=11]7. Combineer ingrediënten. Zijn de tomaten in de aanbieding? Dan kun je die door de sla doen, er tomatensaus van maken, soep en een stoofpotje. Ingredienten in meerdere recepten gebruiken doen ze in restaurants ook en het scheelt een hoop geld.
8. Doe alleen boodschappen. Zonder je kinderen dus. Anders gaat je hele wekelijkse budget op aan Dora-koekjes en Smarties.
Check ook deze podcast over boodschappen
9. Kook, warm niet op. Koken from scratch, scheelt ontzettend veel geld. Draai je eigen gehaktballen, bijvoorbeeld. Dat scheelt zoveel geld. Het enige wat je nodig hebt is wat kruiden en paneermeel. Dan weet je ook nog eens precies wat erin zit. Dat geldt ook voor babyeten. Olvarit is niet blij met me, maar die potjes kosten je zo 10 euro teveel per de week. Dat is dik 500 euro per jaar.
10. Check eerst thuis wat je nog hebt, voor je het zoveelste blikje tonijn in huis haalt. Zo voorkom je ook dat je ongeopende spullen weg moet gooien. Zonde.
Lees ook: “Ik bespaar gemiddeld 70% op alles in mijn voorraadkast“
11. Avondeten over? Niet weggooien. Aardappels kun je de volgende dag opbakken. Chili con carne rol je in een wrap met zure room en kaas. Denk creatief. Of je warmt het gewoon op in de magnetron tijdens de lunch de volgende dag. Dat is nog eens supereasy besparen op je boodschappen.
12. Geef je kids geen liga’s en pakjes mee naar school. Dat is toch slecht voor hun tanden. Kies liever voor vers fruit en water of limonade. Met wat je bespaart neem je je hele gezin mee naar De Efteling. Veel leuker, toch?
13. Staar je niet blind op één winkel. We denken vaak dat bepaalde winkels goedkoop en andere duur zijn. Maar bijvoorbeeld bij Albert Heijn kun je ook prima budgetboodschappen doen. Gewoon goed kijken wat je in je karretje koopt en je niet door A-merken laten verleiden.
14. Eet minder vlees. Lijkt me sowieso goed. Meer groente in plaats daarvan. Vlees is echt een van de duurste producten die ze in de winkel verkopen.
15. Laat je niet verleiden. Houd je aan je boodschappenlijstje.
16. Check je bon. Heb je de korting waar je recht op had wel gekregen? Hoe vaak ik wel niet terug moet naar de servicedesk om geld terug te vragen. Check zeker ook wat je betaald hebt voor producten met een kortingssticker omdat ze niet lang meer houdbaar zijn. Die worden ook vaak vergeten bij de kassa.
17. Die houdbaarheidsdatum. Neem die met een korreltje zout. Bij vlees bijvoorbeeld moet je oppassen, maar, zeg, hagelslag kun je prima na de houdbaarheidsdatum nog opeten. Vertrouw je neus en je ogen bij het beoordelen of het nog kan.
[mailerlite_form form_id=11]18. A-merken zijn niet nodig. Bij heel veel producten proef je het verschil écht niet. Cola, dat is misschien één van de weinige dingen. De rest is prima te eten!
En dan na een maand nog eens uitrekenen hoeveel je uit hebt gegeven aan boodschappen. Wedden dat het je minimaal 30% scheelt? Succes!
