Zo bespaar je met een basisgerechtenlijst op boodschappen

Zonder lijst of plan rende ik altijd als een kip zonder kop door de supermarkt. Je begrijpt: ik gaf (te) veel uit aan boodschappen. Nu niet meer. Ik leg je uit hoe je geld overhoud door voor 7 basisgerechten te gaan.

Door Chantal

Zonder basisgerechtenlijst gooide ik in de supermarkt van alles in mijn mandje. Ik liet me inspireren, pakte van alles waar ik op dat moment trek in had en bedacht ter plekke wat we vanavond nu weer zouden gaan eten. Streep erdoor. Verleden tijd. Hoe ik geld overhoud? Misschien klinkt het saai, maar ik herhaal mijn gerechten. Elke week. Ik begon met zeven maaltijden die ik makkelijk klaar kon maken, en die het kind ook eet. Variërend, dat wel, en breidde uit naar twaalf gerechten. Voor deze maaltijden koop ik wekelijks de ingrediënten, die in mijn favorieten in de booschappen app staan (daar kom ik zo op). Soms vries ik producten in en soms kook ik extra veel (bulk) en vries dat in. Ik wissel mijn basisgerechten per seizoen. Zo eet ik in de zomer geen stamppot.

Lekker voordelig

Voordeel van koken volgens een vast patroon is dat ik niet door de supermarkt dwaal en me laat verleiden door al het lekkers dat in de schappen ligt. Nee, ik heb een plan en daar houd ik me aan. Ik bedacht voorheen altijd pas in de supermarkt wat ik wilde eten, ik wilde me laten inspireren, zeg maar, en gooide van alles in mijn mand. Werkt niet. Voor mij tenminste. Ik schrok bij de kassa altijd van het bedrag en het kwam weleens voor dat ik niet eens de juiste ingrediënten bij elkaar had voor een goede maaltijd. Dat kon anders. Ik besloot een overzicht te maken met de zeven dagen van de week, met wat ik welke dag zou eten. Een beetje zoals het vroeger woensdag gehaktdag was. Ik houd me aan de basisgerechten en ingrediënten (de basislijst) die ik nodig heb en kom zo niet voor verrassingen te staan. Dat bespaart een hoop ‘Help wat eten we vandaag’-momenten en geld. Wil je ook besparen op je boodschappen? Zo pak ik dat aan.

Bestellen via de app

Ik ben gaan bestellen via de app. In eerste instantie schaamde ik me bijna. Alsof ik te lui was om naar de supermarkt te gaan. Maar door boodschappen te doen via de app, blijf ik binnen budget. Ik heb een lijstje favorieten die ik in één klik in mijn digitale mandje gooi. Ik check altijd ook de aanbiedingen nog even, twee voor de prijs van één, dat werk, maar kijk verder niet rond. Ik laat me niet verleiden. Ik betaal elke week ongeveer €80 aan boodschappen, voor mij en mijn zesjarige zoon. Stuur je mij gewoon de supermarkt in, dan koop ik om de dag met gemak voor €40, dat neerkomt op ongeveer €120 per week. Ik bespaar dus €40 per week. Hoe dat voor jou is weet ik natuurlijk niet, iedereen heeft een ander budget. Je kunt je boodschappen trouwens ook prima in de supermarkt doen, met een lijst waaraan je je houdt. Ik kan dat niet, daarom is voor mij de booschappenapp ideaal.

Bulk koken

De boodschappen worden één keer per week bezorgd. Ik let goed op de houdbaarheidsdatums, dus hussel vaak met de volgorde van mijn basisgerechten. Het is niet dat ik op woensdag de wrap MOET eten. Vaste prik is wel de grote pan soep (bijvoorbeeld verse tomatensoep), die ik ook invries. Soep is het goedkoopste gerecht om te maken. Lekker en budgetproof. Maar ook als er eten over is, vries ik dat in.

LEES OOK: “Onze moestuin bespaart ons zo’n 25% op de boodschappen

De markt

Hoe ik extra bespaar op boodschappen? Versproducten haal ik op de markt, zoals groente en fruit. Scheelt enorm. Vaak ga ik einde van de dag, is nog goedkoper, want ze willen van alles af. Zo vul ik mijn basisgerecht aan met verse groenten. Spinazie in de wrap, spinazie door de maaltijdsalade en shakes. Ik gebruik een ingrediënt voor verschillende basisgerechten maar creëer een andere smaak. Elke dag spinazie als Popeye is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Per week geef ik ongeveer €15 uit op de markt.

Conclusie

Groot voordeel is dat ik niet hoef na te denken over wat ik ga eten. Niet avontuurlijk, wel duidelijk. De ingrediënten blijven niet liggen, alles gaat op. Ik haal geen overbodige dingen in huis, laat me niet verleiden in de supermarkt en kan vaak meerdere keren van bepaalde producten een maaltijd maken. Zo bespaar ik behoorlijk op mijn boodschappen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’