Zo begin je met beleggen bij Meesman: een stappenplan

Beginnen met beleggen bij Meesman is niet ingewikkeld. Maar voor de zekerheid hebben we een stappenplan gemaakt om je erdoorheen te loodsen.

In 2020 begonnen wij met beleggen bij Meesman. Ik had al bij genoeg andere beleggingspartijen gezeten, maar zocht iets simpelers. Een manier om te beleggen met een voor mij acceptabel risico, het liefst ook nog geautomatiseerd. Dat vond ik uiteindelijk bij Meesman. Iedere maand wordt er €100 van mijn rekening geschreven en belegd in wereldwijd gespreide indexfondsen. Dat gaat soepel en het levert ook nog eens mooie resultaten op. Dus wij zijn blij. Ondanks dat beleggen bij Meesman heel simpel is, waren er toch nog wat vragen over hoe je ermee begint. Daarom maakten we dit 16-stappenplan, die je in totaal misschien tien minuten kost. Met dit stappenplan moet het iedereen lukken om te beginnen. 

Stap 1: Je hebt beleggingspartijen vergeleken en trekt de conclusie dat Meesman het beste bij jullie past. Dan is het nu tijd om te bepalen hoe en hoeveel geld je wilt gaan inleggen. Bij Meesman kun je kiezen tussen een eenmalige inleg en een maandelijkse inleg. Het minimale bedrag bij een eenmalige inleg is €10.000. Als je voor maandelijks kiest, dan is het minimum €100 per maand. Extra stortingen zijn altijd mogelijk. Reken vooral uit hoeveel ruimte jullie hebben om te beleggen. Doe dit alleen met geld dat je de komende tien jaar niet nodig hebt en niet met je financiële buffer voor als de wasmachine of de auto stuk gaan.

Stap 2: Oké, alle seinen staan op groen om een rekening te gaan openen. Hiervoor ga je naar de website van Meesman en je klikt rechtsboven op de felgroene knop ‘Rekening openen.’

Stap 3: Je mag nu aangeven op wiens naam je de rekening opent. Op één naam, twee namen, voor een kind of een bedrijf. Beleg je voor je kind? Dan kun je kiezen om op zijn/haar naam te beleggen door een kindrekening te openen. In dat geval is iedere storting direct een schenking aan je kind. Hou hierbij rekening met eventuele schenkbelasting. Zodra je spruit 18 jaar wordt, krijgt hij/zij het beheer over de rekening. 

Stap 4: Op de volgende pagina moet je je contactgegevens invullen. Zo kan Meesman met je communiceren als dit nodig is. 

Stap 5: Ze willen graag een identiteitsbewijs zien. Dat is door de overheid verplicht. Meesman moet weten wie de klant is om malafide praktijken te voorkomen. Je kunt een foto of scan uploaden en vervolgens wordt deze gecontroleerd. Dit duurt maximaal 30 seconden. Is je identiteitsbewijs akkoord? Dan kunnen we door.

Stap 6: We gaan nu de gegevens van de rekeninghouder invullen. Ik neem nu even aan dat jij dat zelf bent. Deze gegevens zijn het gevolg van door de overheid opgelegde regels. Oftewel: ze moeten dit vragen. Voor een deel zijn deze gegevens al automatisch ingevuld aan de hand van je identiteitsbewijs. 

Stap 7: Ze willen bij Meesman weten in welk land je belastingplichtig bent. Woon en werk je in Nederland, dan is dat gewoon alleen in Nederland.

Stap 8: We gaan door! Het is tijd om je rekeningnummer in te vullen. Als je een maandelijkse inleg wilt gaan doen, wordt dit bedrag automatisch van je rekeningnummer afgeschreven elke maand. Op dit rekeningnummer wordt ook geld gestort wanneer je besluit je beleggingen te verkopen. 

Stap 9: Als de opgegeven rekening een en/of rekening is, dus op naam van twee personen, moet je dit hier aangeven.

Stap 10: Meesman wil jouw identiteit op een veilige manier controleren en doet dat via iDIN. Dit gaat via een beveiligde verbinding met je eigen bank. Je klikt op de link met de titel ‘Verifieer met iDIN’, hierna kun je inloggen bij jouw bank. Als het goed gaat, krijg je hierna de mededeling dat Meesman je identiteit succesvol heeft kunnen identificeren. 

Stap 11: Je gaat nu je inloggegevens voor de website van Meesman bepalen. Je krijgt ook nog wat vragen over hoeveel je denkt in totaal in te gaan leggen en of je de nieuwsbrief wilt ontvangen. Er wordt ook gevraagd hoe je met Meesman in aanraking bent gekomen. Zie je ons PorteRenee-vakje? Leuk, hè? Nadat je deze vragen ingevuld hebt, is je Meesman-rekening geopend. Hoera!

Stap 12: Indien alles compleet is, ontvang je een e-mail om je rekening te activeren. (Check ook even je spambox.) Niks ontvangen? Neem dan contact op met Meesman, want dan is er nog aanvullende informatie nodig. 

Stap 13: Je kunt nu inloggen met jouw inloggegevens. Probeer het maar eens. Wanneer je inlogt zie je jouw eigen persoonlijke omgeving. Wat nog moet gebeuren, voordat je echt start met beleggen, is instellen hoe je jouw inleg wilt beleggen. Dit stel je in onder het kopje Opdrachten. 

Stap 14: Je kunt hier kiezen voor een eenmalige opdracht. Bovenaan de pagina. Of voor een maandelijkse opdracht. Daaronder op de pagina. Ik kies hier even voor de maandelijkse inleg. Als je geld wilt inleggen kies je het plusje. Wil je verkopen dan kies je het minnetje. We gaan nu uit van starten met beleggen en dus van kopen. Je klikt op het plusje waarna je naar de volgende pagina wordt geleid.

Stap 15: Hier kun je het bedrag dat je in wilt leggen achter het fonds schrijven. Simpeler kan niet. Meesman heeft 7 fondsen, waarvan 2 obligatiesfondsen en 5 aandelenfondsen. Wij zitten zelf in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Dit is het meest gespreide fonds. Hier zitten ruim 6.000 verschillende bedrijven in, verspreid over allerlei sectoren en locaties. Er zijn ook fondsen voor specifiek Europa, opkomende landen en ontwikkelde landen. Als je veel kennis hebt hierover zou je ook een andere samenstelling kunnen maken. Of als je het belangrijk vindt vooral je geld in opkomende landen te investeren of juist in Europa. De keuze is aan jou. Je klikt onderaan op ‘Opdracht controleren’ en het is geregeld. Dit bedrag wordt nu iedere maand afgeschreven en ingelegd in het gekozen fonds. Dat was het. Kind kan de was doen, toch?

Stap 16: Neus eens wat rond in de online omgeving van Meesman. In mijn beleving is het vrij simpel en wijst alles zichzelf. Je kunt – als je wat langer bezig bent met beleggen – ook je resultaten hier goed zien en eventueel dingen wijzigen. Dat was het. Jij bent begonnen met beleggen! Gefeliciteerd.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!