Zo beloon je jezelf zonder al je geld op te maken

Jezelf belonen, hoe doe jij dat? Beloningen hoeven niet altijd geld te kosten. Ik geef je wat tips.

Door Saskia

Je werkt hard voor je geld. Dus dan wil je jezelf ook af en toe belonen, toch?! Maar hop, meteen je hele salaris erdoorheen jagen, is misschien niet zo slim. En ook niet nodig. Wil jij jezelf belonen zonder al je geld op te maken? Ik geef je 5 tips hoe je dat doet.

Tip 1: Maak een fun budget

De hele week heb je je best gedaan om geld te verdienen. Het is dan ook niet zo gek dat je jezelf wilt belonen. Je vindt dat je iets leuks hebt verdient voor al dat harde werken. Maar als je dit constant denkt en doet, dan blijft er aan het eind van de maand niet veel over van je salaris.

Het is daarom slim om van tevoren een budget te reserveren, waarmee jij jezelf mag belonen. Zo voorkom je dat je veel te veel uitgeeft en in no time je hele salaris uitgeeft. Maak daarom een apart spaarpotje voor je ‘fun budget’, ‘fun money’, ‘leuke dingen’, of hoe je het wilt noemen.

Wil je iets kopen dat duurder is dan je fun budget van deze maand? Spaar dan een paar maanden fun budget op. Zo voorkom je een lege bankrekening en kun je zonder schuldgevoel toch die ene dure jas of die paar schoenen kopen.

Tip 2: Koop niet zomaar iets

Kopen om het kopen. Wie kent het niet. Soms verveel je je, ben je moe of zit je even niet zo lekker in je vel. En vind je dat je iets leuks en nieuws hebt verdiend. Het is erg verleidelijk om dan iets te kopen. Zodat je even een shot geluksgevoel krijgt. Maar je portemonnee vindt dit iets minder leuk. 

Probeer daarom niet altijd aan dit gevoel toe te geven. Maar zet het geld dat je wilde uitgeven aan afleiding op je spaarrekening. Je bent niet verplicht om je fun budget op te maken. Je kunt dit geld net zo goed op je rekening laten staan. Een financiële buffer hebben is al een beloning op zich.

Heb je een schuld? Je kunt jezelf ook belonen door wat extra af te lossen. Dit valt misschien niet onder het kopje ‘leuke dingen”’ maar het voelt wel ontzettend goed. Elke keer als je je schuld ziet slinken, denk je: YES, weer een stapje dichterbij de 0!

Tip 3: Kijk niet te veel naar anderen

Je buurman heeft een nieuwe, dikke auto voor de deur staan. Je vriendin heeft wél die schoenen van dat dure merk. Iedereen zit elke vrijdagavond bij dat ene hippe restaurant te eten. Ken je dat gevoel? Dat je geld moet uitgeven om ‘mee te doen’. Trap niet in deze vuilkuil. Je hoeft geen dingen te kopen om anderen te imponeren. Cliché, maar waar: vergelijken is de dief van vreugde. 

Beloon jezelf dan ook nooit met iets waarvan je denkt dat anderen het cool, hip of goed vinden. Maar denk na over wat JIJ wilt. Wat voelt voor jou als een beloning? Misschien is dat wel een heerlijke wandeling in het bos, het afbetalen van je studieschuld of nu veel minder geld uitgeven zodat je eerder met pensioen kan.

Tip 4: Simpele dingen zijn ook leuk

kosteloos belonen

Waar word je nu echt blij van? Wedden dat dat niet alleen maar dingen zijn die geld kosten. Voor een goed gevoel hoef je echt niet altijd je portemonnee te trekken. Er zijn zat kleine dingen waar je jezelf mee kunt belonen. Zoals een simpele picknick met vrienden, een bioscoopavondje thuis of extra tijd voor jezelf waarin je gewoon lekker niks doet.

Juist even dat niks doen, kan voelen als een enorme beloning. Geef jezelf toestemming om lekker lui te zijn. Je zal verbaasd zijn hoe relaxed het is om even niks te moeten, niks te kopen en niks te consumeren.

Tip 5: Beloon jezelf met een doel

Je wilt jezelf belonen. Maar zodra je je pinpas hebt getrokken voel je je al een beetje schuldig over je uitgave. Herken je dit? Het kopen van spullen geeft vaak maar een kort gevoel van geluk. Terwijl het behalen van een doel een veel grotere impact heeft.

Schrijf daarom eens op wat je op de korte en lange termijn wilt bereiken. En investeer daarin. Wil je bijvoorbeeld een cursus volgen? Je studieschuld binnen een bepaalde tijd afbetalen? Versneld je hypotheek aflossen? Of minimaal €10.000 aan spaargeld hebben?

Investeren in jezelf is de grootste beloning die je jezelf kunt geven. Je hebt er niet alleen nu iets aan, maar later ben je er (als het goed is) ook nog steeds blij mee!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop