Zes stappen naar een telefoonrekening van €7,85

Betaal jij nog €30 of €40 of zelfs €50 per maand voor je telefoonabonnement? Zonde! Ik heb zelf een telefoonrekening van €7,85 per maand en leg uit hoe ik dat regelde en jij dat ook kunt.

Ooit had ik een telefoonabonnement van zo’n €40 per maand. Ik weet niet meer hoeveel belminuten en internet ik daarvoor kreeg. Ik ‘kreeg’ er in ieder geval wel een telefoon bij. Daar betaalde ik natuurlijk gewoon extra voor, maar dat hoefde de telefoonwinkel toen nog niet eerlijk te zeggen. Ik sloot een tweejarig abonnement af, zodat de kosten lager waren. Je voelt ‘m al aankomen. Na ruim een jaar viel mijn telefoon. Er zat geen hoesje omheen, want dat vond ik niet mooi. En zo veranderde het scherm binnen een seconde in een soort kraterig maanlandschap. Ik liep er nog even mee rond. Maar toen ik zelfs stukjes glas in mijn vinger kreeg, was de maat vol. Ik kocht een nieuw toestel, ondertussen was ik de kapotte telefoon nog aan het afbetalen. Ai, zo wordt bellen, sms’en en whatsappen opeens een heel duur geintje.

Als jij ook baalt van de kosten van je telefoon, dan schrijf ik dit stuk voor jou. Het kan namelijk écht anders.

telefoonrekening

Ik was het na jaren dik betalen voor mijn telefoon en abonnement, zat. Ik gooide het roer om en ging voor een Sim-Only abonnement van €7,85 per maand voor 2000 mb. Door mijn werk (veel online) ben ik onlangs overgestapt naar een abonnement met 10.000 mb. Dat is een giga bundel. Kosten? €13. Het is zelfs als data-junkie écht niet meer nodig om veel meer dan een tientje per maand te betalen voor je telefoongebruik.


Ik geef je zes stappen die je naar een veel lagere telefoonrekening brengen.

Tip 1: Een losse telefoon hoeft niet zo duur te zijn

Heb je wat spaargeld? Koop dan een losse mobiele telefoon. Ik deed jarenlang met mijn Huawei, die ik kocht voor nog geen €200. Inmiddels heb ik – ook weer voor mijn werk – gekozen voor een iPhone die voorlopig nog mee kan. En ja, mét hoesje dit keer. Een losse telefoon kopen is even een investering, maar je haalt dat geld er op termijn wel uit. Zeker als je er zuinig mee omgaat. Je kunt natuurlijk ook even onder je vrienden en familieleden rondvragen of zij een mooi toestel voor je hebben liggen ter overname. Een oude(re) iPhone, Samsung of wat mij betreft een Huawai. Kijk je oom/tante/broer/zus/hippe oma of opa lief aan en je regelt het voor een prijs die je er binnen een half jaar uit hebt. Helemaal lekker bezig!

Tip 2: Go Sim-Only

Als je een losse telefoon scoort, hoef je niet meer voor die telefoon te betalen in je abonnement. Dat scheelt geld. Het voorkomt ook dat je nog aan het afbetalen bent op een telefoon die al stuk is of je al niet meer gebruikt. Dat is zo zuur. Ik ben fan van deze vergelijkingswebsite om te checken wat de prijzen zijn.

Tip 3: Hoe langer je contract, hoe lager de prijs

Bij het kiezen van een abonnement, kun je vaak kiezen tussen maandelijks opzegbaar, één jaar of twee jaar. De flexibiliteit van maandelijks opzegbaar kost geld. Kies je daarvoor, dan gaat de prijs van het abonnement omhoog. Kies hier alleen voor als je er een reden voor hebt. Waarom zou je binnen minder dan een jaar van je abonnement af willen? Geen idee? Laat die optie dan lekker links liggen. Sluit je een contract bij een nieuwe provider? Kies dan ook niet meteen voor twee jaar. Ik ken mensen die geen goed bereik hebben in hun eigen huis of op hun werk. Ai, dan is het toch vervelend als je er twee jaar aan vast zit of het gevecht aan moet gaan om van het contract af te komen.

Tip 4: Check je verbruik

Hoeveel minuten en data je verbruikt, kun je in de online omgeving van je provider zien. Krijg eerst helder hoeveel je daadwerkelijk gebruikt voordat je een abonnement afsluit. Zie je dat je structureel overhoudt? Dan kan het abonnement omlaag. Kom je vaak te kort en betaal je dan voor extra data? Zonde! Dan liever iets omhoog. Check ook even hoe de regels zijn bij je potentiële nieuwe provider: mag je minuten/data die over zijn meenemen naar een volgende maand of niet? Belangrijk, zeker wanneer je gebruik fluctueert.

Tip 5: Besparen is niet altijd goedkoper

Besparen op je minuten of mb’s is niet altijd de goedkoopste optie. Misschien maak je daardoor extra kosten omdat je er overheen gaat. Data of minuten bijkopen is een dure grap, in vergelijking met wat je binnen je bundel betaalt. Verbruik je veel? Dan kan een onbeperkt abonnement ook een optie zijn. Die zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo schreeuwend duur als vroeger.

Tip 6: Wees zuinig met je mb’s

Gebruik wifi waar je dat veilig kunt doen. Luister je onderweg veel naar Spotify of kijk je Netflix? Dat zijn data-slurpers. Wist je dat je muziek en video’s vooraf kunt downloaden en dan offline kunt bekijken? Dat scheelt je weer een hele hoop data.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!